Cu excepția inovaţiilor “top-secret”, Sommet 2023 a adus în prim-plan soluții tehnice pentru toate muncile din fermele zootehnice. Iată câteva inovații 4.0 care schimbă radical tehnologia de furajare.
În ultimii ani, sectorul de maşini şi tehnologii agricole de la Sommet a cunoscut o adevărată “explozie”. Practic, chiar dacă de la Sommet 2023 au lipsit doar inovaţiile “top-secret” păstrate pentru a fi dezvăluite la Agritechnica, toţi marii jucători din industrie, alături de micii producători francezi, au adus în standurile lor tot ceea ce este necesar pentru sectorul zootehnic. Facem în continuare o scurtă trecere “în revistă” a roboţilor pentru furajare.
- Câte vaci poate hrăni robotul Aura?
Sistemul autopropulsat Aura de la Kuhn posedă un buncăr cu capacitatea de 3 mc, dotat cu doi melci verticali pentru amestecare. Mașina autonomă este echipată cu un dispozitiv de tăiere şi de încărcare a silozului şi a furajelor fibroase şi are posibilitatea de a distribui amestecul de furajare pe ambele părţi laterale. Pentru longevitatea întregii unități, partea inferioară a buncărului şi melcii de amestecare sunt construiți cu tehnologia K-NOX, care garantează o durată de viață de șase ori mai mare decât mixerele din oțel utilizate în mod tradițional.
Sistemul Aura poate fi programat să efectueze automat sarcini de hrănire pe mai multe zile în intervalele de timp și cu frecvența stabilite de fermier, asigurând în permanenţă furaj proaspăt şi de calitate. Robotul Aura este destinat fermelor cu 80 până la 280 de vaci.
2. Robotul care știe cât mănâncă o vacă
Sistemul de hrănire autonom GEA DairyFeed F4500 cântărește, amestecă și distribuie până la 2,2 mc de amestec furajer (TMR) în fiecare oră pentru până la 300 de animale din diferite grupe nutriționale. Robotul poate asigura atât rații personalizate, perfect pregătite în conformitate cu ciclurile de hrănire prestabilite, dar preia și munca de împingere a furajelor după și între ciclurile de furajare. Robotul GEA este echipat cu senzori de navigație, creează o hartă precisă a fermei şi elaborează rutele ideale pentru distribuirea furajelor. În plus, sistemul automatizat GEA DairyFeed F4500 permite analiza și optimizarea inteligentă a raţiilor furajere.
- Jeantil – furajare în timp record
Robotul pentru furajare automată Jeantil răspunde nevoilor actuale în ceea ce privește bunăstarea animalelor, productivitatea și economisirea energiei. Jeantil Automatic Feeding oferă o tehnologie modulară și scalabilă constând dintr-o unitate de preparare a rației, o interfață de control și un robot de distribuție a furajului. Amestecarea şi încărcarea unităților de distribuţie a furajelor durează doar 15-30 de minute, iar prin această proiectare modulară, Jeantil asigură precizia şi verstilitatea sistemului de furajare, precum şi economie de timp.
- Cinci operațiuni pe frontul de furajare
Robotul de furajare Aranom Cut & Mix, produs de Hetwin, promite 5 operațiuni cu o singură mașină: cântărire, tăiere, amestecare, dozare și împingere furaje. Robotul Aranom este alimentat electric (baterii) și circulă urmând traseul programat prin intermediul unor mici magneți de referință plasați sub suprafața podelei. Eliminarea șinelor de conducere economisește costuri și face instalarea mult mai ușoară, mai ales în fermele mari. Sistemul puternic, orizontal, de tăiere-amestecare şi buncărul generos permit alimentarea cu baloţi rotunzi de fân şi siloz.