1. CAREFOSS E-FORCE
Imunitate puternică la viței
Realizat de către Vilofoss Group, produsul CareFoss E-Force ajută la optimizarea aportului de vitamina E la animale, folosind tocoferol RRR protejat cu lecitină (pentru a oferi o bună protecție împotriva oxidării) şi care este mai uşor de absorbit, spre deosebire de acetatul de tocoferol (care se foloseşte în mod obișnuit).
Studiile științifice arată că CareFoss E-Force poate crește semnificativ nivelul plasmatic de vitamina E al vițeilor în timpul alăptării și după înțărcare. Valorile mai mici ale amiloidului și cortizolului din plasmă indică, de asemenea, reducerea stresului și a inflamațiilor, concomitent cu întărirea răspunsului imun, a stării de sănătate și, prin urmare, a performanței de creștere a animalelor.
Protecția cu lecitină menține vitamina E stabilă și crește durata de valabilitate a produsului.
2. ADITIVUL FURAJER BOVAER
Mai puțin metan în rumen
Furajele grosiere bogate în fibre, greu de digerat, sunt descompuse în rumen de către microorganisme (inclusiv de către cele care produc gazul metan cu efect de seră). Bovaer este un preparat format din 3-nitrooxipropanol (3NOP), molecula nou dezvoltată reducând producția de metan în rumen. 3NOP inactivează metil-coenzima M reductaza, care catalizează etapa finală a metanogenezei. În rumen, molecula 3NOP este metabolizată pentru a forma 1,3-propandiol, nitrat și nitrit și nu are efecte nefavorabile asupra sănătății animalelor, siguranței consumatorilor sau a mediului.
Începând cu aprilie 2022, produsul a fost aprobat în UE ca aditiv alimentar în furajele pentru vaci, urmând a fi clasificat în categoria „aditivi zootehnici”.
Producătorul DSM Nutritional Products Europe AG arată că Bovaer contribuie la reducerea extensivă a emisiilor de metan de către vacile de lapte.
3. CLEAN & FILL STATION
Igiena sistemelor de alăptare
Sănătătatea vițeilor este dependentă de menţinerea igienei adăposturilor şi mai ales a sistemelor de hrănire cu lapte. Sistemele mobile de alăptare a viţeilor sunt foarte populare, mai ales ca urmare a lipsei forţei de muncă. Dar aceste echipamente, după utilizare, trebuie curățate și dezinfectate laborios, manual sau semiautomat.
Clean & Fill Station de la Förster Technik permite spălarea şi dezinfectarea rezervoarelor mobile ale sistemelor de alăptare. După conectare,”stația” execută un program automat de curăţare pentru toate suprafețele zonelor sensibile.
În plus, rezervorul sistemului de alăptare este reumplut automat cu apă la momentul dorit, setat de un program, și este încălzit la temperatura specificată. Fermierul trebuie doar să adauge cantitatea necesară de înlocuitor de lapte, iar echipamentul de alăptare este gata de utilizare.
Vezi în video cum reușește Clean & Fill Station de la Förster să excludă aproape complet problemele de igienă și să realizeze economii semnificative de muncă manuală!
4. THERMOCHROME W/E
Odihna purceilor sugari
Asigurarea unui confort optim pentru purceii sugari îmbunătățeşte capacitatea de supraviețuire a acestora încă din primele lor zile de viață. Temperatura sistemelor de încălzire prin pardoseală din cuiburile de purcei este monitorizată și controlată prin intermediul unei măsurători în puncte cu ajutorul unui termometru cu infraroșu sau, în mod universal, cu ajutorul unei camere termografice. În aceste cazuri sunt relativ dificil de detectat rapid defecțiunile sistemelor de încălzire individuale sau multiple.
MIK International GmbH a dezvoltat o abordare nouă pentru identificarea imediată, rapidă și vizuală a temperaturii cuiburilor de purcei. Pentru a realiza acest lucru, părțile superioare vizibile ale elementelor sistemului de încălzire prin pardoseală sunt acoperite cu pigmenți termocromatici reversibili care își schimbă culoarea la temperaturi minime sau maxime prestabilite. Thermochrome W/E este o nouă metodă de monitorizare ușoară și vizuală a temperaturii de suprafață a unui sistem de încălzire prin pardoseală şi permite operatorului să determine foarte rapid o posibilă defecțiune.
5. CÂNTARUL OPTIMARKER
Precizie la cântărirea porcilor
Determinarea cu precizie a greutăţii optime de sacrificare este esențială pentru succesul economic al fermelor de îngrășare a porcilor. În sistemul convențional, greutatea animalelor este estimată subiectiv, cu un grad ridicat de incertitudine sau prin cântărire individuală, manual, procedură mare consumatoare de timp şi de muncă.
Realizată de către Hölscher + Leuschner GmbH & Co. KG, OptiMARKER este un cântar „optic” integrat într-o stație de marcare pentru porcii la îngrăşat. O cameră video 3D determină cu precizie greutatea animalelor, care sunt marcate automat cu vopsea pulverizată la atingerea anumitor valori presetate. În plus, sistemul este mobil. Unitățile optice și de marcare sunt mici și portabile și pot fi introduse în suporturi simple în diferite adăposturi, în funcție de necesități. De asemenea, cântăririle pot fi stocate într-o bază centrală de date, ce oferă informații privind performanța de îngrășare a animalelor, individual sau pe grup.
6. DISPOZITIVUL LIFTY
Desfundă rapid canalizarea
„Înfundarea” canalizării, blocarea racletelor sau îndepărtarea ”dopurilor” de dejecţii implică o muncă fizică epuizantă și prezintă, în plus, riscul de accidentare. Dispozitivul Lifty, proiectat de Meier-Brakenberg GmbH & Co. KG, vine cu o soluție tehnică pentru toate aceste situaţii.
Lifty constă dintr-un cadru tripod cu picioare dispuse conic, care susţin un troliu electric care poate ridica o încărcătură la o înălţime de până la un metru și care este acționat cu ajutorul unor baterii reîncărcabile. Lifty este poziționat deasupra „dopului de suspensie” care urmează să fie îndepărtat sau a racletei care urmează să fie ridicată şi, printr-o simplă apăsare de buton, troliul acţionează, fără să fie necesară nici o forţă manuală. În cazul conductelor montate în perete, Lifty este susţinut de propria greutate, după ce unul dintre picioare e deșurubat.
7. ECHIPAMENTUL DRY.SEC
Hrănirea muştelor soldat negru
Tehnologia de creştere şi înmulţire a Muştelor soldat negru (BSF – Hermetia Illucens) presupune hrănirea larvelor şi adulţilor cu un amestec din diverse subproduse, măcinate şi zdrobite la o dimensiune mai mică de 3 mm, sub formă de pastă. „Piureul” este completat ulterior cu tărâțe de cereale pentru a obține un conținut optim de materie uscată, proces care necesită aplicarea manuală şi distribuirea ulterioară în lădiţele de creştere.
Echipamentul Dry.Sec, produs de către WEDA, permite pregătirea automată, controlată de un computer, a amestecului de hrană cu 25% conţinut de materie uscată şi distribuirea acesteia. Prin urmare, sunt reduse la minimum erorile de hrănire, cum ar fi o „supă” de furaje excesiv de „lichidă”, în care larvele se pot îneca, sau o pastă de furaje excesiv de consistentă, cu care larvele nu se pot hrăni.
8. SBE FARM-MANAGEMENT-SYSTEM
Bunăstarea animală sub control
În fiecare fermă, există numeroase soluţii şi sisteme tehnice independente care controlează climatul grajdurilor, iluminatul, ventilatoarele, etc., iar fermierul trebuie să fie informat asupra lor în permanență. Pentru prima dată, sistemul Lock SBE, realizat de către Lock Antriebstechnik GmbH, reunește într-o soluție modulară intersectorială o mare varietate de astfel de module de control al parametrilor de microclimat, iluminat şi ventilaţie din adăposturi.
Sistemul utilizează o mulțime de senzori pentru a monitoriza condițiile ambientale curente din clădiri. Astfel, sistemele de ventilație, de iluminat şi de umidificare pot fi activate indiferent de locație sau de platformă, Lock SBE fiind capabil să acționeze în mod autonom sau să emită recomandări pentru operarea manuală.
Soluția inteligentă Lock SBE oferă posibilitatea de a optimiza şi eficientiza procedurile operaționale, precum şi reducerea efortului de monitorizare și a volumului de muncă.