Reunind experiența fostelor companii Comfert și Redoxim și cu o nouă imagine de brand, furnizorul de inputuri agricole Agrii România și-a propus ca în următorul an să dezvolte și să promoveze noi soluții inovative.
START, NOUA GAMĂ DE PRODUSE AGRII
Astfel, începând cu 26 august, odată cu lansarea pe piață a îngrășământului pe bază de uree Agrii-Start N46, a luat naștere noua gamă de produse Start. Agrii-Start va cuprinde mai multe produse dedicate nutriției plantelor, ce vor fi lansate pe parcursul lunilor următoare și care au fost special concepute pentru a răspunde provocărilor determinate de schimbările climatice și de noile politici agricole. De altfel, însăși denumirea gamei reflectă această direcție de dezvoltare.
CUM GESTIONĂM RISCURILE CLIMATICE?
„Schimbările climatice sunt printre cele mai importante provocări cu care agricultura se confruntă în acest moment. Avem perioade din ce în ce mai lungi în care lipsa precipitațiilor se suprapune cu temperaturile ridicate, iar culturile agricole sunt afectate. Ce putem face pentru a gestiona riscurile climatice și pentru a avea o stabilitate mai bună a producției? În primul rând, să creștem suprafețele cultivate în toamnă. Dar acest lucru vine cu necesitatea de a aplica îngrășăminte la suprafața solului în primăvară, acestea nemaiputând fi încorporate. Pentru a răspunde acestei nevoi, am dezvoltat gama START, care înseamnă Sustenabilitate, Tehnologie, Aplicabilitate, Randament și Transformare”, a explicat Valerian Iștoc, directorul de dezvoltare al companiei.
Valerian Iștoc
UREEA STABILIZATĂ REDUCE PIERDERILE DE NUTRIENȚI
Intrat în producție în luna iulie a acestui an, îngrășământul granulat Agrii-Start N46 permite o utilizare maximă a azotului aplicat, datorită reducerii volatilizării amoniacului prin inhibarea enzimei urează și blocarea procesului de hidroliză. „Noul produs conține uree tratată cu StabilureN (NBPT), cea mai eficientă substanță activă din prezent. Ureea clasică, cea cu care fermierii erau obișnuiți, are pierderi mari prin volatilizare, de până la 30-40%, în timp ce pentru ureea inhibată acestea sunt sub 5%. Stabilizatorul blochează activitatea enzimei urează și protejează ureea timp de 2-3 săptămâni de la momentul aplicării, până la venirea ploii, moment în care îngrășământul este integrat în sol. Astfel, avem un produs care face utilizarea ureei mult mai eficientă și care poate fi aplicat inclusiv în vegetație, atât pe solurile umede, cât și pe cele uscate, indiferent de pH, cu pierderi mult mai mici prin volatilizare”, ne-a explicat Valerian Iștoc.
FLEXIBILITATE LA APLICARE
Totodată, noul îngrășământ oferă o flexibilitate mai mare în alegerea momentului fertilizării și prezintă o eficiență economică crescută, ne asigură directorul de dezvoltare Agrii: „Deși Agrii-Start N46 are un preț ușor mai ridicat față de ureea clasică, cantitatea de azot disponibilă culturii este mai mare, iar în final costul per kilogram de azot folosit de către plante este mai mic. În plus, are avantajul că poate fi folosit pentru fertilizarea culturilor de toamnă în primăvară și poate fi depozitat pe termen lung, până la 4 ani, fără a-și pierde din proprietăți”.
MADE IN ROMANIA
Procesul de tratare a ureei și de obținere a îngrășământului Agrii-Start N46 se realizează la unitatea de producție a companiei din Galați, prin utilizarea unor echipamente de ultimă generație. „Ne doream de mai mult timp să avem acest produs în portofoliu, însă, în actualul context internațional de pe piața echipamentelor industriale, abia acum s-a putut realiza acest proiect. În iulie, odată ce au fost livrate echipamentele necesare, am pornit noua linie de producție de la Galați. Vorbim de un sistem complet automatizat care asigură uniformitatea fiecărei granule din acest produs”, a declarat Valerian Iștoc.
„ANUL INOVAȚIEI” LA AGRII
Pentru echipa Agrii România anul agricol 2022-2023 este dedicat inovației, atât la nivel de produse lansate pe piață, cât și la nivelul proiectelor dezvoltate de companie.
„Compania noastră se bazează pe 5 valori importante, iar anul acesta ne vom concentra pe inovație. Este focusul nostru în acest an financiar care a început la 1 august, pentru că noi credem cu tărie că este anul în care a fi diferit prin inovație poate să facă diferența. Alături de produse și servicii, vrem să avem și procese de business inovative. Veți vedea multe noutăți, în special în zona digitală și în cea de cercetare și dezvoltare. Avem aplicații digitale îmbunătățite RHIZA și CODEX, dar avem și doi colegi digitali, care ne ajută să reducem efortul administrativ prin procesarea automată a datelor, plăților și a facturilor. Astăzi, oamenii doar verifică o serie de date și se pot concentra mai mult pe clientul final și pe calitatea serviciilor pe care le pot oferi”, afirmă Monalisa Ungureanu, CEO-ul companiei.
Monalisa Ungureanu
LOTURI DEMONSTRATIVE
În egală măsură, în următoarele luni, cei de la Agrii vor să își extindă parteneriatele pe care le au cu fermierii și centrele de testare a produselor, ce acoperă în prezent nu mai puțin de 2200 de loturi demonstrative. „Agrii nu este doar un distribuitor de inputuri și semințe, ci un grup care beneficiază de un departament dedicat testării și formării agro-tehnice. Toate produsele din gama noastră exclusivă, denumită Atlas, sunt testate timp de 3 ani în diverse condiții de sol sau de climă de la noi din țară. Investim în partea de cercetare și testare pentru a avea cele mai adaptate și competitive produse și hibrizi, dar investim la fel de mult în formarea fermierilor cărora le oferim consultanță tehnică de specialitate”, ne-a declarat Roxana Jercan – Category Manager Seeds – Agrii România.
Roxana Jercan
VOCEA FERMIERULUI
Răcman Biţă, fermier din localitatea Hodivoaia, jud. Giurgiu (2300 ha): ”Am testat deja acest tip de uree la porumb. L-am folosit în vegetație înainte de apariția inflorescenței, exact în perioada în care el are cea mai mare nevoie de nutrienți. Avantajul ureei tratate, față de cealaltă, este că nu arde frunzele de porumb.
La fel, poate fi aplicată la grâu chiar în perioada de lapte-ceară, permițând o eliberare lentă a nutrienților. Însă cele mai bune rezultate le-am avut la porumb, pentru că poate fi aplicat ușor, cu autopropulsata sau cu mașini de fertilizat de talie înaltă, fără să afectezi cultura și ajută porumbul exact în momentul cheie”.
Răcman Biţă
un articol de
DANIEL PLĂIAȘU