Inovaţia cu care stuparii obţin 3 produse apicole noi - Revista Ferma
6 minute de citit

Inovaţia cu care stuparii obţin 3 produse apicole noi

targ apicol 01 Inovaţia cu care stuparii obţin 3 produse apicole noiPrima ediţie a Târgului apicol de la Huşi a fost locul de prezentare în premieră absolută a unei invenţii româneşti pentru diversificarea producţiei apicole: tehnologia de producere şi valorificare a puietului căpăcit de trântor.

În perioada 3-4 februarie, s-a desfăşurat prima ediţie a Târgului Naţional Apicol Huşi, judeţul Vaslui, la care au participat sute de iubitori de albine şi de produse ale stupului de pe ambele maluri ale Prutului. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Apicolă „Prisaca Teonei” Huşi şi Magazinul Apicol „APIS Andru” Huşi.

Inovaţie prezentată în premieră

Momentul culminant al târgului l-a constituit prezentarea în premieră absolută a tehnologiei de producere şi valorificare a puietului căpăcit de trântor, obţinându-se trei produse apicole noi, o invenţie a cercetătorului ştiinţific Adrian Siceanu, Vicepreşedinte al Societăţii Române de Apiterapie, Fitoterapie şi Aromaterapie. Prin această tehnologie inovatoare nu doar că se diversifică gama de produse apicole, ci se oferă şi căi eficiente de reducere a risipei în stupină.

Invenţia se referă la puietul căpăcit de trântor, provenit de la albina melliferă (Apis mellifera L).

Adrian Siceanu
Adrian Siceanu

Surse alternative de hrană

Cele trei produse (Apilarseal, Apinimfal şi Extractul integral din cele două produse noi) au un conţinut bogat de proteine, lipide, glucide, săruri minerale şi fac parte din categoria suplimentelor nutritive destinate atât consumului uman, cât şi nutriţiei animalelor.

În Romania, preocupările pentru obţinerea unui produs cu rol alimentar şi chiar terapeutic pe bază de insecte vin din domeniul apicol. În 1980, larvele de trântor dintr-un anumit stadiu de dezvoltare au făcut obiectul a numeroase cercetări care au fost finalizate în acelaşi an prin brevetarea produsului APILARNIL (doar puietul larvar aflat în stadiul necăpăcit a făcut obiectul brevetelor de invenţie, adică primele 10 zile de la depunerea oului, respectiv până când albinele încep căpăcirea celulelor). Noua gamă de produse are la bază puietul aflat în stadiul căpăcit, respectiv puietul de trântor în vârstă 11-22 zile, fiind excluse de la valorificare ultimile două zile ale stadiului de puiet căpăcit”, explica Adrian Siceanu.

Invenţie în curs de brevetare şi mărci înregistrate la OSIM

Gama de produse apicole noi şi procedeele de obţinere fac obiectul unei cereri de brevet de invenţie (2023) şi al unor mărci înregistrate la OSIM în anul 2024. “În ziua a 11-a (prima zi după căpăcire), toată hrana administrată de albine a fost consumată şi se află ca rezervă de hrană în corpul gras al larvei. În acest stadiu, larva trece în stadiul de larvă întinsă şi începe îngogoşarea, atingând greutatea maximă de cca 380 mg. Îngogoşarea şi stadiul de larvă întinsă durează 3 zile (zilele 11-13 de la depunerea oului), după care larva trece în stadiul de prenimfă (zilele 14-17), după care trece în stadiul de nimfă (zilele 18-24)”, menţiona cercetătorul ştiinţific.

PRODUS APICOL Inovaţia cu care stuparii obţin 3 produse apicole noi

Noutăţi absolute faţă de Apilarnil

“Prin produsul Apilarnil s-a urmărit realizarea în primul rând a unui medicament sau component al unei game de medicamente şi mai puţin realizarea unor suplimente nutritive proteice, ca surse alternative la cele clasice, asemănător celor realizate şi autorizate la momentul actual pe bază de insecte. Faţă de celelalte insecte studiate şi autorizate pentru consumul uman ca suplimente nutritive, puietul căpăcit de trântor este rezultatul unui proces natural de creştere a unui individ reproducător – trântorul. În toate familiile de albine, în perioada de reproducţie, începând cu luna aprilie şi până în lunile iulie-august, polenul recoltat de albine este cel mai important pentru înmulţirea familiei de albine. El conţine în medie proteine 20-24%, lipide 3-5%, glucide 35-40%, apa 15-20%, cenuşă 3%, alte substanţe (polenină, celuloză, amidon) – 20%. Albinele doici ingerează acest polen, iar prin digestie şi prin regurgitare îl depun ca hrană larvară în amestec cu miere/nectar şi apă. Sub această formă, larvele de trântor îl consumă şi îl asimilează aproape în totalitate. În ziua a 11-a, cea mai mare parte din această hrană larvară este metabolizată de organism în compuşi proprii şi este acumulată în corpul gras al larvei, ca rezervă în special sub formă de aminoacizi şi lipoproteine (vitelogen), cuprinzând toţi aminoacizii esenţiali”, mai preciza specialistul.

Cea mai mare extindere a suprafeţei de creştere a puietului de trântor se înregistrează către sfârşitul lunii mai şi mijlocul lunii iunie.

Oana Maria si Andrei GHIBAN1 Inovaţia cu care stuparii obţin 3 produse apicole noi
Oana Maria şi Andrei Ghiban, tineri apicultori huşeni şi organizatori ai evenimentului

TREI TIPURI DE PRODUSE:

  1. APILARSEAL® (Categoria 1, cuprinde perioada de stadiu larvar căpăcit între zilele 11-13 de viaţă);
  2. APINIMFAL® (Categoria 2, cuprinde stadiul de prenimfă şi nimfă între zilele 14-22 de viaţă);
  3. Un amestec al primelor două categorii: Categoria 3, APILARSEAL® şi APINIMFAL® în diferite proporţii, după cum se regăsesc la un moment dat în fagurii recoltaţi din familia de albine.

CONTROL EFICIENT AL VARROA DESTRUCTOR

În momentul actual, se recomandă creşterea de puiet de trântor şi distrugerea acestuia în stadiul de puiet căpăcit (o risipă enormă), pentru combaterea biologică a parazitului Varroa destructor. “Prin tehnologia de creştere a puietului de trântor şi recoltarea acestuia în stadiul căpăcit, se asigură, pe lângă diversificarea producţiei apicole şi valorificarea unei excelente surse nutritive, şi combaterea ecologică a parazitului Varroa destructor, fără utilizarea de pesticide sau alte substanţe poluante şi s-ar reduce risipa din stupină. Dacă pe circa jumătate din efectivul de familii de albine de producţie din Romania s-ar produce doar 2 kg de extract de puiet căpăcit de trântor, s-ar putea obţine o producţie totală de peste 2 mil. kg extract – 2250 tone, din care s-ar putea obţine cca 675 tone de făină de puiet de trântor rezultată prin liofilizare la 30% în medie substanţă uscată (SU) sau 450 tone de făină la 20% SU”, explica Adrian Siceanu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →