Ultimele 12 luni nu au trecut degeaba pentru grupul norvegian, care în tot acest timp a pus la punct câteva dezvoltări tehnologice promiţătoare, ce ar trebui să asigure o productivitate mai mare pe suprafaţa cultivată.
2022 a fost un an foarte bun pentru Kverneland, din punct de vedere al vânzărilor, iar 2023 se anunţă la fel de prolific, după cum avea să remarce Yasukazu Kamada, preşedinte şi CEO al grupului norvegian, cu ocazia evenimentului de presă organizat pe 24 şi 25 august în apropiere de Soest (Germania), unde Kverneland deţine un centru de excelenţă.
Un an marcat de creștere
Am aflat cu această ocazie că anul trecut la nivel de grup au fost înregistrate vânzări record în valoare de 667 milioane de euro, ceea ce corespunde unei creşteri de 18% comparativ cu 2021. În ceea ce priveşte performanţele din acest an, în primele şase luni s-a observat o creştere de 9,4%, deşi volumul comenzilor a scăzut cu peste 20%, din cauza problemelor legate de lanţul de aprovizionare, care continuă să afecteze întregul sector.
Cu toate astea, ca orice companie care se respectă, Kverneland a găsit motivaţia şi resursele pentru a dezvolta noi soluţii tehnologice în vederea transferului către potenţialii clienţi din întreaga lume, în conformitate cu principiile de sustenabilitate şi eficienţă economică pe care şi le-a asumat.
TwinFill umple simultan două rezervoare
O parte dintre aceste inovaţii ne-au fost expuse luna trecută, iar unele probabil ne vor fi dezvăluite în toamnă, la Agritechnica, unde norvegienii speră să obţină cel puţin o medalie pentru inovaţie. Printre nominalizări (rămâne de văzut dacă va obţine validarea juriului) se numără TwinFill, un sistem de umplere simultană și automată a rezervoarelor de pulverizare montate în faţa (iXtra) şi în spatele (iXter B) tractorului.
Prăşit mecanic cu Onyx și Helios
Controlul eficient al buruienilor, cu cea mai redusă utilizare posibilă a agenţilor chimici, este una dintre marile provocări cu care se confruntă agricultura în acest moment. Kverneland a înţeles asta, iar recenta achiziţie a companiei franceze BC Technique îi dă acum posibilitatea de a deveni un jucător important şi pe segmentul prăşitului mecanic.
În Germania am putut vedea în acţiune cultivatorul între rânduri Onyx, echipat cu o interfaţă de ghidare Lynx, şi grapa rotativă Helios, cu roţi din fontă în formă de stea, antrenate pasiv.
- Grapa Helios este oferită în patru lăţimi de lucru diferite, o versiune cu cadru rigid de 3 m şi trei modele pliabile, de 4,8 m, 6 m şi 6,4 m. Greutatea mare a utilajului asigură o bună penetrare a solului şi o eficienţă deosebită în combaterea buruienilor. În plus, prin spargerea stratului superior de sol, Helios favorizează germinarea seminţelor şi restabileşte fluxul de apă şi de aer, stimulând reacţiile fizico-chimice şi viaţa microbiană.
- Cultivatorul Onyx. Având în vedere noile standarde definite în aşa-numita strategie ”De la fermă la furculiţă”, care limitează cantitatea şi alegerea substanţelor chimice active permise, precum şi rezistenţa la erbicide a anumitor buruieni, Onyx se anunţă a fi o alternativă de luat în considerare pentru combaterea eficientă a buruienilor în culturile pe rânduri, precum şi cele de cereale. Acest echipament promite performanţe mari şi o precizie ridicată, putând acţiona pe lăţimi de rând între 80 şi 12,5 cm, având un control constant al adâncimii pe toată lăţimea de lucru. Fiecare element funcţionează independent, iar dacă este echipat cu Section Control, până la 13 secţiuni sunt controlate automat de ISOBUS.
Lucrarea superficială a solului la 2 cm cu Onyx îmbunătăţeşte aerarea solului ca o condiţie prealabilă a reacţiilor fizico-chimice (humificare, mineralizare a azotului organic), culturile urmând a beneficia de plusul de nutrienţi disponibil, cu impact pozitiv asupra randamentului.
Pentru o precizie maximă chiar şi în condiţii dificile de pantă, Onyx poate fi combinat cu interfaţa de ghidare Lynx, care, datorită mişcării laterale de până la 25 cm pe fiecare parte, asigură o flexibilitate sporită.
Distribuitor exclusiv al mărcii Kverneland în România este AgroConcept, companie care are nu mai puţin de 16 puncte de lucru în toată ţara!
FERTILIZARE SPOT
O altă noutate prezentată de Kverneland la sfârşit de august are legătură cu tehnologia Pudama, integrată acum pe semănătoarea pneumatică de precizie Optima F, care datorită aplicării sincronizate a seminţelor cu fertilizantul, promite aceeaşi economie de 25% a cantităţii de îngrăşământ starter, fără a afecta potenţialul de producţie. Transportul îngrăşămintelor se face cu ajutorul rezervorului f-drill montat în faţa tractorului. Dezvoltată în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Köln, tehnologia Pudama a fost încorporată iniţial pe semănătoarea Optima TFprofi.
TEHNOLOGIA TWINFILL
Sistemul TwinFill permite operatorului să umple ambele rezervoare cu soluția de protecţie a culturilor într-o singură operaţiune. Această combinaţie de pulverizare oferă, de asemenea, posibilitatea unei strategii cu două amestecuri de pulverizare diferite în rezervoarele din faţă şi din spate pentru anumite aplicaţii sau transportul de apă curată pentru utilizare ulterioară.
Se câștigă timp și se dozează soluția corect
Până acum, operatorul avea la dispoziţie două moduri de a-şi încărca combinaţia de pulverizare faţă-spate:
- Fie măsurând lichidul de pulverizare de două ori pentru ambele rezervoare separat;
- Fie rezervoarele erau umplute deodată, cu un timp mai lung de amestecare ulterioară. Ambele metode sunt consumatoare de timp şi nu foarte uşor de utilizat, crescând riscul apariţiei unor concentraţii incorecte, ceea ce duce la costuri suplimentare şi poate cauza supradozare sau subdozare. Cu ajutorul TwinFill, lichidul de pulverizare este împărţit şi transferat în rezervoarele din faţă şi din spate în cantitatea corectă şi având aceeaşi concentraţie. Volumul de umplere dorit al ambelor rezervoare sau numărul de hectare poate fi introdus pe ecranul terminalului.