Plata PD-06 se numește: ”Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști”. Care sunt condițiile de eligibilitate?
ECOSCHEMĂ PE MEDIU ȘI CLIMĂ
Subvenția agricolă numărul 6 este una direcționată către anumite categorii de beneficiari, bine precizate chiar în denumirea acestui tip de plată directă. Este o eco-schemă și face parte din ”Scheme pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor”.
Banii vor fi alocați în funcție de numărul de hectare sau de unități vită mare care beneficiază de programe voluntare pentru climă și mediu. Intervenția se aplică pe întreg teritoriul țării.
De menționat că această subvenție contribuie la realizare a 3 obiective specifice:
SO1 ”Sprijinirea unor venituri fiabile ale fermelor și a rezilienței sectorului agricol pe întregul teritoriu al Uniunii pentru a spori securitatea alimentară pe termen lung și diversitatea agricolă, precum și pentru a asigura sustenabilitatea economică a producției agricole în Uniune”.
SO5 ”Promovarea dezvoltării sustenabile și a gestionării eficiente a resurselor naturale, cum ar fi apa, solul și aerul, inclusiv prin reducerea dependenței chimice”.
SO6 Contribuirea la stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor”.
SECHESTRAREA CARBONULUI
Totodată, eco schema în discuție se înscrie în anumite domenii de acțiune conturate în cadrul Politicii Agricole Comune:
1. atenuarea schimbărilor climatice, inclusiv reducerea emisiilor de GES (gaze cu efect de seră) generate de practicile agricole, precum și menținerea stocurilor de carbon existente și îmbunătățirea sechestrării carbonului;
2. protejarea sau îmbunătățirea calității apei și reducerea presiunii asupra resurselor de apă;
3. prevenirea degradării solului, refacerea solului, îmbunătățirea fertilității solului și a gestionării nutrienţilor și a biotei solului;
4. protejarea biodiversității, conservarea sau restaurarea habitatelor sau a speciilor, inclusiv menținerea și crearea de elemente de peisaj sau de zone neproductive.
CINE SUNT BENEFICIARII PD-06?
Iată care sunt cerințele generale obligatorii:
1. minimum 75% din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști trebuie păstrată înierbată sau va fi înierbată, în perioada 15 iunie – 15 octombrie;
2. pe intervalele înierbate nu sunt permise lucrări ale solului în perioada de acoperire, respectiv 15 iunie – 15 octombrie.
Acoperirea terenului cu 75% din suprafața de teren arabil are ca scop principal protejarea solurilor în perioadele cele mai sensibile pe parcursul anului agricol, în scopul atenuării schimbărilor climatice.
Beneficiarul se încadrează în categoria fermierilor activi, este beneficiar de BISS (plata directă de bază) și este utilizatorul unei suprafețe agricole localizată pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS).
CARE ESTE SUPRAFAȚA ELIGIBILĂ
Ecoschema se aplică pe toate suprafețele de culturi permanente existente la nivel național, pe care sunt înființate plantații viticole, plantații pomicole, pepiniere și hameiști.
Dimensiunea exploatației este de minimum 1 hectar, cu dimensiunea parcelei de minimum 0,1 hectare.
Ecoschema ”Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști” constituie o plată anuală uniformă pe suprafața de teren eligibilă, suplimentară BISS.
MINIM 76,95 EURO LA HECTAR!
Cuantumul unitar planificat în perioada 2023-2027 este de 85,50 euro/ha. Cuantumul maxim este de 102,60 euro/ha. Cuantumul minim este de 76,95 euro/ha.
IMPORTANT! Fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa ecoschema PD-05 ”Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici/gospodăriile tradiționale”. (Informații despre plata directă PD-05 găsiți în ediția 15-31 martie a revistei Ferma).
Revenind la PD-06 semnalez că prin aplicarea acestei plăți se obțin o serie de beneficii pentru capitalul natural, respectiv:
• stimularea biodiversității prin asigurarea unor noi condiții de hrană și habitat pentru plante și viețuitoare, stimulând dezvoltarea entomofaunei locale;
• îmbunătățirea regimului hidric prin menținerea umidității la nivelul solului;
• reducerea evapotranspirației prin menținerea unei temperaturi constante la nivelul solului;
• creșterea gradului de fertilitate a solului prin îmbunătățirea caracteristicilor acestuia.
ECOSCHEMĂ CU DOUĂ OBIECTIVE
Prin această eco schemă sunt satisfăcute, în grad ridicat, două nevoi:
1. Adoptarea de metode agricole durabile pentru gestionarea resurselor naturale și biodiversității
2. Încurajarea menținerii și aplicarea practicilor agricole tradiționale
PLATA DE MAXIM 73 EURO/HA
Sunt 25 de tipuri de plăți directe care vor fi acordate prin Planul Național Strategic, în următorii ani. Cine şi în ce condiţii le încasează?
Află detalii despre PD-03 (plata pentru tinerii fermieri) și PD-04 (plata pentru ”Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil”).
un articol de
STELIAN RĂDESCU