4 minute de citit

Îngrijirea purceilor imediat după fătare. Cum salvăm CEI MAI VULNERABILI PURCEI?

Nimeni nu știe cu adevărat câți porci există în exploatațiile mici și nici cum sunt aceștia mutați dintr-o gospodărie în alta sau dintr-o localitate în alta, în ciuda faptului că, oficial, există cadru legal în acest sens.

 

PRIMA ZI DIN VIAŢA PURCEILOR

Indiferent de forma de organizare și de dimensiunea fermelor, există o serie de reguli de management al purceilor, în prima lor zi de viaţă, care îşi trag raţionamentul şi esenţa din biologia acestora. Din păcate, cei implicați în îngrijirea purceilor imediat după fătare, de multe ori nu au habar despre motivul pentru care o anumită manoperă este esenţială pentru menținerea în viață a purceilor, în ciuda unei logici absolut evidente!

purcei 01_b 

COLOSTRUL, LAPTELE MINUNE!

Nou-născuţii tuturor mamiferelor, în primele ore după naştere au nevoie de primul lapte al mamei: colostrul. Evident că există şi particularităţi ale speciei de care trebuie să se ţină seama. Iar una dintre acestea este că purcelul nu este capabil să-şi păstreze propria temperatură a corpului, decât dacă va consuma o cantitate suficientă de colostru şi dacă i se asigură o temperatură constantă de 33-35 grade C în primele zile de viață.

 

CEI MAI VULNERABILI PURCEI

O altă particularitate provine din prolificitatea speciei, care a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani. Pe nimeni nu mai surprinde astăzi că scroafele fată constant, de multe ori, peste 13-14 purcei, ceea ce mai degrabă complică decât uşurează activităţile de îngrijire a acestora.

Prima dintre consecinţele exploatării acestor femele prolifice se referă la durata fătării, care creşte cu cel puţin 30 minute dacă numărul de purcei depăşeşte cifra 10, ultimii expulzaţi fiind şi cei mai vulnerabili. De aceea, găsirea de soluţii pentru „grăbirea” fătării nu poate fi decât o idee binevenită. Dar despre asta, într-un alt articol.

 

CONSUMUL DE COLOSTRU ESTE ESENŢIAL ÎN PRIMELE ORE!

O a doua consecinţă a prolificităţii ridicate este variabilitatea masei corporale a purceilor la fătare, lucru dovedit de acei fermieri care şi-au făcut un obicei din a-i cântări. Iar o variabilitate ridicată are ca şi consecinţă imediată creşterea procentului de pierderi până la înţărcare, cu precădere din rândul „ultimilor veniţi” pe lume. Mai mult, s-a constatat că fiecare purcel care se naşte după primii 11, are o greutate corporală mai scăzută cu aproximativ 50 de grame!

Soluţia cea mai la îndemână pentru limitarea elementelor „negative” descrise este, în primul rând, stimularea consumului de colostru în primele ore de viaţă.

 purcei 02_b

VEZI AICI 4 SECRETE PENTRU BUNA CREŞTERE A PURCEILOR!

Depinde doar de fermier implementarea unor soluţii de maximizare a numărului de purcei ce ajung la înţărcare. Însă degeaba scroafele fată constant peste 12 sau 14 purcei dacă, dintre aceştia, doar 10 supravieţuiesc până la înţărcare. Restul e doar o poveste, extrem de „dureroasă”… financiar!

Oare vom cunoaşte vreodată care este numărul real de porci din ţara noastră? De ce nu coincid datele Eurostat cu cele oficiale ale Ministerului Agriculturii? Click AICI şi află câteva explicaţii posibile!

 

PORCUL ROMÂNESC SE PIERDE PRINTRE STATISTICI ŞI FERME

Puținele informații existente ne spun că aproape jumătate din porcii României se regăsesc în aceste mici ferme, a căror stare de sănătate rămâne un mister. Ori, în contextul în care Pesta Porcină Africană continuă să facă ravagii pe tot teritoriul țării, individualizarea porcilor și controlul mișcării acestora în teritoriu rămâne o condiție esențială, dacă ne mai dorim tradiții și carne de porc românească.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →