În acest episod au fost afectate păsările din două gospodării ale populaţiei din Delta Dunării, localitatea Letea, judeţul Tulcea. Suspiciunea a apărut în data de 13 martie 2010, iar prezenţa virusului influenţei aviare H5N1, tulpină înalt patogenă, a fost confirmată după două zile, de Laboratorul Naţional de Referinţă.
În total, au murit 47 de păsări. După două săptămâni, ANSVSA a identificat un posibil focar de gripă aviară într-o gospodărie din satul tulcean Plaur. Găinile care prezentau simptomele bolii, dar şi celelalte păsări din gospodăria respectivă au fost ucise.
Combaterea rapidă şi eficientă
Eradicarea rapidă a cazurilor identificate se explică prin faptul că boala a fost diagnosticată la timp şi păsările contaminate au murit, limitând răspândirea virusului, apoi foarte importantă a fost promptitudinea cu care au fost aplicate măsurile de combatere.
În plus, acest episod n-a declanşat isteria mediatică cu care am fost obişnuiţi în anii anteriori ori de câte ori apărea câte un focar de boală, fie influenţa aviară, fie gripa nouă, fie pesta porcină. Se pare că începem să intrăm în normalitate în această privinţă.
Unora li se pare suspect faptul că boala nu s-a extins şi drept urmare susţin că nu ar fi vorba de influenţă aviară. Chiar dacă ipotetic problema poate fi pusă şi în acest mod, totuşi, din punct de vedere epidemiologic este mai convenabil să avem de-a face cu o alarmă falsă, decât să lăsăm lucrurile nerezolvate şi apoi boala să ia amploare şi să producă pierderi economice greu de suportat.
Momentan avem din nou linişte în privinţa influenţei aviare. Totuşi nu putem să excludem riscul reapariţiei bolii, din cauza migraţiei păsărilor, cu atât mai mult cu cât acestea nu ocolesc teritoriul României.
În aceste circumstanţe este de preferat să avem alarme false decât epidemii certe.