INDAGRA, fără Înaltul Patronaj al Președintelui României - Revista Ferma
2 minute de citit

INDAGRA, fără Înaltul Patronaj al Președintelui României

expozitia INDAGRA INDAGRA, fără Înaltul Patronaj al Președintelui României
sursa foto: arhivă Ferma

INDAGRA a început, anul acesta, fără o deschidere oficială, după cum eram obișnuiți. Mai mult, târgul a fost lipsit și de Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Klaus Iohannis a participat, miercuri, 25 octombrie ( prima zi de târg ), la ceremonia militară organizată cu prilejul Zilei Armatei României, la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” – Parcul Carol I, București, unde a ținut o alocuțiune, la ora 10:20.

Președintele României este, potrivit Constituției, comandantul forțelor armate. Să zicem că nu avea timp să mai ajungă la Indagra, pentru deschiderea oficială, dar Înaltul Patronaj, opinăm, ar fi trebuit păstrat: mesajul prezidențial ar fi fost de susținere a sectorului agricol românesc. Pentru cine a uitat: președintele Iohannis obișnuia, cel puțin în primul mandat, să participe, în persoană, nu prin delegați, la deschiderea oficială a celui mai mare târg agricol din România.

Și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost ocupat, fiind prezent la Consiliul AGRIFISH, organizat la Bruxelles. Ministrul a apărut în târg în 27 octombrie, mai degrabă ca simplu vizitator. Ministerul a fost reprezentat la nivel de secretari de stat, dar, repetăm, fără să fie organizată o deschidere oficială.

Odinioară, în fața pavilionului central, unde vorbeau oficialitățile, erau zeci de cameramani și reporteri, gata să facă o știre din discursurile președintelui și ministrului Agriculturii.

Și credem că ar fi fost nevoie de prezența celor mai importanți oameni de stat, fiindcă anul acesta tocmai a fost lansat un nou exercițiu financiar foarte important pentru agricultură. În plus, sectorul agroalimentar este supus unor factori negativi: secetă, efecte economice cauzate de război, etc. Fermierii au nevoie de mesaje de încurajare, publicul larg are nevoie de asigurări oficiale că nu există riscul unei crize alimentare.

Una din obligația autorităților publice este aceea de comunicare, iar Indagra 2023 ar fi fost o ocazie excelentă pentru autoritățile centrale să transmită mesajele oportune.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →