În sud, păioasele se recoltează pe suprafețe mici. „NU S-A INTRAT din plin în... PÂINE!” - Revista Ferma
3 minute de citit

În sud, păioasele se recoltează pe suprafețe mici. „NU S-A INTRAT din plin în… PÂINE!”

Agromec Visina campania 2024 În sud, păioasele se recoltează pe suprafețe mici. „NU S-A INTRAT din plin în... PÂINE!”
Credit foto @Agromec Vișina

START SECERIȘ LA PĂIOASE. Când lanurile aurii au atins de coacere deplină și umiditatea bobului de orz a scăzut sub 14%, agricultorii din partea de sud a județului au început recoltarea mecanizată.

Cei dintâi care au luat startul campaniei de seceriș au fost combainierii de la Agromec Vișina, societate de frunte a județului. În condițiile unui an agricol nu tocmai favorabil, conducerea tehnică a unității speră să obțină producții mulțumitoare.

„AGRICULTURA condusă la un NIVEL SUPERIOR față de sistemul clasic”

Conform postărilor pe rețelele de socializare, ceva obișnuit la Agromec Vișina este modelul de a face agricultură; unul nivel superior față de sistemul clasic. Imediat după recoltare, în miriștea de orz se seamănă direct, în sistem No Till, floarea soarelui ca și cultură succesivă.

„E umiditate în sol, e păcat să nu se semene floarea soarelui. Nu vor fi diferențe semnificative între cultura semănată în aprilie și cea semănată în această perioadă. Pentru a face No Till trebuie să ai și terenul oarecum pregătit și să stăpânești foarte bine rizosfera solului unde resturile vegetale țin terenul să nu se mai crape”, susțin specialiștii Agromec Vișina, dar și Liviu Dincă, consultant agricol independent.

„Nu s-a intrat DIN PLIN în… PÂINE!”

„Deocamdată se recoltează pe suprafețe mai mici, în solele unde plantele au ajuns la fenofaza de coacere. Nu s-a început, în forță campania de recoltare în județul Olt, ci în zilele care urmează!”, ne-a declarat Ion Drăgoi, directorul executiv al Direcției pentru Agricultura județului Olt.

Potrivit acestuia, estimările nu sunt deloc încurajatoare, producțiile medii de grâu raportate de fermieri se încadrează între 3 și 4 tone la hectar.

Anul trecut producătorii agricoli olteni au obținut mult mai bine: în jur de 6 tone/ha.

PĂIȘ la SECERIȘ!

„Evaluările ne duc către 4 tone, dar boabele sunt seci, să vedem dacă le vântură sau nu combina. Au fost probleme cu apa! În județ, precipitațiile au căzut neuniform și pe suprafețe mici”, a susținut sursa citată.   

În toamnă, în județul Olt, au fost însămânțate cu grâu 130 430 de hectare, o suprafață relativ egală cu cea de anul trecut, și 17.000 de orz.

De asemenea, fermierii au rămas să recolteze 8.383 ha de rapiță, circa 10.000 de hectare fiind întoarse și reînsămânțate cu floarea soarelui.

„Conform ultimilor estimări, producțiile nu vor depăși 2 tone la hectar, doar în unele ferme din partea de sud a județului se apropie de o medie de 3 tone/ha. În nord, e slabă rău recolta de rapiță”, a precizat șeful Agriculturii județene Olt.

La o producție de grâu de 4 tone/ha, fermierii olteni au emoții în acoperirea costurilor de producție, care se ridică în medie până la 6.000 lei/ha.

Contractele cu traderii de cereale s-au semnat pentru 85 de bani kilogramul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →