5 minute de citit

În nordul Moldovei, genetica a pierdut bătălia cu uscăciunea

Cerealele păioase de toamnă recoltate oferă randamente, în medie, cu până la 18% mai scăzute la hectar, comparativ cu anul trecut. În judeţele Vrancea, Buzău şi Galaţi, pierderile la grâu sunt semnificative, în vreme ce în multre ferme porumbul este compromis aproape în totalitate, iar estimările producţiei de floarea soarelui nu sunt deloc încurajatoare.

“În judeţul Botoşani, culturile au fost afectate în mod diferit, în funcţie de zona în care a plouat. Precipitaţiile au făcut diferenţa! De la mine încolo spre Lunca sau spre Suliţi (undeva în partea de sud a judeţului n.n.) e dezastru; nu ai ce căuta cu combina la recoltat!”, ne-a declarat Viorel Enache, fermier din Gorbăneşti. 

Acesta susţine că are 250 de hectare semănate cu porumb şi dacă pe aproape jumătate din suprafaţă va scoate trei tone de boabe la hectar, va fi mare minune!  

 seceta floare uscata_b

Nu toţi hibrizii nu au rezistat uscăciunii!

 

De asemenea, fermierul este profund nemulţumit de unii hibrizi de floarea soarelui care în condiţii de stres termohidric şi-au diminuat din potenţialul productiv. „Marea mea dezamăgire a fost o renumită sămânţă de floarea soarelui, care nu a rezistat la secetă! Am 145 de hectare cu floarea soarelui şi pe parcelele semănate cu acest hibrid nu ştiu dacă recoltez 500 kg la hectar”, a explicat cultivatorul.  

Şi pentru a fi convingător a dat următorul exemplu: „În aceeaşi tarla, am semănat doi hibrizi de la companii diferite. Unul s-a uscat şi deja e gata de treierat, iar celălalt e verde şi frumos. Şi aici nu vorbim de producţii record, ci de două tone la hectar! Or, o medie de 2.000 kg/ha în zona noastră înseamnă foarte mult!”

 

seceta in lan 02_bTratamentele fitosanitare nu s-au putut aplica la timp

 

Problemele au apărut odată cu primele stadii de vegetaţie a culturilor. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, Viorel Enache nu a putut realiza protecţia fitosanitară. „Încă din primăvară, de când s-a instalat seceta cu temperaturi extrem de ridicate şi au apărut bolile, nu am putut interveni în câmp. Orice tratament fitosanitar este contraindicat. De aceea, am lăsat plantele să lupte singure… Experimental, am aplicat un fungicid pe o parcelă de 10 ha şi am făcut mai rău!”, a explicat Viorel Enache.

 

O producţie de rapiţă mulţumitoare

 

La cultura de rapiţă, situaţia a stat ceva mai bine. A fost cultivată o suprafaţă 80 de hectare şi s-a obţinut o producţia medie în jurul a 2.500 de kilograme la hectar. Au fost şi sole unde recolta s-a dus spre 3.600 kg/h, la Dângeni, sau a coborât spre 1.500 (Gorbăneşti), în funcţie de nivelul precipitaţiilor.   

 

Grâul, între puţin şi aproape… deloc!

 

„Cultura mai… răsărităa fost cea de grâu. Am avut o suprafaţă de 70 ha pe care am semănat atât soiuri româneşti, cât şi străine. Pe câmpurile de la Dânceni, combinele au adunat o medie de 3.800 kilograme boabe /ha, iar la Gorbăneşti, unde am sediul fermei, abia am scos în jur de o tonă şi jumătate la hectar”, a susţinut cultivatorul.   

 

Toată producţia este în magazie

 

Viorel Enache ne spune că nu a vândut nimic din recoltă, dar nici nu poate ţine prea mult marfa depozitată că în octombrie – noiembrie vin scadenţele la plată şi atunci va fi nevoit să „mişte” marfa, indiferent de preţ. 

El consideră că nu vor fi creşteri spectaculoase de preţ: „Cel puţin la rapiţă nu cred că va urca preţul pentru că de mai bine de o lună şi jumătate (de când am recoltat-o) are cam acelaşi preţ. Şi nici la grâu nu întrezăresc vreo schimbare în bine”, a precizat fermierul botoşănean.       

 

Rapiţa va fi semănată la timp!

 

Acum se preocupă să înfiinţeze cultura de rapiţă. S-au anunţat precipitaţii în zilele următoare şi are, deja, pregătite mai bine de 70 de hectare de teren (după grâu şi puţin ovăz). Ar fi vrut să pună mai mult, dar trebuie să ţină cont de de rotaţia culturilor şi eşalonarea lucrărilor. S-a aprovizionat din timp cu sămânţă hibridă şi cu fosfat diamoniacal (DAP) în cantităţi suficiente pentru început.

seceta vaslui 02_b 

Inputurile s-au scumpit, preţul recoltelor bate pasul pe loc!

 

„Cheltuielile sunt enorme faţă de anul trecut; dacă până acum cumpăram îngrăşământul DAP la 1.700 lei tona, preţul a urcat vertiginos la 6.100 lei/t, în condiţiile în care anul trecut am vândut floarea soarelui la 2,4 lei kilogramul acum se discută tot de 2,4 lei/kg!

Pe piaţă, preţurile nu cresc, motorina s-a scumpit (de la 4,5 lei litrul s-a făcut acum 9 lei!), iar la fertilizanţi costurile s-au triplat! Nu ştim unde se va ajunge!”, a oftat Viorel Enache.  

 

Marian MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →