În matematica agricolă 2+2=4. Sau 5. Sau 6. Depinde de priceperea fermierului - Revista Ferma
6 minute de citit

În matematica agricolă 2+2=4. Sau 5. Sau 6. Depinde de priceperea fermierului

foto 1 m În matematica agricolă 2+2=4. Sau 5. Sau 6. Depinde de priceperea fermierului

Şi agricultura este tot un fel de matematică, însă una relativă. Adică, aceleaşi lucrări la o cultură vor avea rezultate, cu siguranţă, diferite pentru că intervin o serie de variabile: soiul, solul, vremea, momentul executării şi acurateţea lucrării etc.

Orice sistem este organizat de la simplu la complex. După cum la matematică întâi se învaţă adunarea şi scăderea, apoi tabla înmulţirii, apoi extragerea de radical, ecuaţii, logaritmi etc., tot aşa şi în agricultură trebuie învăţate foarte bine adevărurile simple (şi particularitatea acestora din propria fermă) cu care se poate construi complexitatea tehnologiei agricole. Făcând aceasta, fermierul evită pericolului bulversării create de multitudinea de produse ofertate pe piaţă.

 

Câteva elemente ale ecuaţiei agricole

Alegerea soiului. Soiul (sau hibridul) este cel mai important factor de producţie în agricultură. Argumente în favoarea acestei afirmaţii am adus mereu şi pot fi văzute la tot pasul. De aceea, alegerea soiului este foarte importantă şi trebuie făcută după criterii bine stabilite. Trebuie să cunoaştem toate particularităţile soiului (şi părţile bune, dar mai ales părţile slabe) şi să-l punem în valoare prin tot lanţul tehnologic.

În foto 1 sunt prezentate două soiuri de orzoaică, unul cu sensibilitate la bolile specifice (stânga imaginii) şi unul tolerant la boli (dreapta imaginii).

Fertilizarea. Aplicarea îngrăşămintelor este unul dintre elementele cu aport cantitativ esenţial la producţia agricolă. Tipurile de îngrăşăminte sunt foarte diverse, iar sursele lor sunt foarte diferite. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât mai bine, dacă sunt folosite raţional. Important este ca prin fertilizare să oferim plantelor elementele de care au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă, fără a crea dezechilibre în cultură.

În foto 2 avem cultura de orzoaică în două situaţii foarte diferite. În stânga imaginii este fertilizată echilibrat, pentru a asigura plantelor condiţii bune de parcurgere a sezonului rece. În dreapta imaginii, cultura a fost fertilizată excesiv şi neuniform (cu dejecţii de la porcine), plantele au avut o dezvoltare buiacă, sunt afectate de frig şi au simptome de carenţă de nutriţie.

Daune produse de terţi. Încă mai întâlnim asemenea situaţii, greu sau aproape imposibil de evitat. În foto 3 este prezentat acelaşi soi de grâu (Adelaide), în aceeaşi fermă dar în ipostaze radical diferite. Terenul a fost pregătit la fel, fertilizarea minerală a fost aceeaşi. Mai mult, în parcela din dreapta au fost aplicate şi 70 m.c. de dejecţii lichide.

Numai că pe parcela din partea dreaptă au stagnat turme de oi, tasând terenul. Patul germinativ a fost ceva mai dificil de pregătit, dar semănatul s-a făcut în parametri buni. Doar că tasarea terenului a dus la o creştere mai lentă a plantelor în toamnă, la băltirea apei peste iarnă (solul fiind îmbibat cu apă în toată parcela). Fermierul plăteşte, avantajul îl are mielul (de Paşte).

Când se lasă garda jos. Sunt situaţii în care din motive diverse (lipsă de timp, oboseală etc.), atenţia la calitatea executării lucrărilor slăbeşte. În asemenea momente o lucrare agricolă nu se mai execută la maximum de calitate permis de condiţiile de câmp. De cele mai multe ori, consecinţele sunt neplăcute şi permanente şi nu mai sunt posibile corecţii sau doar unele minore.

Situaţia din foto 4 este surprinsă în aceeaşi fermă. În parcela din stânga imaginii s-a făcut un semănat de bună calitate într-o parcelă în care solul are tendinţa de sărăturare (condiţii mai dificile de lucru). În parcela din dreapta imaginii, în condiţii de sol mai bun, calitatea semănatului a fost mult mai slabă (sămânţă neacoperită) deoarece fermierul nu a mai supravegheat angajaţii. Aceasta se întâmplă frecvent din cauza neînţelegerii situaţiei de către cel trimis să execute lucrarea.

În dreapta imaginii din foto 5 prezentăm cazul unei culturi de grâu semănată neuniform ca adâncime. Multe rânduri au fost semănate prea adânc (7-8 cm), iar plantele sunt mai slab dezvoltate, neînfrăţite şi cu simptome ale carenţei de nutriţie. În stânga imaginii observăm o larvă de trips, sub pământ şi sub teaca frunzei.

Agenţii de dăunare sunt reprezentaţi în principal de buruieni, boli şi dăunători. Acţiunile de eradicare trebuie avute permanent în vedere. Însă, în destule situaţii, trebuie acţionat pentru limitarea efectului negativ al acestora.

În ultimii ani au fost frecvente situaţiile în care buruieni dicotiledonate apreciate ca fiind sensibile la frig au supravieţuit în masă peste iarnă (foto 6) şi concurează foarte puternic plantele de cultură în momente în care erbicidarea este aproape imposibil de făcut din motive tehnice sau biologice.

Motivele pentru care aceste buruieni au supravieţuit pot fi diverse, dar mai puţin importante pentru ferma agricolă. În situaţii favorizante, în tehnologie ar trebui luată în considerare erbicidarea din toamnă a cerealelor păioase, pentru limitarea acestei competiţii.

De asemenea, sunt situaţii, din fericire rare, când se înregistrează pierderi timpurii de plante (foto 7), cu precădere la culturile rămase în urmă cu creşterea şi dezvoltarea. Plăntuţele putrezite la colet se rup uşor sau sunt deja rupte de vânt. Frecvenţa plantelor afectate este de cca. 20%.
Şi pentru că în numerele trecute am făcut mereu referire la rezultate din experienţele din programul

„Şcoala de Soiuri”, care au fost excepţionale, în foto 8 este prezentată starea culturii de grâu în două dintre parcelele din ferma „Columirom” (unde am avut o parte din câmpurile de experienţă).
Asemenea culturi au premisele obţinerii unor producţii excepţionale. Pentru că producţiile agricole nu sunt peste priceperea fermierului.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →