În luna lui Mărțișor renasc speranțele fermierilor - Revista Ferma
9 minute de citit

În luna lui Mărțișor renasc speranțele fermierilor

foto guler chenar m În luna lui Mărțișor renasc speranțele fermierilor

Veștile mai rele încercăm să le depășim. Vedem cum cei săraci își vând pământul strămoșesc celor veniți din trei continente, europeni, americani și au apărut și asiaticii, toți auzind că în mijlocul Europei e o țară dăruită de Dumnezeu cu pământuri bune și climă blândă, dar și cu oameni săraci, care vând ce au mai de preț pe bani puțini. Astfel, în țara noastră deja s-au vândut/arendat circa trei milioane de hectare de teren agricol!
Mai sunt prin vecini țări care nu au vândut nici un hectar și, ca să nu-i supere pe mai-marii lumii, au promis că vor vinde și ei… nu se știe când.
Dar să lăsăm acum durerea la o parte și să ne oprim asupra lucrărilor agricole dimn calendarul lunii martie.

Verificarea stării de vegetație și fertilizarea cu azot a culturilor de toamnă
Odată cu încălzirea vremii, se trezesc din hibernare și dăunătorii, care atacă plantele fragede când abia și-au reluat ciclul de vegetație. Totodată și boli se instalează pe tinerele plante încă din această fază de vegetație. Depistarea bolilor și a dăunătorilor încă de la apariție și combaterea lor imediată este mai ieftină și mai eficace decât după extinderea atacului.
Folosiți numai substanțe recomandate, aflate în termen de garanție, de la firme care vă garantează produsul, respectați dozele specifice și regulile de protecția mediului și a oamenilor implicați în efectuarea acestor tratamente.
Aplicarea fertilizării cu azot, acolo unde încă nu s-a efectuat, a culturilor cu desime mică trebuie grabnic încheiată, iar spre sfârșitul lunii se impune și fertilizarea culturilor cu desimi normale sau mari.

Recomandări speciale privind semănatul plantelor din epoca I
Dintre plantele de cultura mare cu temperatura de încolțire între 1 și 5oC și rezistente în primele faze după răsărire la temperaturi de -5o…-6oC, menționăm: ovăzul, soiurile de primăvară de grâu, triticale, orz și orzoaică, mazărea, bobul, lupinul, lintea, năutul ș.a.
Pentru a obține recolte bune la toate aceste culturi, este necesar să se respecte câteva reguli obligatorii:
• nu intrați cu utilajele pe teren dacă pământul aderă de roțile tractorului și la organele active ale mașinilor folosite; structura solului odată distrusă se reface foarte greu, iar milioanele de microorganisme din fiecare gram de pământ, care lucrează zi și noapte pentru dumneavoastră, „vă vor fi recunoscătoare”;
• pregătiți patul germinativ numai cu ajutorul cultivatoarelor, dacă acestea asigură și încorporarea resturilor de la culturile anterioare. Apa, care acum pare a fi în exces în unele zone, va fi foarte necesară plantelor pentru a putea lupta cu seceta prognozată și pentru acest an;
• folosiți grapele cu discuri la pregătirea patului germinativ numai în cazuri dificile, dacă arătura din toamnă a ieșit din iarnă bolovănoasă sau prea tasată etc, altfel se pierde apa din sol și se afectează grav structura solului;
• mare atenție la rotația culturilor, de care depinde, în mare măsură, recolta viitoare și costurile cu care se va obține ea. În acest sens trebuie să aveți în atenție: plantele cu boli și dăunători comune; sistemul radicular (după plante cu sistem radicular adânc cultivați plante cu sistemul radicular superficial și invers); nu cultivați plante care necesită multă apă după culturi care au lăsat pământul secătuit în apă; evitați monocultura care este dăunătoare și aducătoare de cheltuieli suplimentare cu îngrășămintele și substanțele pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor; nu cultivați leguminoase după leguminoase (acestea sunt bune premergătoare pentru multe alte culturi etc);
• mare atenție trebuie acordată materialului biologic, respectiv la alegerea soiurilor și hibrizilor pe care îi veți semăna, deoarece alegerea nepotrivită înseamnă un an de muncă finalizat cu rezultate slabe. Folosiți cu încredere soiurile trecute în Lista oficială a soiurilor și hibrizilor cultivați în România;
• nu semănați nici un bob, de la nici o plantă, fără să fie tratat împotriva bolilor și a dăunătorilor. Tratarea semințelor cu substanțe specifice fiecărei culturi și cu respectarea dozelor și a tuturor regulilor menționate pe ambalajele în care sunt livrate este obligatorie;
• nu aruncați în natură ambalajele de la substanțele folosite la tratarea semințelor și nu le folosiți în alte scopuri, acestea sunt toxice și sunt periculoase pentru om, animal și mediul înconjurător.

Alte lucrări cruciale la debutul primăverii
• Verificarea produselor depozitate este impusă de încălzirea accentuată a vremii, care intensifică și activitatea dăunătorilor și a bolilor din depozite. Temperatura masei de boabe are influență directă asupra respirației semințelor (este nulă la 0o și poate să ajungă până la maximul de 45-55oC la grâu sau 45oC la soia). Când pe lângă temperatura ridicată se mărește și umiditatea, depășind 16-17%, are loc dezvoltarea microorganismelor anaerobe care provoacă o fermentație lactică, ce duce la deprecierea completă a masei de boabe.
În primăvară se vor executa observații tot la 5 zile, în special pentru partea magaziei expusă la soare, imediat ce se observă creșterea temperaturii, și se vor lua măsuri de lopătare, vânturare etc.
În loturile semincere periodic se va determina și facultatea germinativă, în paralel cu controlul pentru depistarea eventualilor dăunători. În prima fază de încingere a masei de boabe apar ciupercile și bacteriile saprofite, iar în fazele următoare acestea dispar și se nasc alte microorganisme care continuă procesul de depreciere.
Dintre insectele dăunătoare, în depozite apar frecvent diferite specii de acarieni, care atacă atât boabele, cât și derivatele acestora, și numeroase coleoptere, cum sunt: Calandra oryzae, Tenebrioides mauritanicus, Stegobium paniceum ș.a. Dintre coleoptere trebuie menționate și gărgărițele, iar dintre Lepidoptere amintim: Tinea granella și Sitotroga cerealella.
• Procurarea îngrășămintelor, semințelor și insectofungicidelor pentru plantele care se seamănă în epoca a doua trebuie realizată în această perioadă. Nu-i exclus ca desprimăvărarea să se producă în ritm alert și să avem la sfârșit de lună condiții pentru semănat și la unele plante care în mod obișnuit se seamănă mai târziu, respectiv în aprilie.
• Evacuarea apei de pe culturile de toamnă, cât și de pe suprafețele care urmează a fi semănate cu plante din urgența întâi.
Prognoza pentru luna martie este că vor cădea precipitații destul de frecvente în unele zone și perioadele în care se va putea intra în câmp vor fi scurte, fapt pentru care se impune a valorifica fiecare oră bună de lucru.

Ioan BORCEAN

 
ȘTIAȚI CĂ…
• Orezul este cea de-a doua specie (după grâu) ca suprafață cultivată la nivel mondial (peste 153 milioane de hectare);
• Orezul se cultivă de circa 12 mii ani. Unele dovezi istorice arată că el s-a cultivat încă din epoca de piatră, de la începuturile agriculturii;
• În țara noastră, prima orezărie a fost înființată în anul 1786 la Topolea (Banloc) pe malul Râului Bârzava, în Banat;
• Pe harta orizicolă a Europei, România se află la limita nordică. Dacă în anul 1938, cultivam orez pe circa 400 ha, suprafața a sporit după Al Doilea Război Mondial, ajungând în anul 1989 la 62 mii hectare, redusă în prezent la mai puțin de un sfert;
• Boabele de orez conțin în medie – din substanța uscată (s.u.) – 8,1% proteine, 2,1% lipide, 73,1% glucide, 9,8% celuloză și 5,7% săruri minerale;
• Peste 90% din suprafața cultivată cu orez se află în Asia, unde specia reprezintă alimentul de bază al populației (circa 2,5 miliarde). Pentru restul populației planetei, orezul este un aliment de completare. Consumul de orez pe cap de locuitor este de 130-150 kg în țările din Asia Orientală și de Sud (China, Filipine, India, Birmania, Vietnam, Indonezia etc.)și atinge 150 kg în unele țări ca Thailanda, Cambodgia ș.a.;
• Comerțul mondial cu orez însumează circa 30 milioane de tone, fiind mai restrâns comparativ cu alte cereale (numai 5% din producția mondială), deoarece recolta este consumată, în principal, în zonele de producere.

IMPORTANȚA ADÂNCIMII ȘI A UNIFORMITĂȚII DE SEMĂNAT
Toate detaliile sunt importante, cu atât mai mult în situații dificile. Despre reacția plantelor de grâu la semănatul adânc am mai scris. Exemplul din foto 6 subliniază că, dacă pentru o semănătură făcută la 05-10 octombrie diferențele de adâncime din imagine pot fi mai puțin importante, pentru că plantele au timp să recupereze, la o semănătură făcută târziu, o mică diferență de adâncime de semănat poate face diferența dintre plante cu frați fertili și plante neînfrățite sau cu frați sterili.
În foto redăm fenofaze diferite la plante din rânduri vecine, dar semănate la adâncimi diferite la 29.10.2015.
Detaliu stânga: plantele semănate mai adânc încă nu au înfrățit și sunt șanse mici de a avea frați fertili.
Detaliu dreapta: plantele semănate la adâncime potrivită au început înfrățitul și vor avea frați fertili.
(Octavian GULER)

Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 – 14 martie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →