Preţul laptelui bio scade de la o lună la alta, în Germania. În medie, preţurile au scăzut cu 1 până la 1,5 cenţi în fiecare lună de la începutul anului şi au ajuns să nu mai acopere costurile de mult timp.
Preţul laptelui ecologic a scăzut de la 62,8 cenţi pe kilogram în ianuarie, la 55 de cenţi în iulie – iar asociaţia ecologică Bioland calculează un preţ al laptelui ecologic de 54 de cenţi pentru luna august – într-un interval cuprins între 47 şi 60 de cenţi.
Motivele scăderii preţurilor au fost aceleaşi ca şi în cazul laptelui convenţional: pe de o parte, a fost şi este prea mult lapte pe piaţă – cel puţin în raport cu cererea actuală. Pe de altă parte, preţurile semnificativ mai mici ale laptelui ecologic în comerţul cu amănuntul au exercitat, de asemenea, o presiune asupra preţurilor la producător.
În prezent, laptele ecologic poate fi cumpărat de la discounteri sau de la marii retaileri cu un preţ cuprins între 1,00 şi 1,25 euro pe litru. Unele dintre mărcile cunoscute de lapte convenţional sunt considerabil mai scumpe. Consumatorii continuă să plătească doar până la 1,70 euro pe litru pentru laptele de marcă al asociaţiilor ecologice – dacă doresc acest lucru.
“În prezent, preţul laptelui ecologic se îndepărtează tot mai mult de ceea ce au nevoie fermele pentru a-şi acoperi costurile. Este responsabilitatea partenerilor de-a lungul lanţului valoric să asigure aici stabilitatea necesară a preţului”, afirmă preşedinţii celor două asociaţii Bioland şi Naturland, Jan Plagge şi Hubert Heigl, într-o declaraţie comună.
Totuşi, această cerinţă este dificil de pus în aplicare atunci când volumul de lapte rămâne atât de mare, iar vânzările cu amănuntul nu pot fi extinse, aparent, decât prin preţuri mai mici. Cel mai recent – şi anume în iulie – cantitatea de lapte ecologic livrată în Germania a fost cu 4,7% mai mare decât în anul precedent. În Bavaria, cel mai mare stat cu lapte ecologic, s-a produs cu 3,4% mai mult lapte ecologic, iar în Saxonia Inferioară creşterea a fost chiar de 11,8%.
În acelaşi timp, observatorii pieţei spun că vânzările cu amănuntul de produse ecologice, care sunt scumpe prin comparaţie, au avut tendinţa de a scădea – iar cele ale produselor mai ieftine produse ecologice ale comercianţilor rămâne stabilă. Aşadar, nu este de mirare că preţurile sunt sub presiune – chiar dacă diferenţa faţă de laptele convenţional s-a mărit din nou.
Pot costurile să determine preţul?
Pentru a scăpa de “surplusul” de lapte ecologic, asociaţiile ecologice trebuie să deschidă noi canale de vânzare, ceea ce înseamnă: să coopereze şi mai mult cu marii comercianţi cu amănuntul. În acelaşi timp, însă, acest lucru înseamnă că preţurile pot fi supuse unei presiuni şi mai mari, deoarece, dacă laptele organic este vândut la Aldi cu 1,25 euro, fermierii nu pot fi plătiţi la fel de mult ca în cazul în care laptele costă 1,75 euro în magazin.
În plus, piaţa pentru segmentul de preţ ridicat este limitată – mai ales în perioade de inflaţie ridicată şi de creştere semnificativă a preţului la aproape toate produsele alimentare.
Sursa: agrarheute.com