În Galați, fermierii își vând utilajele! Din cauza SECETEI, culeg... praful de pe tobă! - Revista Ferma
3 minute de citit

În Galați, fermierii își vând utilajele! Din cauza SECETEI, culeg… praful de pe tobă!

seceta Galati fermierii isi vand utilajele În Galați, fermierii își vând utilajele! Din cauza SECETEI, culeg... praful de pe tobă!

Nici nu a început campania de seceriș și fermierii își vând utilajele. Au mare nevoie de bani pentru activitățile curente, unii chiar nici de carburant nu mai au!

Anul agricol secetos se anunță a fi unul prost pentru gălățeni, producțiile estimate nu-s deloc încurajatoare, iar prețurile de comercializare nu mulțumesc producătorii agricoli.

Mulți spun că vor culege… praful de pe tobă! (Toba combinei!)

„Caut să VÂND TRACTORUL”

Nicu Mușat din comuna Pechea susține că „anul e mai prost ca cel precedent! Scrie faliment pe fruntea noastră. Am căutat să vând un tractor John Deere de 120 CP, până acum nu am găsit cumpărător și nici nu știu dacă voi obține banii ceruți: 38.000 de lei”, ne-a declarat el.

Fermierul va rămâne să lucreze cu un singur tractor de putere mai mare. Cultivă în jur de 200 de hectare de teren care nu a mai văzut ploaia de la semănat!

„Și cu LAPTE DULCE dac-ar ploua, FLOAREA tot NU VA RECUPERA!”

Are lanurile de floarea soarelui compromise de uscăciune. Nu știe dacă va recolta o tonă de sămânță la hectar. La fel ca și anul trecut. În 2020, în Pechea, nici nu s-au scos combinele din curte că nu au avut ce aduna din câmp!

„Nici dacă ar ploua cu lapte dulce, nu ar mai recupera floarea”, a răbufnit fermierul.

„Am parcele de GRÂU unde am să BAG DISCUL!”

Culturile de toamnă sunt la fel de proaste. „De mâine vreau să bag la orz, am 20 de hectare și nu știu dacă adun ceva. Eu nu am combină, îmi vine cineva să facă probă la umiditate și să vadă dacă se poate lucra. Dacă iese 1.500 kg la hectar sunt boier!”, a precizat pecheanul.

Nici pentru grâu Nicu Mușat nu-și pune mari speranțe. „În toată comuna, cultura e la fel de proastă! Mai mult de o tonă la hectar nu cred că scot. Am sole unde o să bag discul. Dacă nu ies cu plata la combină, la ce să recoltez?”, se întreabă el.

„Mazărea o tai cu cositoarea că nu este nimic! Am fost ieri în lanurile de porumb; am 70 de hectare, cultura e frumoasă, are talia până la genunchi, dar nu știu cât mai rezistă fără apă că porumbul nu are rădăcină pivotantă ca floarea soarelui”, a mai spus el.

„PRODUCȚIA nici n-o vedem, o dăm LA INPUTURI!”

Fermierul din Pechea nu poate da recolta să facă rost de bani. De aceea este nevoit să vândă tractorul. „Producția o dăm la inputuri, nici n-o vedem! E mai rău ca anul trecut, exact ca în 2020 când culturile au fost toate calamitate”, concluzionează el.

„VÂND combina! E SECETĂ și am NEVOIE DE BANI!”

În aceeași situație se află și Cornel Basalic, fermier din Fântânele (comuna Scânteiești). „Din păcate se repeta 2020 la Galați”, susține acesta.

„Câmpul e prost, la fel ca anul trecut, nu este nicio diferență. Avem niște grâu, orz… Dar, nu mai vreau să vorbesc”, ne-a declarat el.

Cornel Basalic și-a scos combina la vânzare. Este modelul Claas Tucano 320 pregătit de campanie,  pentru care a cerut 70.000 lei plus TVA. A găsit un cumpărător din Brăila. „E secetă și avem nevoie de bani!”, ni se justifică el.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →