În ferma familiei Humă noile tehnologii îşi merită fiecare bănuţ investit - Revista Ferma
7 minute de citit

În ferma familiei Humă noile tehnologii îşi merită fiecare bănuţ investit

Viorel Humă, din comuna Ştefan cel Mare, lucrează aproximativ 1200 de hectare. Jumătate din această suprafaţă este amplasată pe dealuri cu soluri acide, iar cealaltă jumătate în zone de şes, cu soluri alcaline, favorabile agriculturii, dar cu o textură argiloasă şi dură, ceea ce impune efectuarea anumitor lucrări specifice, care majorează cheltuielile cu producţia agricolă.

Combaterea băltirilor

Pe terenurile argiloase, atunci când plouă, apa bălteşte şi sunt necesare lucrări de drenare. De aceea, a fost necesar să investească, achiziţionându-şi propriul escavator, pentru a interveni prompt atunci când situaţia o impune. În general, pe acele suprafeţe amplasează culturi de cereale şi se străduieşte să obţină maximul posibil de recoltă. ”Până la urmă, satisfacţia fermierului nu vine atunci când vede că are în curte tot felul de tractoare, combine şi alte utilaje, oricât de performante ar fi acestea, ci atunci când vede că a realizat recolte pe care le valorifică”, sublinia Viorel Humă.

huma 4_b

Mai întâi au fost utilajele

Activitatea agricolă din ferma vasluiană a început în anul 1992 şi, până în anul 1999, a continuat pe partea de prestări servicii, după ce Viorel Humă, absolvent de liceu economic cu specializarea alimentaţie publică şi turism, a achiziţionat tehnică agricolă, care, la vremea respectivă, era deosebit de performantă. Cu ajutorul respectivelor mijloace mecanice de lucru, executa lucrări agricole, îndeosebi pentru asociaţiile agricole din zonă. Dar, din diferite motive, respectivele asociaţii s-au desfiinţat rând pe rând şi, din anul 2000, la rugăminţile proprietarilor de terenuri, Viorel Humă a început să arendeze mici suprafeţe agricole.

Băieţii i-au rămas aproape

Astăzi, o parte din terenul lucrat este proprietate personală, ponderea deţinând-o tot suprafeţele arendate. De mai bine de zece ani, alături de Viorel şi Lenuţa Humă, rând pe rând, au început să lucreze în fermă şi cei doi fii mai mari ai lor, al treilea, mezinul fiind încă licean. ”Probabil că şi Ştefănel, care este în clasa a unsprezecea, va urma tot o facultate din domeniul agricol, aşa după cum au procedat şi cei doi fraţi mai mari ai săi, respectiv Florin şi Cristi”, preciza Viorel Humă.

Acum primesc preţul corect pentru recoltele valorificate

De altfel, Cristi este şi apicultor, deţinând aproximativ 300 de familii de albine. Florin activează în sectorul vegetal şi pe segmentul agro-turistic (construind şi o mică pensiune), fiind responsabil cu adaptarea tehnicii şi a tehnologiei la tot ceea ce este mai nou. El a introdus în ferma vegetală dronele şi agricultura de precizie – de la semănat şi până la controlul culturilor şi la aplicarea produselor de protecţie a plantelor. ”Datorită acestor practici moderne, am redus cheltuielile de producţie şi am sporit nivelul şi calitatea recoltei. Apropos de calitate, avem un laborator propriu de analize, astfel încât firmele care ne preiau producţiile îşi trimit propriul specialist care, la faţa locului, face primele analize. Ulterior, la analizele realizate la destinaţie, valorile rezultatelor nu se mai schimbă, iar noi reuşim să primim preţul corect pentru recoltele predate”, sublinia Viorel Humă.

huma 3_b

Drone şi tehnologii de precizie

Florin Humă, fiul cel mare, are 31 de ani şi, în urmă cu 8 ani, a absolvit cursuri universitare agricole la Iaşi. Imediat după absolvire a revenit în satul natal cu scopul precis de a moderniza activitatea agricolă din ferma tatălui său şi de a o extinde, atât ca dimensiune a suprafeţei exploatate, cât şi ca tipuri de activităţi desfăşurate, orientându-se inclusiv spre valorificarea superioară a producţiei agricole. Unul dintre cei mai importanţi paşi a fost cel legat de realizarea investiţiilor în noile tehnologii de producţie şi în depozitarea recoltelor, urmat de investiţiile într-o unitate de producere a nutreţurilor combinate.

Roadele practicilor moderne

”Cât priveşte noile tehnologii, prin investiţiile sugerate de Florin, au urmărit să nu supradozeze şi să nu facă greşeli în privinţa nutriţiei şi protecţiei plantelor, să controleze şi să coordoneze toate etapele din fluxul de producţie cu ajutorul echipamentelor cu autoghidare. Acum, deţin cinci sisteme de autoghidare a utilajelor în teren, care presupun existenţa unui singur operator care trebuie să le urmărească. Au încercat să crească viteza de lucru, inclusiv la recoltare, şi au investit în combine performante, cu o capacitate mai mare şi mai prietenoase cu mediul.

Florin si Viorel Humă - foto 1_b

Noi, aici, permanent avem o luptă dură de dus, pentru fiecare bob obţinut şi, de exemplu, ceea ce a fost în anul 2020 – secetă şi arşiţă -, a pus capac tuturor greutăţilor. Dar, cu unele compromisuri, din nou am pus bazele producţiilor agricole
VIOREL HUMĂ
Fermier din jud. Vaslui

Tehnica nouă îşi merită banii

”După aceşti ani, am făcut o analiză, deoarece vreau să le explic tuturor, inclusiv să încep să îi povestesc propriului meu copilaş, Andrei, cu vârsta de 3 ani, despre agricultura performantă, de precizie şi despre beneficiile acestui tip de activitate. Ei bine, productivitatea este mai mare, calitatea lucrărilor este mai bună, aceasta recunoscându-se atât vizual, cât şi în urma analizelor, cu efecte pozitive asupra situaţiei financiare din fermă”, spune Florin.

Anii secetoşi fac zadarnice investiţiile

După experienţa din anul 2020, un an extrem de secetos, acesta afirmă cu tărie că tehnica şi tehnologia moderne pot oferi satisfacţii numai dacă şi vremea este favorabilă. Altfel, totul este în zadar. În anul 2021, lucrurile par a fi mai bune, fiindcă iarna şi primăvara au fost ceva mai favorabile, dar privim cu emoţie către vară. În condiţiile în care la capitolul irigaţii este un regres general major, agricultura rămâne, totuşi, meteo-dependentă. ”Cu datoriile din anul 2020 re-eşalonate şi cu păsuirile din partea furnizorilor, dacă vara va fi tot secetoasă, nu ştiu ce se va alege de toate eforturile noastre de a investi în metodele şi mijloacele performante de producţie ”, explica tânărul fermier.

huma 3.1_b

Spaţii de depozitare şi micro FNC

După investiţiile majore direcţionate până acum către tehnica de lucru, spaţii de depozitare (capacitate 3 mii tone) şi micro FNC (capacitate 1 tonă/oră), pentru acest an este vizată, inclusiv prin contractarea de noi credite, continuarea finanţării achiziţiei de tractoare şi combine performante.
În anul 2021, familia de fermieri vasluieni a inclus în structura agricolă culturi de rapiţă (200 ha, din care aproximativ 50 ha a fost întoarsă din cauză că rezerva de apă nu s-a refăcut la nivelul optim răsăririi plantelor), grâu (500 ha, inclusiv pentru sămânţă), lucernă (50 ha, pentru fân şi pentru sămânţă), diferenţa de suprafaţă fiind ocupată cu floarea-soarelui şi cu porumb.

TERENURI INSĂMÂNŢATE DOAR PE JUMĂTATE
În judeţul Vaslui, potrivit datelor DAJ Vaslui, cu o dinamică mai redusă a însămânţărilor din cauza temperaturilor medii mai scăzute şi, pe unele parcele, a umidităţii mari, au fost semănate cu culturi de primăvară aproximativ 170.000 ha (peste 65% din suprafaţa arabilă), ponderea cea mai mare fiind deţinută de porumb, urmată de floarea–soarelui, orzoaică de primăvară, ovăz şi cartof.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →