În fabrica de semințe Pioneer, la Afumați - Revista Ferma
5 minute de citit

În fabrica de semințe Pioneer, la Afumați

marian antoniu m În fabrica de semințe Pioneer, la Afumați

Amplasată la ieșirea din Afumați, pe drumul care leagă Bucureștiul de Moldova, pe partea stângă, stația de condiționare a semințelor se întinde pe o suprafață de 1,4 hectare și este a doua ca mărime din Europa. La Afumați, Pioneer România are în total 15 hectare, unde se află stația de semințe, unitatea de cercetare și biroul de vânzări. „Terenul a fost achiziționat în 2000-2001. În 2001 am construit prima magazie, jumătate din birouri și clădirea de cercetare. În 2004 am construit a doua magazie. Practic, în 2005-2006 am ridicat cu adevărat stația de procesare din Afumați”, a spus Marian Antoniu, directorul de producție al Pioneer România.

 

Neonicotinoide numai pentru formele parentale, la Pioneer

Pioneer produce în România semințe de porumb, floarea-soarelui și, de anul trecut, și de soia. Stochează și semințe de rapiță și de lucernă. Cel mai bun an pentru producerea semințelor de porumb a fost 2014, iar în 2015 compania și-a realizat bugetul 120% la nivel de producție. Cea mai mare cantitate de semințe ambalată la Afumați a totalizat 1,6 milioane de saci de semințe de porumb, echivalentul a 12.000 ha de loturi de hibridare. La floarea-soarelui, Pioneer a produs cel mai mult 250.000 de unități, iar cea mai mare suprafață cultivată a fost de aproape 2.000 ha de loturi de hibridare. „Soia am început să producem anul trecut, am avut o încercare reușită pentru 200 hectare. Anul acesta mergem mai departe și încercăm să mărim suprafața cultivată cu soia pentru sămânță”, spune Marian Antoniu. 

Pioneer România are o echipă de 130 de angajați la departamentul de producție, iar vara mai lucrează în plus, în medie, 350 de muncitori sezonieri, pe o perioadă de două luni. „Stația de porumb este total automatizată. Tratarea cu fungicide se face tot în stație. Cu neonicotinoide vom trata doar formele parentale pe care le vom semăna anul acesta. Stația de floarea-soarelui nu are o capacitate foarte mare, dar poate însăcui într-un sezon între 250.000 și 350.000 de unități, echivalente a 150.000 de boabe. Într-un schimb de 12 ore la floarea-soarelui reușim să facem 1.500-2000 de saci. Mașinile sunt automate, angajații asigură suportul”, spune Marian Antoniu. 

 

100 de fermieri produc sămânță de porumb pentru Pioneer 

Anul trecut, circa o sută de fermieri au produs sămânță de porumb pentru Pioneer România. Loturile de hibridare sunt împărțite pe judetețe, la Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea, Neamț, Iași, Botoșani. „Încercăm să lucrăm cu cei mai buni fermieri. Scopul nostru final este să producem cea mai bună calitate. Am ales numai sud-estul țării pentru că noi facem recoltatul și încercăm să fim cât mai aproape de stația de procesare. Nu ne-am dus mai departe, deoarece noi recoltăm în știuleți și durata pe care trebuie să o petreacă porumbul verde în camion trebuie să fie cât mai mică. Iar infrastructura din România încă nu este atât de mulțumitoare pentru a ne duce spre alte zone. Dar au fost ani când colegii noștri din Ungaria au avut loturi de producere de sămânță cu fermieri din Timiș”, a explicat Marian Antoniu. 

Pentru producerea de sămânță, fermierul primește formele parentale de la Pioneer, inclusiv supravegherea directă a unui agronom pentru toate etapele din perioada de vegetație. Castrarea porumbului este în sarcina fermierului, dar și aici Pioneer pune la dispoziție 40 de mașini pe care le operează angajații companiei. „Răspunderea pentru puritatea finală aparține fermierilor. În loturile de hibridare, chiar dacă ai făcut o trecere mecanică, mai trebuie să faci treceri manuale”, spune Marian Antoniu. 

În ceea ce privește suprafața loturilor, nu există o limitare. Doar să aibă sistem de irigații. Pioneer România produce semințe de porumb pe loturi de la 20 ha la 600 ha. „Targetul nostru la nivel de producție este să încercăm să fim cât mai constanți și să avem rezultate cât mai bune, să ne atingem bugetul. Acesta este modul în care putem convinge compania să-și mărească suprafața cultivată cu porumb în România. Asta înseamnă mai bine pentru România, mai mulți fermieri, dezvoltare pe orizontală”, a explicat Marian Antoniu.

 

 


„PRODUCEREA DE SĂMÂNȚĂ ESTE REGINA CULTURILOR”

Producerea de sămânță este riscantă, pierderea sau întârzierea unei verigi tehnologice fiind fatale. Dar și avantajele sunt pe măsură. „Producerea de sămânță este regina culturilor. Ea trebuie făcută de cei mai buni fermieri, presupune un risc, unul mult mai mare decât la cultura comercială. La lotul de hibridare, dacă ai ratat niște etape tehnologice, câștigul este 0 în condițiile în care costul inputurilor este mult mai mare. Criteriile după care ne alegem fermierii sunt seriozitatea, productivitatea, modul în care colaborăm, inclusiv o calitate mult mai bună a semințelor. Alegerea unor producători foarte buni este cheia succesului”, spune Marian Antoniu.


 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 – 30 aprilie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →