În ciuda producției peste medie, comerţul mondial de cereale în scădere pentru al treilea an consecutiv! - Revista Ferma
2 minute de citit

În ciuda producției peste medie, comerţul mondial de cereale în scădere pentru al treilea an consecutiv!

Comerţul, în al treilea an de scădere!  

Productie globala grau În ciuda producției peste medie, comerţul mondial de cereale în scădere pentru al treilea an consecutiv!
Credit foto @iStock, Udra

Aprecierea aparţine Consiliul Internațional pentru Cereale (CIC) care estimează producția mondială la 2.292 Mt, aproape de recordul atins în sezonul 2021/22. De asemenea, experţii aşteaptă contractarea pentru al treilea an consecutiv a comerţului global, potrivit Terre-net.

Prognoză redusă cu 2 Mt pentru producția totală de cereale

În raportul său din 29 iunie, CIC şi-a redus prognoza pentru producția totală de cereale disponibilă pentru anul de comercializare 2023/24 cu 2 Mt din mai, ajungând la 2.292 Mt.

Această schimbare „reflectă vremea excesiv de uscată, inclusiv în anumite părți ale Statelor Unite”, dar şi „o scădere a producţiei cu 6 Mt pentru porumb şi o creştere cu 3 Mt pentru grâu”.

În ciuda condiţiilor meteorologice dificile la unii producători cheie, producţia de cereale cumulată ar trebui să fie doar puțin sub recordul din 2021/22 (2.295 Mt), notează CIC, şi ar depăși media pe cinci ani cu 68 Mt.

De asemenea, cererea pentru 2023/24 este, la rândul ei, revizuită în sus cu 4 Mt de la o lună la alta, până la un vârf de 2.306 Mt (+ 71 Mt față de media pe 5 ani), stimulată, în principal, de o reluare anticipată a alimentelor.

Comerţul mondial, în al treilea an de scădere!  

Comerţul este încă estimat la 408 Mt, ușor peste media pe cinci ani (405,7 Mt), dar în scădere pentru al treilea an consecutiv.

De fapt, comerțul mondial cu orz în 2023/2024 este de așteptat să se contracte (…), deoarece livrările de export mai strânse vor duce probabil la reduceri de achiziții din UE, China și Arabia Saudită, precizează sursa citată.

La porumb, cererea mai puternică din Asia și Africa ar trebui „compensată cu achiziții mai mici din UE” , în timp ce comerțul cu grâu este de așteptat să fie sub vârful din 2021/22, cu scăderea importurilor în Europa, fostele republici sovietice și unele țări din Asia.

Grafic schimbari in importul de grau 2023 2024 În ciuda producției peste medie, comerţul mondial de cereale în scădere pentru al treilea an consecutiv!
Reflectând în mare măsură previziunile pentru intrări mai mici în Europa, CSI și părți din Asia, comerţul global cu grâu este estimat sub vârful din anul anterior. (Intenational Grains Council).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →