În căutarea unei informaţii... - Revista Ferma
2 minute de citit

În căutarea unei informaţii…

vacuta curioasa m În căutarea unei informaţii...

 

După ce am discutat despre ce şi cât mănâncă vacile sale, i-am explicat că raţiile furajere bogate în silozuri, cereale, sfeclă, melasă au un potenţial acid ridicat deoarece în rumen glucidele se degradează rapid în acid lactic.

Printre factorii care favorizează această acumulare de acid lactic în rumen se identifică: insuficienţa celulozei din raţii, silozurile foarte acide, concentratele fin măcinate.

O reducere a pH-ului ruminal afectează mult activitatea microsimbionţilor îndeosebi a protozoarelor şi a bacteriilor celulozolitice.

Pentru că din cele prezentate de interlocutor a reieşit că au apărut primele simptome de tulburări digestive i-am recomandat să încorporeze în amestecul de concentrate bicarbonat de sodiu în doză de 1,5% sau bicarbonat de sodiu de 1% plus 0,8% oxid de magneziu. Acest lucru a şi devenit o practică obişnuită în alimentaţia de stabulaţie a vacilor de lapte în fermele occidentale.

Când m-a întrebat însă de unde poate procura bicarbonat de sodiu n-am mai ştiut ce să-i răspund. Am consultat cataloagele de produse ale unor firme dar n-am găsit nimic.

Întreb şi eu mai departe…, poate se gândeşte cineva că dacă facultăţile fac extensie universitară pot să „distribuie” şi informaţii.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005
 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →