În Buzău e secetă încât nici morții nu îi mai poți îngropa! Liviu Bărăgan: „În doi ani am pierdut 3 milioane de euro!” - Revista Ferma
4 minute de citit

În Buzău e secetă încât nici morții nu îi mai poți îngropa! Liviu Bărăgan: „În doi ani am pierdut 3 milioane de euro!”

Liviu Baragan seceta În Buzău e secetă încât nici morții nu îi mai poți îngropa! Liviu Bărăgan: „În doi ani am pierdut 3 milioane de euro!”
Credit foto background @canva.com/Nikolay Malshakov

REȚETA FALIMENTULUI: Secetă + Recoltă slabă + Cheltuieli mari + Prețuri proaste + Datorii + Executare silită + Subvenții blocate 

 Anul trecut, afacerea buzoianului Liviu Bărăgan, ca și a multor fermieri din România, a avut toate ingredientele falimentului: pe fondul secetei pedologice extreme, recolte slabe, costuri mari de producție, prețuri proaste, datorii la firme și bănci, executare silită, plus subvențiile blocate din motive satelitare!

 „În doi ani am pierdut 3 milioane de euro!”, ne-a declarat primarul din Vâlcelele, județul Buzău. A trecut prin momente grele, chiar a intenționat să vândă afacerea unui danez, dar acesta „voia să cumpere ferma pe te-miri-ce!”, după cum ne-a declarat.

Liviu Bărăgan a strâns din dinți, s-a împrumutat la bancă, (îmi spusesecă avea nevoie de o jumătate de milion de euro să relanseze activitatea) și a continuat: „Nu pot să las pământul vraiște, trebuia să-l lucrez!”

A însămânțat o suprafață mai mare decât în anii precedenți, cu culturi de toamnă: 1.000 ha cu grâu și 300 de rapiță, (din totalul de 1.800).

 De rapița semănată în praf, praful s-a ales!

„Rapița am semănat-o în praf și praful s-a ales de ea! Din păcate, ploile au venit târziu, plantele nu au putut să răsară că s-a instalat frigul. Grâul e în 4 frunze, e frumușel la momentul ăsta. Am pus doar soiuri care înfrățesc primăvara și am sporit doza de sămânță la 200 kg/ha (de la 150-180) ca să asigur densitatea”, a precizat fermierul.    

Liviu Bărăgan a strâns șurubul cheltuielilor pas cu pas și să nu depășească 3.600-4.000 lei pe hectarul cultivat!

Nu a mai arat, a tăiat 50 kg/ha din doz la uree, a cumpărat sămânța de porumb cu un discount bunișor (800 lei pachetul pentru 1,2 ha), iar culturile de primăvară le prăși mecanic, renunțând la erbicidele care, după cum susține, sunt foarte scumpe (200 lei/ha).

La consumul de motorină nu se încadrează, deoarece calculul se duce spre 120-130 litri/ha (recoltat și transport).

 Din birou, APIA „vede” rapița drept cultură de salcâm! Și blochează plata!

„Nici acum nu am primit subvenția pentru terenul lucrat de 1.800 ha pentru că pe o suprafață de rapiță de 300 ha am discuit, nu s-au tocat toate cotoarele și a ieșit căprița, buruiana, cât casa! Filmarea satelitară a fost interpretată de APIA că ar fi … plantație de salcâm și m-a blocat la plată!”, ne-a declarat buzoianul.

Liviu Bărăgan susține că în județul Buzău nici fermele mai mari de 100 ha nu și-au primit subvențiile.

Executare silită pentru 10 zile întârziere!

„Avem și noi greutați, datorii la firme de inputuri care ne somează cu executarea. Eu, de exemplu, am un litigiu cu o companie de distribuție. Pentru 10 zile întârziere la plată – că nu primisem subvențiile – am fost penalizat și pus să plătesc 1,8 miliarde lei vechi! Noroc că am avut banii, am zis să mă judec, să vedem dacă voi câștiga!”, a explicat fermierul.

Din cauza uscăciunii, nici morții nu se mai pot înmormânta!  

Îngrijorarea lui este că seceta pedologică persistă. Uscăciunea e așa de mare încât nici morții nu se mai pot… îngropa! „Am asistat la îmormântări și în cimitir gropnițele s-au săpat destul de greu pentru că de la 40 cm în jos terenul era beton! Nu am văzut așa ceva de când sunt!”, a comentat el.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →