În anul recent încheiat, compania Business Agro Consulting SRL din Girov, judeţul Neamţ, administrată de Vasile Pop-Silaghi, a obţinut la sfecla de zahăr o producţie remarcabilă. Pe suprafaţa de 72 de hectare, cultivatorul a realizat, în condiţii de neirigare, o medie de 77.000 kilograme la hectar, ocupând primul loc între producătorii agricoli de sfeclă de zahăr contractanţi ai companiei Agrana România.
Astfel, pe data de 19 decembrie anul trecut, într-un cadru festiv, Mihai Dimitriu, directorul Departamentului Materie Primă al companiei Agrana România, a înmânat premiantului Diploma pentru rezultate excepţionale în campania 2017-2018.
Din fişa tehnologică a culturii
Pentru a evidenţia elementele tehnologiei utilizate, am purtat o discuţie cu Vasile Pop-Silaghi, „artizanul” acestei frumoase performanţe care vine să-i încununeze o valoroasă colecţie de alte recorduri, cum ar fi la porumb, obţinute cu destulă trudă, abnegaţie şi aplecare ştiinţifică. „În toamna anului 2016 am făcut mai întâi corectarea pH-ului – în solă aveam o reacţie slab acidă spre neutră – prin administrarea a 2,5 t/ha amendament bogat în carbonat de calciu, provenit de la Fabrica de zahăr Roman. Apoi am scarificat la 38-40 cm, am arat la 30-32 cm toată suprafaţa, în condiţii optime de umiditate, după care am aplicat 250 kg/ha complex Năvodari NPK 4.20.10, apoi am realizat nivelarea arăturii cu un combinator cu grapă”, ne-a explicat reputatul specialist nemţean.
În primăvara 2017, imediat ce starea solului a permis, fermierul a trecut la fertilizarea fazială echilibrată cu îngrăşământ complex NPK 16-16-16, în cantitate de 400 kg/ha, şi nitrocalcar (300 kg/ha). Pe toată suprafaţa de 72 de hectare s-a pregătit terenul printr-o singură trecere cu combinatorul semipurtat Atlas şi s-a intrat la semănat. La înfiinţarea culturii de sfeclă s-a utilizat maşina de semănat de precizie Monosem, atent reglată pentru a realiza 116 mii boabe fizice/ha. Sămânţa de sfeclă a fost aprovizionată de la firmele agreate de Agrana, cu diverşi hibrizi de la Maribo, KWS, Strube, SES Vanderhave sau Syngenta.
În câmp, numeroase variante şi scheme de tratament
Potrivit cultivatorului, la o zi-două după semănat, a aplicat o erbicidare în preemergenţă cu Frontier Forte (un litru pe hectar) & Pyramin Turbo (2,5 l/ha), pentru controlul buruienilor mono şi dicotiledonate anuale, iar postemergent a administrat Betanal Expert (3,6 l/ha) în trei reprize de câte 1,2 l/ha fiecare, combinat pe alocuri, în funcţie de spectrul buruienilor apărute, cu Lontrel, Safari sau/şi Fusilade.
Pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor culturii sfeclei de zahăr, Vasile Pop-Silaghi a poziţionat în schema de tratament insecticidul Decis Expert 100 EC (combate puricii, gărgăriţa etc.) în doză de 0,1 l/ha, la o singură trecere, în fenofaza de până-n 4-6 frunze, precum şi fungicidele Sfera (0,35 l/ha) şi Duet Ultra (0,5 l/ha), în două aplicări pentru controlul bolilor foliare – cercosporioza şi făinarea. În final, costul total per hectar a depăşit 1.800 de euro.
„Unele tratamente au fost realizate în combinaţie (erbicid, fungicid, insecticid), inclusiv cu îngrăşăminte suplimentare, de sol sau foliare pe bază de enzime şi microelemente, în special sulf şi bor, respectiv, Blackjack, Physiostart, Lebosol Bor, Wuxal Boron, Boro-plus, Messis Bor, Wuxal Sulphur, Dualspore, Brassitrel, Total Care etc. De menţionat faptul că nu toate aceste produse au fost aplicate pe întreaga suprafaţă, ci au existat o mulţime de variante cu reţete diferite, cuprinzând aceste substanţe în combinaţii diferite, dar care au acoperit întreaga suprafaţă”, a ţinut să precizeze proprietarul companiei Business Agro Consulting SRL din Girov.
Nu trebuie omis regimul pluviometric din perioada de vegetaţie, care a avut următoarele valori lunare: aprilie – 71 mm; mai – 83 mm; iunie – 110 mm; iulie – 77 mm; august 12 mm; septembrie – 55 mm şi octombrie – 66 mm.
De asemenea, solul de la ferma Vălenii Doamnei este de tip cernoziom cambic mediu levigat, cu un pH de 6,8 şi un conţinut de humus de 3,7%, iar în ceea ce priveşte macroelementele, solul este mediu aprovizionat în azot, slab aprovizionat în fosfor şi foarte bine aprovizionat în potasiu şi calciu.
ÎN GENUNCHI, DE VORBĂ CU… DOAMNA SFECLĂ!
„În topul verigilor tehnologice la cultura de sfeclă de zahăr stau amendarea (corectarea reacţiei acide a solului); lucrarea de nivelare din toamnă; semănatul de precizie; fertilizarea de tip starter concomitent cu aşezarea seminţei sub brazdă la o adâncime de până la 4 cm, când se ating 4-5oC timp de trei zile consecutiv la adâncimea de încorporare, urmată de o răsărire explozivă a plantelor. De asemenea, erbicidarea fazială, complementar, la primul stadiu al buruienilor, atunci când trebuie efectiv să te cobori în genunchi ca să le vezi faza de dezvoltare. Apoi tratamentele pentru bolile foliare. Şi – din când în când şi mai mereu – dialogul cu… Doamna Sfeclă, asezonat cu dragostea şi pasiunea pentru ceea ce vrei să faci!”, a concluzionat Vasile Pop-Silaghi, specialistul care a transformat ferma Vălenii Doamnei într-un vast laborator de experienţe, variante şi încercări, obţinând producţii record la culturile de porumb, cartof, grâu şi acum – iată – şi la sfecla de zahăr.
COMPETIŢIE ACERBĂ PENTRU MAXIMIZAREA PRODUCŢIEI ŞI A PROFITULUI
“Principala provocare a noastră, a companiei Agrana, este să dezvoltăm randamentele per hectar, lucru pe care îl facem printr-o asistenţă tehnică permanentă către fermieri, prin înlesnirea unor inputuri pentru cultura sfeclei de zahăr cât mai accesibile ca preţ, dar şi vizavi de calitate, prin asigurarea de seminţe din hibrizi foarte performanţi. De altfel, în fiecare an dezvoltăm loturi demonstrative şi cultivatorii îşi aleg dintre hibrizii cu cele mai bune performanţe, creând astfel în mod direct o competiţie între fermierii care sunt contractanţi Agrana. Anul trecut s-a încheiat cu performanţe excelente; am avut una dintre cele mai bune campanii de sfeclă de zahăr din ultimele două decenii. Şi aici am în vedere randamentele de producţie la unitatea de suprafaţă, conţinutul de zahăr, puritatea sucului, randamentele de extracţie a zahărului în fabrică. S-a creat o competiţie acerbă între fermieri, fiecare urmărind să-şi maximizeze pe de o parte profiturile, iar pe de altă parte este o întrecere în care fiecare fermier încearcă să obţină randamente cât mai mari la hectar”, ne-a declarat Mihai Dimitriu, directorul Departamentului Materie Primă – Agrana.
Astfel, primul loc între contractanţii companiei a fost ocupat de compania Business Agro Consulting, a lui Vasile Pop-Silaghi, urmată de SC Sembraz SRL Cosmeşti (Galaţi), manageriată de Iacob Antal, şi apoi Agricola ‘96 Ţigănaşi din Iaşi, condusă de Aurel Placinschi.
În campania 2017-2018, contractanţii Agrana România au fost în număr de 168, cu o medie de peste 65 hectare/fermă, iar suprafaţa totală de sfeclă de zahăr contractată s-a ridicat la zece mii de hectare.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/208 (ediţia 15-28 februarie 2018)