În 2022, sfecla a pierdut competiția cu cerealele! - Revista Ferma
5 minute de citit

În 2022, sfecla a pierdut competiția cu cerealele!

Până la urmă, suprafața contractată de către producătorii de sfeclă de zahăr cu unitatea procesatoare de la Roman – la ora actuală singura fabrică funcțională din țară – a fost de numai 8.500 hectare.

sfecla 2022 02_b

 

ZAHĂR DULCE LA PREŢ AMAR

”În perioada în care noi încheiam contractele, prețurile la toate celelalte produse agricole au crescut semnificativ și în mod accelerat. Fermierii își făceau calcule legate de marja de profit pe care o puteau obține și, cum prețul sfeclei este în corelație directă cu prețul zahărului, care nu a avut același ritm de creștere, decizia a fost de a renunța la planurile de a cultiva sfeclă de zahăr. Abia la începutul lunii iunie, prețul zahărului a depășit pragul de 3 lei/kg, preț la care se vindea și în anul 2021. În traducere practică, abia în luna iunie 2022 eram capabili să oferim prețul pe care ar fi trebuit să îl oferim la momentul februarie – martie a.c.”, spune Radu Petre, Director cu materia primă în cadrul Agrana România.

 

TOP 3 DOLEANŢE DE LA FERMIERI

Fermierii spun că au cel puțin 3 doleanțe:

1. să poată dispune în continuare de unități procesatoare în România;

2. să primească mai din timp oferte din partea fabricii;

3. nivelul prețului de bază al sfeclei de zahăr să crească, aliniindu-se inclusiv la proporția creșterii costurilor de producție.

”Sperăm că, anul acesta și contractarea sfeclei de zahăr va începe mai devreme decât în anul 2021, deoarece neatingerea planului privind suprafețele contractate vine, alături de concurența pe care au făcut-o prețurile cerealelor, inclusiv startul întârziat al contractărilor. Pe de altă parte, sperăm că sprijinul cuplat la sfecla de zahăr va fi cu adevărat mai mare”, spune Mihai Dimitriu, Director executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de zahăr din România.

 

FABRICA A LUAT MĂSURI

Fabrica de la Roman, după cum anunța directorul Radu Petre, pare a fi înțeles mesajul fermierilor care au renunțat la cultura de sfeclă de zahăr în anul 2022 și, cu mult mai timpuriu, a demarat acțiuni concrete de contractare pentru producția din anul agricol 2022-2023.

”Este pentru prima dată când încă din luna iunie 2022 au fost începute calculele și tot ceea ce presupune pregătirea contractării pentru anul 2023. Astfel, fabrica arată faptul că a înțeles lecția și dorește să își facă din timp propriile calcule, pentru ca începând din septembrie – octombrie 2022 să poată pune în fața fermierilor un contract care să le asigure acestora un preț sau o schemă de plăți satisfăcătoare. Facem analize atente și binevoitoare, deoarece ne dorim ca anul acesta, în luna octombrie, să pornim deja contractarea viitoarelor suprafețe cu sfeclă de zahăr”, adăuga reprezentantul Agrana România.

sfecla 2022 03_b 

SFECLA, AFECTATĂ DE SECETĂ

Cât privește evoluția culturii de sfeclă de zahăr în zona Moldovei, presiunea unor condiții meteo nefavorabile, prelungirea perioadei fără precipitații și cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius au condus la înregistrarea unui grad ridicat de afectare.

”Noi, încă, mai sperăm. Avem experiența anului 2012, atunci când, în zona noastră, fermieri mari și de renume, au obținut maximum 1-1,5 tone porumb/hectar, iar în acel context, sfecla a pierdut aproximativ 35-40% din producție. A fost o situație grea, dar o scădere cu 35-40% a recoltei de sfeclă de zahăr a însemnat o situație incomparabil mai bună decât cea în care pierderile la producțiile de porumb au fost de 85-90%. Anul acesta poate fi comparabil cu ceea ce a fost în urmă cu un deceniu și să sperăm că nu va fi mai rău pentru cultura de sfeclă de zahăr din România”, sublinia Radu Petre.

Notificarea făcută de Guvernul României către CE a inclus creșterea sprijinului cuplat pentru sfecla de zahăr, în perioada 2023-2027, la 1000 euro/ha, față de 620 euro/ha, până acum.

 

SITUAŢIE DRAMATICĂ ÎN MOLDOVA

Potrivit datelor Centrului Meteorologic Regional ”Moldova” din Iași, într-un clasament al celor mai secetoase perioade din cei mai secetoși ani ai ultimelor 6 decenii, perioada 1 mai – 31 iulie 2022 ocupă locul 1. Dacă la nivelul regiunii trebuia să se înregistreze o cantitate de precipitații de aproximativ 230 l/mp, în realitate cantitatea a fost cu 150 l/mp mai mică, iar din punct de vedere termic ocupă locul 4 între cei mai călduroși ani.

Asociația „GRÂNARII. Dă-te pe brazdă” avertizează că cifrele raportate de peste 25% dintre fermierii pe care îi reprezintă arată situația dramatică prin care aceștia trec, având în vedere proporția culturilor afectate: la sfeclă de zahăr 60%, la porumb 94%, la grâu 63%, floarea-soarelui 75%, rapiță 61%, soia 79%, orz 62%, mazăre furajeră 70%, lucernă 53%. Toate aceste culturi nu beneficiază de irigații!

 Mihai Dimitriu_b

Este absolută nevoie de creșterea subvențiilor și a prețului recoltei, deoarece inputurile s-au majorat drastic și concurența cerealelor va mai rămâne în fața sfeclei de zahăr o perioadă de încă minim 2 ani.

MIHAI DIMITRIU

Director executiv Federației Cultivatorilor de Sfeclă de zahăr din România

 Radu Petre_b

Facem analize atente și binevoitoare, deoarece ne dorim ca anul acesta, în luna octombrie, să pornim deja contractarea viitoarelor suprafețe cu sfeclă de zahăr.

RADU PETRE

Director cu materia Agrana România

 Emil Balteanu nou_b

Constatările din teren și situația centralizată indică un grad de afectare semnificativ care impune fără întârziere declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă şi de arşiţa atmosferică.

EMIL TEOFIL BĂLTEANU

Președinte Asociația „Grânarii. Dă-te pe brazdă”

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →