Imunitatea, cheia pentru o mai bună reproducţie! - Revista Ferma
5 minute de citit

Imunitatea, cheia pentru o mai bună reproducţie!

vaca de lapte Imunitatea, cheia pentru o mai bună reproducţie!
credit foto iStock.com/Shigapov

Reproducerea și imunitatea sunt procese complexe care implică, la rândul lor, procese fiziologice interactive. Dereglarea şi insuficienţa răspunsului imunitar pot duce la probleme reproductive în ferme.

Selecţia şi ameliorarea bovinelor de lapte în direcţia îmbunătăţirii potenţialului de producţie au condus la scăderea fertilităţii şi a ratei de concepţie şi a ratei de gestaţie.

STRESUL TERMIC ȘI REPRODUCȚIA

Diferiți factori influențează fertilitatea vacilor de lapte de mare productivitate. Totodată, aceste animale sunt mai susceptibile la factorii de mediu, în special stressul termic care are ca rezultat o expresie redusă a estrogenilor și afectează funcția ovariană.

De asemenea, în condiții de stres termic, aportul de substanță uscată este redus, prelungind bilanțul energetic negativ după fătare și crescând intervalul dintre fătare şi următoarea gestaţie. Ca urmare, au fost introduse numeroase practici de management pentru a îmbunătăți reproducerea la animalele cu productivitate ridicată, făcând managementul reproductiv din ce în ce mai complex în fermele de lapte.

CUM INFLUENȚEAZĂ IMUNITATEA ACTIVITATEA DE REPRODUCȚIE?

În ultimii ani, tot mai multe studii arată interdependenţa dintre creşterea fertilităţii în fermele de vaci de lapte şi sănătatea animalelor, respectiv îmbunătăţirea imunităţii.

”Vacile sănătoase au o mai bună activitate de reproducere”, se arată într-un studiu făcut de prof. Peter Hansen de la University of Florida (SUA). Astfel, cercetările arată că 84% din vacile sănătoase intră în călduri în primele 60 de zile post partum/după fătare şi doar 71% din vacile care au prezentat o boală îşi reiau ciclul sexual în aceeaşi perioadă.

În primele 60 de zile de la fătare, vacile sănătoase au înregistrat o rată de gestaţie de 51%, în timp ce vacile ”bolnave” au avut o rată de gestaţie de 35%.

ROLUL RĂSPUNSULUI IMUNITAR

Rolul principal al sistemului imunitar este de a detecta și neutraliza o gamă largă de agenți patogeni, distingându-i totodată de țesutul propriu al organismului. Imunitatea se compune din imunitatea înnăscută şi cea dobândită.

Imunitate înnăscută este prima barieră/linie de apărare împotriva unui atac patogen, răspunsul este rapid și poate elimina o gamă largă de agenți patogeni, indiferent de componența lor antigenică.

Celulele sistemului imunitar înnăscut au un rol direct în oogeneză, dezvoltarea vasculară a corpului galben și în reglarea implantării embrionului la vacă. Inflamațiile asociate cu infecțiile locale par să aibă un efect negativ asupra dezvoltării gestaţiei. Acest lucru a fost demonstrat în mod clar prin legătura între mastită și rata scăzută de concepție.

CE ESTE IMUNITATEA DOBÂNDITĂ

Imunitatea dobândită poate fi activă sau pasivă. Imunitatea activă se dezvoltă ca răspuns la o infecţie sau în urma vaccinării ce expun sistemul imunitar la un tip de germeni sau agenți patogeni. Imunitatea pasivă este de scurtă durată şi se dezvoltă atunci când organismul primeşte anticorpi de la un alt animal sau din mediu exterior.

Imunitate adaptivă (sau dobândită), generează un răspuns specific al antigenului împotriva anumitor agenți patogeni și molecule străine. Sistemul imunitar adaptiv este compus din limfocite B și T, care acționează ca celule efectoare.

Limfocitele B produc anticorpi (imunoglobulina, Ig) ce recunosc agentul patogen şi activează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva acestuia. Datorită specificității sale, un răspuns adaptiv este relativ lent, dar este foarte eficient în eliminarea anumitor agenți patogeni.

NUTRIȚIA ESTE ESENȚIALĂ!

Răspunsurile imune înnăscute folosesc un set mare de celule: granulocite sau fagocite. Sistemul imunitar are un rol cheie în intestin, acolo unde sunt situate majoritatea celulelor imune înnăscute (macrofage, celule dendritice) şi unde se întâlnesc și interacționează cu diferite antigene din furaj, toxine/micotoxine, bacterii patogene (E. coli, Salmonella, Clostridium) şi flora intestinală.

Prin fagocitoză, celulele imune înnăscute ucid acești agenți patogeni şi eliberează citokine și chemokine pentru a alerta și recruta mai multe celule imune înnăscute la locul infecției. Unele celule imune înnăscute, cum ar fi celulele dendritice, au misiunea de a comunica cu celulele T ale sistemului imunitar adaptativ pentru a promova un răspuns imun specific al gazdei.

NUTRIȚIE → IMUNITATE → REPRODUCȚIE

Vacile sănătoase sunt vaci fertile iar animalele bolnave sunt, cel mai adesea, asociate cu o funcție imunitară slabă. Îmbunătățirea funcției imunitare ar trebui să îmbunătățească fertilitatea!

Nutriția şi controlul factorilor de mediu sunt elemente cheie de management în optimizarea atât a reproducerii, cât și a funcției imunitare. Asigurarea unor cantități suficiente de calorii, grăsimi și proteine și elemente care stimulează în mod corespunzător țesuturile imunitare asociate intestinului au un impact pozitiv asupra reproducerii și sănătății vacilor de lapte.

Succesul programelor de reproducere în efectivele cu producţii ridicate depinde de asocierea controlului factorilor genetici și fiziologici cu cei de mediu, nutriționali, de biotehnologie și de management a efectivului, în special în perioada de tranziţie (3 săptâmâni înainte şi după fătare).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →