IMPORTURI masive de CARNE DE PUI din Ucraina, în 2023. Gripa aviară rămâne o amenințare pentru sectorul avicol! - Revista Ferma
2 minute de citit

IMPORTURI masive de CARNE DE PUI din Ucraina, în 2023. Gripa aviară rămâne o amenințare pentru sectorul avicol!

pui de carne 0221 b IMPORTURI masive de CARNE DE PUI din Ucraina, în 2023. Gripa aviară rămâne o amenințare pentru sectorul avicol!

Carnea de pui rămâne o alegere accesibilă pentru consumatori, prin urmare perspectivele pentru industria avicolă europeană sunt „moderat pozitive”, conform ultimului raport trimestrial global al Rabobank, citat de agriland.ie

Se așteaptă, de asemenea, ca prețurile furajelor să scadă ușor. Prețurile rămân la niveluri mai ridicate, iar cererea de carne de pasăre va crește.

În 2023, avicultura europeană s-a confruntat cu o „ofertă excesivă” din cauza excedentului de producție, dar și a importurilor masive din Ucraina. Acestea s-au reflectat într-o scădere a prețurilor la pui în Europa în trimestrul patru din 2023, însă tendința de scădere s-a oprit în primul trimestru din 2024, potrivit Rabobank.

Cea mai mare preocupare pentru industria avicolă din Europa va fi echilibrarea ofertei, pe măsură ce circumstanțele fragile ale pieței persistă.

„Se preconizează că cererea de carne de pasăre va crește cu 1% până la 1,5% în 2024, dar orice creștere abruptă prin producție sau importuri ar putea avea un impact semnificativ asupra marjelor” – Rabobank.

CÂTĂ CARNE DE PUI A IMPORTAT UE DIN UCRAINA?

Specialiștii avertizează că există încă „presiune” pe piață din cauza importurilor „istoric ridicate” din Ucraina, care au reprezentat aproximativ 240.000 de tone în 2023.

Între timp, impactul gripei aviare a fost semnificativ mai mic pe piețele europene în 2023, comparativ cu anii precedenți.

Între octombrie 2023 și februarie 2024, au fost raportate 173 de cazuri de gripă aviară în Europa și un total de 5,2 milioane de păsări au fost sacrificate în acest interval de timp. Majoritatea cazurilor au fost raportate în Europa Centrală și de Est.

Gripa aviară, conform celui mai recent raport trimestrial global, rămâne o „îngrijorare continuă” în întreaga lume.

Situația aviculturii pe pieța globală se redresează treptat, dar se așteaptă ca „tensiunile geopolitice” să aibă impact asupra fluxurilor comerciale în 2024.

„Prețul va stimula în continuare cererea de pe piață, dar mai puțin decât în ​​2023, din cauza inflației mai scăzute a prețurilor de consum și a veniturilor mai mari”.

Pe de altă parte, „conștientizarea prețurilor” în rândul consumatorilor va rămâne un factor cheie în ceea ce privește piața.

CITEȘTE ȘI: Cine umblă cu puiul de găină vopsit? Șeful ANPC s-a răzgândit: puiul galben NU e toxic!

carne puia218 b IMPORTURI masive de CARNE DE PUI din Ucraina, în 2023. Gripa aviară rămâne o amenințare pentru sectorul avicol!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →