Importanța agriculturii ecologice - Revista Ferma
5 minute de citit

Importanța agriculturii ecologice

Agricultura intensivă, care a apărut între mijlocul și sfârșitul secolului trecut, părea să fie o modalitate de a satisface nevoile alimentare ale planetei. Caracterizat printr-o creștere a productivității datorită utilizării inputurilor chimice și automatizării utilajelor, impactul acestui mod de producție este totuși negativ pe mai multe niveluri: poluarea solului, epuizarea apei, amenințarea la adresa mediului și a biodiversității.
Respectul pentru pământ și pentru lumea vie i-a determinat pe mulți fermieri să apeleze la agricultura ecologică.

Dintre beneficiile agriculturii ecologice putem aminti:

– Reducerea deversărilor de poluanți și a gazelor cu efect de seră, protecția calității apei în special prin neutilizarea produselor sintetice;
– Acțiuni în favoarea biodiversității prin refacerea ecosistemelor sănătoase, cu producții naturale;
– Îngrijirea corectă a animalelor, având în vedere bunăstarea acestora prin oferirea hranei bio, accesulului la spații exterioare special destinate, dezvoltarea lor într-un mediu natural;
– Respectarea sănătății consumatorilor printr-o metodă de producție mai sănătoasă și furnizarea de alimente de calitate;
– Dinamismul comunităților prin sprijinirea vieții economice și sociale locale și crearea de locuri de muncă.
Astăzi, tranziția alimentară* este esențială pentru a restabili un echilibru între ceea ce se produce și se consumă. Suntem convinși că agricultura ecologică este una dintre pârghiile esențiale pentru această tranziție. O metodă de producție mai sănătoasă, care respectă mediul și societatea și o regândire a consumului vor fi benefice atât pentru om cât și pentru planetă. Agricultura Ecologică = SUSTENABILĂ.

ecocert cover_b

 

Eticheta de certificare – modul de a alege conștient, din perspectiva consumatorului

 

În Europa, oferta de alimente este foarte variată, de aceea consumatorii au nevoie de îndrumare pentru a putea alege produsele care respectă cel mai mult sănătatea lor și mediul înconjurător. Acest lucru este posibil cu ajutorul etichetelor de certificare, care trebuie să fie prezente pe produsele care îndeplinesc condițiile agriculturii organice.
Înmulțirea certificărilor cu criterii variate duce la îngreunarea descifrării informațiilor furnizate. Dincolo de practicile agricole riguroase implementate în proces, producătorii trebuie, de asemenea, să ofere consumatorilor cele mai bune informații posibile cu privire la produsele lor: originea, calitatea alimentelor, contextul de producție, tratamentul animalelor etc.
Certificarea agriculturii ecologice cu eticheta agriculturii ecologice permite ca toate aceste garanții să fie apreciate. Produsele alimentare etichetate respectă specificații stricte: reglementările europene privind agricultura ecologică, în care conformitatea practicilor de producție au fost verificate de un organism de certificare, cum ar fi ECOCERT.

ecocert 1_b


Certificări cu impact pozitiv


Practicile agriculturii ecologice, exigente și stricte, sunt definite în regulamentul european dedicat acesteia. Criterii suplimentare privind pilonii sociali și de mediu sunt legate de ceea ce se numește Organic + (o mai bună remunerare a fermierilor, echitate socială, protecție avansată a biodiversității și a solurilor). Pentru a merge și mai departe în tranziție, unii producători aleg să pună în aplicare alte practici agricole virtuoase, cu o abordare mai holistică a agriculturii, complementară agriculturii ecologice.
În industria alimentară, Ecocert alege doar standarde stricte cu impact pozitiv, pentru a certifica producătorii și procesatorii în conceptul Organic +.
Una dintre cele mai importante certificări este Demeter, o certificare biodinamică pentru produsele agricole. Este considerată una dintre cele mai riguroase certificări de pe piață. Pentru a obține o certificare Demeter, este important să se respecte specificațiile definite. Iată câteva dintre acestea: respectarea rotației culturilor, conservarea biodiversității și utilizarea metodelor de cultivare care încurajează conservarea solului.
De asemenea, numeroase certificări vă pot permite să exportați produsele ecologice, iar Ecocert oferă multe dintre acestea în funcție de destinația aleasă:

BioSuisse: Eticheta permite comercializarea produselor ecologice cu eticheta privată Knospe/Bud/Bourgeon în Elveția.

Demeter: Eticheta permite comercializarea produselor ecologice biodinamice cu eticheta privată Demeter în Germania.

NaturLand: Eticheta permite comercializarea produselor ecologice cu eticheta privată Naturland în Germania.
USDA Organic: permite comercializarea produselor ecologice în SUA.

JAS: permite comercializarea produselor ecologice în Japonia.

Pe lângă cele enumerate, Ecocert pune la dispoziție o serie de alte certificări potrivite pentru o varitate largă de producții agricole și conexe. Vă invităm pe site-ul nostru www.ecocert.ro pentru a afla mai multe despre acestea!

ecocert 2_b

Schimbarea modelelor agricole și agroalimentare necesită mobilizarea tuturor actorilor din domeniu. A produce organic înseamnă a satisface nevoile de bază ale populației într-un mod inovator și modern, prin reconcilierea Omului cu Natura. Ecocert se află în centrul problemelor în cauză și suntem convinși că agricultura ecologică și durabilă este răspunsul la provocările economice, ecologice și sociale ale agriculturii globale. Acesta este motivul pentru care lucrăm de peste 30 de ani pentru a extinde practicile ecologice.
* Tranziția alimentară este procesul prin care o societate schimbă modul în care produce și consumă alimente pentru a face față provocărilor de mediu, nutriționale, etice și sociale.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →