ÎMPĂDURIRI cu iz de… SCANDAL COMUNAL - Revista Ferma
2 minute de citit

ÎMPĂDURIRI cu iz de… SCANDAL COMUNAL

În comuna Măldăeni, de pildă, din cauză că plantaţia forestieră a fost înfiinţată în izlazul comunal, crescătorii de animale s-au revoltat şi, în cele din urmă, proiectul a fost abandonat. În schimb, la Saelele, în sud-vestul judeţului, plantaţia care acoperă 60 de hectare este viabilă şi promite să ajungă la starea de masiv.

Saele-1_b

Din discuţiile avute cu Marian Mocanu, patronul uneia dintre firmele implicate în programul de împădurire, lucrurile au evoluat astfel: Autoritatea Fondului pentru Mediu a încheiat contracte de finanţare cu primăriile unor localităţi situate în special în judeţe din sudul ţării. Mai departe, primăriile au organizat licitaţii la care au participat firme care au ca obiect de activitate înfiinţarea plantaţiilor forestiere şi întreţinerea acestora.

Marian-Mocanu,-patron-firmă_b

Firma lui Marian Mocanu a câştigat câteva proiecte, printre care se numără cele din judeţul Teleorman, la Măldăeni şi Saelele. După câştigarea licitaţiilor, firma s-a pus pe treabă: a cumpărat puieţi forestieri, a angajat muncitori, a transportat utilajele la faţa locului şi a înfiinţat plantaţia. Potrivit contractului, la Măldăeni urmau să fie împădurite o sută de hectare din izlazul comunal. Suprafaţa totală a păşunii nu depăşeşte însă 500 ha.

Crescătorii de animale din zonă, reuniţi într-o asociaţie condusă de Gheorghe Mănăilă, s-au opus împădurii unei părţi a izlazului, pe motiv că nu ar mai fi avut unde să păşuneze animalele, al căror număr a crescut de la un an la altul.

Cum a fost rezolvată situaţia şi de ce Saelele este un exemplu pozitiv, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →