Asociația Aberdeen Angus România a început o campanie de strângere de donații pentru a sprijini cu furaje fermierii afectați de inundații din județele Galați și Vaslui.
”Vom aloca și o parte din bugetul Asociației Aberdeen Angus, plus ce se strânge din donații și vom folosi banii ca să cumpărăm furaje pentru fermierii afectați de inundații, să îi susținem ca să aibă cu ce să-și țină animalele pe iarnă, pentru că asta este cel mai important acum. Dacă o să fie bani suficienți, putem să-i ajutăm și cu medicamente pentru animale.
Am identificat fermierii din zonă care sunt afectați și sunt câțiva foarte grav afectați de inundații”, ne-a spus Dragoș Manea, responsabil tehnic în cadrul Asociației Aberdeen Angus România.
Potrivit acestuia, în cele două județe – Galați și Vaslui – sunt aproape 70 de fermieri membri în Asociația Aberdeen Angus România. Din fericire, nu toate fermele au fost afectate de inundații.
”În județul Galați sunt afectați fermierii din zona pe Pechea, Corni, Cudalbi, Berești, iar în județul Vaslui sunt afectați fermieri care se află de la Bârlad spre zona de est a județului, spre Prut, și cei care sunt în sud-estul județului, către Galați, dar acolo nu avem foarte multe ferme și fermierii din zona respectivă pe care i-am sunat ne-au spus că ei nu au fost chiar atât de grav afectați de inundații și să-i ajutăm pe fermierii care au suferit pierderi mai mari.
Sunt fermieri care, deși și ei au fost afectați de inundații, sunt solidari cu alți fermieri care au fost mai loviți decât ei.
Doar în jurul localității Corni din județul Galați avem nouă ferme care au fost afectate de inundații. Nu doar că au rămas fără furaje, că nu mai au fân, dar nu mai nici măcar paie.
În medie, sunt ferme mici, de familie, cu 40-50 de capete de bovine Angus, sunt fermieri care și-au făcut credite ca să-și ia animale sau tractoare, sunt printre ei și oameni cărora le-au fost inundate casele și nu mai au unde să doarmă.
Cei care mai au ceva baloți ne-au spus că i-au desfăcut și încearcă să mai scoată din mijlocul baloților dacă mai găsesc ceva uscat să le dea animalelor de mâncare.
Mi-au spus că le-au mai rămas doar vacile, pentru că porcii și găinile le-a luat apa.
Un fermier mi-a povestit că a reușit să ducă vacile într-o vie și a stat lângă ele toată noaptea în care a plouat și le-a păzit, ca în cazul în care cresc apele și ajung mai aproape de ei, să urce vacile și mai sus pe deal.
Avem un fermier pe la Umbrărești, Târgu Bujor, care are și acum saivanul din câmp acoperit de apă. O parte din viței i-a luat viitura, iar o parte au scăpat, s-a minunat când a văzut că au venit vacile cu viței, nu înțelege cum s-au salvat, pentru că vițeii erau mici.
Acești fermieri, care au fost afectați de inundații, nu se plâng, dar sunt demoralizați. Ni s-a părut o chestiune de normalitate să îi ajutăm, pentru că nu cred că o să îi ajute autoritățile să își țină vacile.
Pe partea socială nu ne-am gândit să intervenim, pentru că sunt alte organizații și firme care se se implică, noi vrem doar să-i ajutăm astfel încât să nu fie nevoiți să-și vândă animalele la abator, să vândă chiar și vaci gestante sau cu vițel.
Sunt și fermieri cărora le-au fost dărâmate grajdurile, dar, la noi, la Angus, este mai simplu, pentru că animalele nu trebuie ținute pe grajd. Cei mai mulți au făcut niște improvizații cu garduri electrice prin vii sau pe la marginea pădurii, pe unde pot să țină animalele.
Chiar vorbeam cu un crescător din zona cu inundații și mi-a spus că ține vacile într-o livadă și o să le țină acolo, pentru că animalele nu sunt atât de sensibile la temperaturi scăzute, dar important este să aibă ce să le dea de mâncare, chiar dacă le dă paie, coceni sau lucernă, vacile Angus nu sunt așa sensibile ca vacile de lapte, nu le trebuie siloz, porumb, cereale, trebuie doar să le asigure strictul necesar.
Avem și câteva ferme mari membre în asociația Aberdeen Angus care au fost afectate de inundații, dar acești fermieri ne-au spus să încercăm să-i ajutăm pe fermierii mai mici, care au nevoie mai mare decât ei, ne-au spus chiar că vor dona și ei bani ca să ajutăm fermele mai mici”, a spus reprezentantul Asociației Aberdeen Angus, pentru revista Ferma.
Redăm, mai jos, anunțul Asociației Aberdeen Angus România:
”Alături de fermierii afectați de inundații din județele Galați și Vaslui
Pentru a veni în sprijinul fermierilor din județele Galați și Vaslui, grav afectați de recentele inundații, ne-am mobilizat rapid și, în semn de solidaritate și empatie, Asociația Aberdeen Angus România este alături de persoanele căzute victime, făcând o campanie de strângere de fonduri.
Toate donațiile strânse în contul special pentru donații al asociației o să fie distribuite fermierilor afectați de aceste dezastre naturale – aceștia au rămas fără furaje, le-au fost distruse grajdurile, o parte din animale au fost înghițite de ape.
Persoana de contact pentru detalii legate de această campanie de donații pentru fermieri: Manea Dragoș -Tel. 0799.885.469
Toate donațiile se fac doar în contul de mai jos:
Cont (LEI): R027BTRLRONCRT0456299102 – Asociația Aberdeen Angus România
– Detalii plată: donație inundații
Totul o să fie transparent, cu justificarea cheltuielilor.
Dorim ca acest demers al fermierilor să fie simbolul păcii, solidarității și al SPERANȚEI de mai bine!
Rugăm, pe această cale, ca toți cei implicați în a ajuta să transmită și mai departe inițiativa noastră.
Vă mulțumim!
Împreună facem bine!”
”Toate achizițiile de furaje din banii strânși din donații vor fi făcute de Asociația Aberdeen Angus de la fermieri din zonă care au furaje pe stoc și își permit să vândă și au și camioane. Nu o să le dăm bani fermierilor pe care îi ajutăm, pentru că trebuie să justificăm în fața tuturor fiecare leu care se strânge din donații. O să cumpărăm noi ce au nevoie pentru furajarea animalelor – lucernă, fân, paie, coceni, blocuri minerale, sare mineralizată.
Și dacă ne sună cineva care vrea să-i ajute pe acești fermieri afectați de inundații direct cu furaje este foarte bine”, a explicat Dragoș Manea.
Acesta a adăugat că ”nu există un termen limită pentru donații. În funcție de ce sumă se strânge din donații până săptămâna viitoare, putem începe să cumpărăm prima tranșă de furaje cu care să îi ajutăm. Trebuie să vedem și ce se întâmplă cu drumurile din zonă, că o parte din drumuri sunt încă blocate și să urmărim să nu vină un nou val de ploi și să le ducem furaje, dar să vină o nouă viitură care să le ia”.
NOUĂ AVERTIZARE METEO de PLOI și AVERSE de peste 30 litri/mp în MOLDOVA și DOBROGEA! Până când e valabil CODUL GALBEN!
Și cele patru organizații membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare au anunțat, în urmă cu două zile, că vin în sprijinul fermierilor din județele Galați și Vaslui ale căror animale și ferme au fost afectate de inundații:
APEL pentru sprijinirea fermierilor afectați de inundații. Ajutoare aprobate de Guvern!