De trei ani de în șir, fermierii botoșăneni au ajuns să muncească în pierdere iar unii deja au declarat insolvența. Pe mulți, seceta, recoltele deosebit de proaste, prețurile slabe ale cerealelor, cheltuielile mari și datoriile din anii din urmă i-au adus în pragul falimentului.
Cel mai recent caz de insolvență este cel al lui Ilie Iulian Mertecariu, unul dintre cei mai cunoscuți agricultori din județ.
INSOLVENȚĂ pentru 2,3 milioane de euro datorii neachitate
„An mai greu ca aista, nu-i! și fac agricultură din 93! Am intrat și în insolvență!”, ne-a declarat fermierul.
Tribunalul Botoșani a admis cererile formulate de debitoarele Agromer SRL şi Agriela Sad SRL și a deschis procedura generală de insolvență.
(Trebuie spus că în 2023, Agromer SRL a avut o cifră de afaceri de 9.589.987 lei și un profit net de 1.332.734 lei, cu 26 de salariați, iar Agriela Sad SRL – 6.170.433 lei și 95.386 lei profit net, cu 10 angajați.).
„AM VRUT SĂ PLĂTESC DATORIILE, dar CREDITORUL NU LE-A ACCEPTAT!”
„Am avut un contract de cereale cu un furnizor de inputuri care mi-a trimis înapoi TIR-urile cu grâu și cu orz. Am făcut credit la o bancă și am achitat pe 17 iulie 2024 tot ce am avut datorii: 2,3 milioane de euro, iar pe 20 iulie furnizorul mi-a trimis înapoi banii pe două contracte.
Probabil, căuta să se mute în fermă de tot! Așa că am cerut insolvența să nu pot fi executat”, ne-a declarat Ilie Iulian Mertecariu, în timp ce mânuia combina, recoltând porumbul sau mai degrabă eliberând terenul de… coceni.
Din cauza lucrărilor la Baraj, nu s-a udat și S-AU USCAT CULTURILE
Fermierul a cultivat cu porumb 1.300 ha, din care 400 la neirigat.
„Ce nu a fost irigat s-a uscat tot, am tocat și am făcut un fel de siloz. Dar și porumbul la irigat e calamitat 30% pentru că nu a primit apă când a trebuit.
Timp de două săptămâni nu am putut salva culturile de la uscăciune pentru că hidrotehnicienii de la Barajul Stânca-Costești de pe Prut s-au apucat facă lucrări taman în mijlocul verii”, a explicat Mertecariu.
Anul trecut pusese în funcțiune cel mai mare pivot de irigații din România tocmai să aprovizioneze culturile însetate.
„UNDE O SĂ AJUNGEM CU AGRICULTURA? ÎN INSOLVENȚĂ!”
Botoșăneanul lucrează 3.150 de hectare pe două firme și crește 500 de vaci Holstein și 1.200 de capre.
A semănat 930 cu cereale păioase de toamnă, dar nu este mulțumit de rezultate. Dacă la orz a obținut 5.500 kg/ha, la grâu nu a făcut mai mult de o tonă și jumătate. Rapița nu a răsărit și a întors-o.
„Din cauza secetei prelungite grâul nu a avut apă la timp și nu a reușit să încolțească. Mult a rămas sterp, foarte rar, iar producția a fost undeva de 1.500 kg/ha. Dacă nu faci măcar 5 tone, pierderea e totală! În vara asta a fost cel mai mare pârjol. Căldurile au omorât floarea și porumbul, tot! Nu știu unde o să ajungem cu agricultura?”, s-a întrebat fermierul, citat de presa locală.
Ei bine, parcă a anticipat! În insolvență!