ILEANA VOINA: ”Piața este suprasaturată de brânza adusă din afară, care nu conține lapte!” Provocări pentru ferma de familie, în România - Revista Ferma
8 minute de citit

ILEANA VOINA: ”Piața este suprasaturată de brânza adusă din afară, care nu conține lapte!” Provocări pentru ferma de familie, în România

Ferma Voina Pricaz Ileana Voina ILEANA VOINA: ”Piața este suprasaturată de brânza adusă din afară, care nu conține lapte!” Provocări pentru ferma de familie, în România
Foto @Nicoleta Dragomir

Cu toate greutățile și provocările pe care le întâmpină ferma de familie românească, ”noi trebuie să mergem mai departe. Noi, zecile de mii de ferme de familie facem procesare și aducem plusvaloare materiei prime, prin bucățica aia de brânză, prin pâinea de casă, prin borcanul cu miere și cu dulceață. Tocmai de aceea ar trebui să avem un ajutor mult mai consistent din partea Guvernului, pentru ca tinerii să rămână în țară, să nu mai plece dincolo, că și aici se poate trăi”, spune Ileana Voina.

Este o zi frumoasă de duminică, însă în ferma familiei Voina din Pricaz nu-i timp de odihnă și nici de făcut planuri. I-am oprit însă puțin din treburile fermei pe tânărul Darius, pe nea Dorel și pe doamna Ileana – cum cu drag îi spun și tatăl și fiul – pentru a povesti despre ce-au mai făcut, cum merge construcția abatorului, ce investiții le sunt necesare și, una peste alta, dacă și ce așteptări mai au de la cei care fac regulile, dar și jocurile în zootehnia românească!

FERMĂ ZOOTEHNICĂ MIXTĂ, TOATĂ FAMILIA IMPLICATĂ!

Fermiera din Pricaz, județul Hunedoara declară cu mândrie că este absolventă a Liceului agricol din Geoagiu: ”Suntem niște generații foarte bine pregătite, prima mea meserie este tehnician veterinar, apoi am absolvit Facultatea de zootehnie la Timișoara. Este mare nevoie și de studii, agricultura avansează, tehnologiile, știința, totul merge într-un ritm accelerat și este nevoie de școală, învățătură, cunoștințe ca să poți să duci o activitate zootehnică”, afirmă interlocutoarea mea.

Cei doi soți, fiul și una dintre cele două fiice se ocupă de ferma mixtă a familiei care numără în jur de 900 capete ovine (fără tineret an curent) și în jur de 100 vaci cu lapte, cu tot cu tineret.

Ileana Voina: ”Piața este suprasaturată din cauza brânzei care vine din Grecia, Bulgaria și care este numit produs alimentar, fără a avea lapte în conținut!”

Ferma Voina Pricaz oi si miei ILEANA VOINA: ”Piața este suprasaturată de brânza adusă din afară, care nu conține lapte!” Provocări pentru ferma de familie, în România
Foto @Nicoleta Dragomir

ZOOTEHNIA E UN MOD DE VIAȚĂ

”Eu fac activitatea asta de când eram mică. Mă știu în curte la părinți cu vaci, cu porci, găini și oi și mă bucur că doi dintre cei trei copiii ai noștri au rămas lângă noi; fata pe magazin, băiatul în fermă. Sperăm cât ne-o ajuta Dumnezeu și vom fi sănătoși, să mergem înainte. Zootehnia este pentru noi și o pasiune, dar și un mod de viață. Cu asta am crescut, cu asta ne-am obișnuit, cu asta trăim și mergem mai departe.

Este foarte important ca în fermele de familie să ai continuitate pentru că nu poți în 15-20 de ani să duci la capăt toate investițiile, achizițiile, utilajele, echipamentele, dacă ai copiii lângă tine și sunt crescuți în spiritul muncii de mici, eu zic că treaba este bună și investițiile familiei, și ferma, și agricultura românească vor merge mai departe. Nu ar trebui să le fie rușine tinerilor să lucreze în agricultură sau de faptul că balega miroase, că oaia sau porcul miroase, pentru că în momentul în care pui carnea și brânza în farfurie, acasă ori la restaurant, este foarte gustoasă!”, spune Ileana Voina.

VEZI VIDEO: Ileana Voina, despre greutățile pe care le întâmpină fermele de familie la accesarea fondurilor europene!

ABATOR, PROCESARE, MAGAZIN

În urmă cu doi ani, fiica a accesat un proiect 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri) pentru construirea unui punct de sacrificare. ”Având sute de oi și zeci de vaci trebuia să valorificăm cumva și producția de carne, să încercăm să o vindem prin magazinul nostru din Orăștie, unde deocamdată comercializăm produse lectate”, explică fermiera din Pricaz.

Investiția este aproape terminată, însă banii din proiect nu au fost suficienți iar familia Voina a fost nevoită să contribuie cu fonduri proprii destul de consistente.

În doi ani speră să lege de acest punct de sacrificare și o mică secție de procesare. ”În cazul în care nu putem să vindem carnea în 3 zile, să o putem procesa în mezeluri tradiționale. Noi producem și porcul, și oaia și vițelul, deci nu vom avea nevoie de carne din alte ferme.

Secția de sacrificare a vrut să o facem pentru că în preajma Sărbătorilor Pascale este cerere destul de mare de carne de miel. Și în cursul anului mai sunt doritori, cu toate că la noi nu este o cultură a cărnii de oaie și de vită, dar oamenii, având produsele al dispoziție, sigur se vor învăța. Intenționăm să scrificăm și viței, ținuți la vacă, pe lapte, ca să fie o carne bună, crudă și care să fie pe placul consumatorului”, spune Ileana Voina.

Ferma Voina Pricaz vitele ILEANA VOINA: ”Piața este suprasaturată de brânza adusă din afară, care nu conține lapte!” Provocări pentru ferma de familie, în România
Foto @Nicoleta Dragomir

COTA DE LAPTE ESTE PREA MICĂ!

Ferma din Pricaz deține și un atelier de producție a brânzeturilor, unde procesează lapte de oaie și de vacă provenit exclusiv de la animalele proprii.

Și aici este o problemă. Punctul nu este înregistrat din cauza cotei foarte mici care a fost alocată prin recentul ordin ANSVSA, de doar 160 de litri de lapte pe zi, ceea ce este nerentabil.

”Avem nevoie de o cotă mai mare de lapte. În caz contrar, nu avem nici interesul să ne autorizăm, deoarece drumurile, hârtiile, analizele ne vor vor costa foarte mult și la o producție de 160 de litri pe zi eu zic că nu este rentabil. Noi trebuie să muncim, să facem producție, nu să plimbăm hârtiile. Măcar la 400-500 de litri sa fie cota zilnică, să merite toată alergătura. Suntem de acord că trebuie să fie totul legal, nu putem trăi într-o societate dominată de haos. Dar să fim lăsați să producem la capacitate”, explică Ileana Voina.

Fermiera spune că s-a întâmplat și un lucru bun în acest an, și anume faptul că și fermierii care nu sunt înscriși în asociații și COP vor primi SZC pentru ovine și speră ca într-un an să se rezolve același lucru și pentru bovine.

Ferma Voina Pricaz ILEANA VOINA: ”Piața este suprasaturată de brânza adusă din afară, care nu conține lapte!” Provocări pentru ferma de familie, în România
Foto @Nicoleta Dragomir

TERENUL, LUCRAT EXCLUSIV PENTRU HRANA ANIMALELOR

Familia Voina lucrează în jur de 40 de hectare pe care le cultivă cu porumb și 40 ha cu lucernă pentru a asigura baza furajeră în fermă.

”Degeaba produci și vinzi, la prețurile de acum! Cerealele din Ucraina au falimentat și vor mai falimenta ferme românești iar mie nu-mi convine să vând porumbul la vagon sau la kilogram, prefer să aduc plusvaloare prin miei, prin viței”, declară Ileana Voina.

Ferma Voina Pricazviata la ferma ILEANA VOINA: ”Piața este suprasaturată de brânza adusă din afară, care nu conține lapte!” Provocări pentru ferma de familie, în România
Foto @Nicoleta Dragomir

MAREA PROBLEMĂ E FINANȚAREA

Ritmul de dezvoltare mai lent al fermelor de familie este lipsa de lichidități pentru investiții. Iar când vine vorba de accesarea proiectelor finanțate cu fonduri europene, problemele cu care se confruntă fermierii devin și mai mari.

”Problemele sunt cu fondurile europene, de care nu ne putem atinge! De exemplu, dacă vreau să accesez 300 de mii de euro trebuie să iau 350 de mii de euro din bancă și să plătesc dobânzi, până când AFIR va veni cu partea de confinanțare, ceea ce ne poate duce la faliment.

În afară de proiectele 6.1 pe băiat și pe fată care au exploatațiile lor, nu am mai accesat alt proiect. Încercăm să vindem o parte din animale în fiecare an și să ne cumpărăm utilaje în leasing.

Noi nu avem active de zeci și sute de mii de euro să garantăm creditele. Din păcate, proiectele europene sunt pentru fermele mari, capitalizate, care dispun e bani și nu sunt obligate să fie robii băncilor”, spune cu mâhnire Ileana Voina.

Ne este foarte greu… Nu trece bine luna, că iar avem de plătit inputuri, leasinguri, cotizații, concesiuni la Primărie. Suntem numai un ban și-o factură. Nu putem să producem pe câte datorii și cheltuieli avem! – ILEANA VOINA, Fermier din Pricaz, jud. Hunedoara

Ferma Voina Pricaz Doru Voina ILEANA VOINA: ”Piața este suprasaturată de brânza adusă din afară, care nu conține lapte!” Provocări pentru ferma de familie, în România
Foto @Nicoleta Dragomir

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →