Igiena alimentară sub influenţa Covid-19 - Revista Ferma
2 minute de citit

Igiena alimentară sub influenţa Covid-19

În condiţiile în care Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a transmis o informare prin care a dat asigurări că nu există dovezi că alimentele ar fi o sursă sau o cale de transmitere probabilă a noului coronavirus, este posibil ca lucrătorii alimentari sau consumatorii să poată „contamina” alimentele prin tuse, strănut sau prin contact cu mâna.

Chiar dacă prepararea termică poate ucide virusul, acesta ar putea supravieţui pe alimente o perioadă de timp şi poate chiar trăi ore întregi sau zile pe anumite suprafeţe. Pe lângă transmiterea directă de la o persoană la alta, atunci când mergeţi la supermarket e bine să ştiţi că virusul poate fi transmis şi indirect, atingând ceva cu care o persoană infectată s-a aflat în contact, fie prin atingere directă sau strănut.

legume-bio-ecologice_bRecomandările standard pentru igiena alimentară sunt următoarele: o igienă corectă a mâinilor; practici de igienă pentru tuse; practici alimentare sigure; evitarea contactului strâns, atunci când este posibil, cu oricine prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse şi strănut.

Procesatorii sunt solicitaţi să se asigure că la locul de muncă sunt respectate normele de distanţare socială şi, de asemenea, că personalul lor este instruit şi supravegheat corespunzător în domeniul igienei alimentare.

Potrivit Agenţiei de Sănătate şi Protecţie Alimentară din Franţa, s-a descoperit că acest coronavirus ar fi sensibil la temperaturi mai mari de 63 grade atunci când expunerea este mai mare de 4 minute. Prin urmare, mâncarea gătită şi atent pregătită înainte de prepararea termică, spălarea, păstrarea în condiţii optime, ar putea preveni contaminarea cu Covid-19.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →