IDEMIO®. Noul fungicid natural pentru răsaduri - Revista Ferma
3 minute de citit

IDEMIO®. Noul fungicid natural pentru răsaduri

Căderea plăntuțelor la răsaduri (sursa foto Dreamstime) copy
Căderea plăntuțelor la răsaduri (sursa foto Dreamstime)

Căderea plăntuțelor este una dintre cele mai problematice boli ale răsadurilor de legume, care se poate manifesta în spațiile protejate, la tomate, ardei, vinete etc. 

Atacul bolii începe încă din răsadniță, infecția instalându-se fie pe semințe, fie pe rădăcinile tinere ale plantelor. De aceea, atunci când apar simptomele vizibile, planta este deja într-un stadiu avansat de infecție.

UDATUL EXCESIV POATE DECLANȘA BOALA

Boala este provocată de un complex de patogeni, printre care și Pythium aphanidermatum. Unul dintre principalii factori pentru apariția bolii este udatul excesiv, în special la răsadurile din ciclurile extratimpurii și timpurii, când temperaturile și intensitatea luminoasă sunt scăzute.

Pornind de la necesitatea de a oferi o soluție concretă împotriva căderii plăntuțelor, dar luând în calcul și tendințele pieței de a promova agricultura ecologică sau mixtă, specialiștii Kwizda Agro vă recomandă fungicidul IDEMIO®, pe bază de conidii ale ciupercii benefice Trichoderma asperellum tulpina T34, selectată din mediul natural. Concentrația ridicată de unități formatoare de colonii (12%, 1 x 10⁹) susține efectul supresor al IDEMIO®, cu un grad ridicat de protecție a sistemului radicular al plăntuțelor.

Trichoderma asperellum – din sol pentru sol și plantă

Pythium aphanidermatum este o ciupercă parazită foarte des răspândită în sol și care produce pagube semnificative în cultură, mai ales atunci când plantele se află în faza de răsad. Practic, cea mai indicată soluție este utilizarea unui fungicid care să prevină atacul, dar a cărui acțiune să persiste în sol pentru o perioadă mai îndelungată, cum este IDEMIO®.

S-a dovedit că Trichoderma asperellum are capacitatea de a coloniza rapid rizosfera tinerei plăntuțe, intrând în simbioză cu rădăcinile acesteia și formând micorize. Hifele ciupercii se dezvoltă în prelungirea rădăcinilor și formează o unitate funcțională cu dublu sens: planta îi pune la dispoziție ciupercii T. asperellum nutrienții necesari, iar ciuperca benefică manifestă 4 moduri de acțiune împotriva fungilor dăunători de Pythium aphanidermatum:

  1. T. asperellum acționează ca o barieră fizică împotriva patogenilor;
  2. Prin hiperparazitism, ocupând spațiul de nutriție al celorlalți fungi patogeni;
  3. Prin antibioză, având ca produși secundari enzime ce degradează pereții celulari ai Pythium aphanidermatum;
  4. T. asperellum activează SAR (Sistemic Aquired Resistance) – declanșând reacții asemănătoare unui sistem imunitar, care pregătesc planta în vederea unui posibil atac.
Căderea plăntuțelor la răsaduri (sursa foto: Dreamstime)
Căderea plăntuțelor la răsaduri (sursa foto: Dreamstime)

IDEMIO®: 3 MODURI EFICIENTE DE UTILIZARE

  • Înainte de semănat, plantat sau transplantat, amestecat în substratul de creștere
  • Înainte sau imediat după semănat, plantat sau transplantat; prin stropirea substratului de creștere.
  • După transplantare (prin fertirigare).

Prin utilizarea IDEMIO®, se poate reduce numărul de tratamente fungicide, în plus, produsul are efecte benefice asupra solului. Se va folosi în conformitate cu indicațiile de pe eticheta produsului, evitându-se folosirea fungicidelor concomitent cu Trichoderma asperellum, pentru a nu stânjeni instalarea și colonizarea spațiului de către aceasta.

Consultă toată gama de fungicide din portofoliul Kwizda Agro Romania.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00

Pythium spp. la pătrunjel (sursa foto www.alamy.com)
Pythium spp. la pătrunjel (sursa foto www.alamy.com)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →