Puternic promovat în ultima perioadă, laptele de măgăriţă a prins şi la publicul românesc, ceea ce a dus şi la apariţia mai multor ferme de creştere a asinilor. Unele sunt noi, cu investiţii de la zero, altele sunt, de fapt, o extensie a activităţii de bază, creşterea ovinelor.
DE LA TRACŢIUNE, LA AFACERE
În multe dintre stânele româneşti, măgarul era o prezenţă obişnuită, fiind folosit în special în transhumanţă, pentru tracţiune şi transportul bunurilor şi al alimentelor de care ciobanii aveau nevoie în drumurile lor de la şes la munte.
Deşi beneficiile laptelui de măgăriţă sunt cunoscute de câteva milenii, la noi ideea de afacere s-a conturat abia de câţiva ani. Dar s-a dezvoltat foarte rapid.
CLIENTUL CARE A ADUS IDEEA
„După oierit, a doua pasiune a mea este creşterea asinilor. Tot timpul am avut măgari, că aşa era la stână. Până într-un an, când a venit cineva să ceară un litru de lapte. Mi s-a părut ciudat, dar am muls, i-am dat omului laptele şi de atunci s-a tot dus vestea că avem măgăriţe. Eram printre primii crescători din zona de vest care aveam măgăruşi”, îşi aminteşte Ionuţ Andrieş, tânărul oier din Mănăştur, judeţulArad.
În prezent cu greu face faţă cererii pentru laptele de măgăriţă. Are clienţi fideli, care au văzut postările online. Cine doreşte sau dacă sunt cumpărători care nu au încredere, pot să vină după lapte direct în fermă, dimineaţa, iar măgăriţele vor fi mulse în faţa lor!
CEL MAI SCUMP LAPTE DIN LUME
Ionuţ mulge de la patru măgăriţe cam un litru de lapte, iar preţul pieţei e undeva la 100 de lei litrul. Este cel mai scump lapte din lume, dar şi cel mai bun, ţinând cont de faptul că proprietăţile lui sunt considerate de-a dreptul miraculoase!
Ba mai mult, este dovedit că laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie cu laptele matern, şi asta într-un procent foarte mare, de aproape 98%!. Un studiu publicat în Journal of Food Science consideră laptele de măgăriţă un aliment – medicament, datorită valorii nutriţionale şi proprietăţilor terapeutice.
CÂTE MĂGĂRIŢE ARE IONUŢ?
În prezent, efectivul din ferma Andrieş este de 23 de femele. „Am avut spre 40, dar am mai vândut”, spune Ionuţ, şi asta pe vremea când nu ştia că laptele de măgăriţă este considerat „aurul alb” al zootehniei.
Acum păstrează tineretul femel pentru înlocuire şi mărirea efectivului până ajunge la 50 de capete. Nu mai mult, întrucât cheltuielile de întreţinere sunt foarte mari. „Practic, asinii mănâncă încontinuu, deci e greu cu furajarea, mai ales că noi suntem nevoiţi să cumpărăm aproape toate furajele, şi pentru oi, dar şi pentru măgăriţe”. Într-un viitor apropiat vrea să le facă adăpostul şi să acceseze un proiect pentru sală de muls, tocmai pentru a eficientiza poducţia.
Masculii nu îi păstrează. „Îi vindem, la mănăstiri şi la familiile care au copii. Măgăruşii sunt foarte simpatici când sunt mici, doar că nu vor rămâne mici…”, spune zâmbind crescătorul arădean.
CUM SE CONSUMĂ LAPTELE?
Întotdeauna crud, adică în stare proaspătă şi niciodată fiert! Prin fierbere, laptele de măgăriţă îşi pierde toate proprietăţile. Se păstrează în frigider şi se încălzeşte recipientul în apă fierbinte sau se consumă rece. Se agită bine şi e gata de băut. Are un gust plăcut, uşor dulceag şi cu o aromă ca de portocală. „E un lapte – tratament, nu îl mânci cu pită dimineaţa!”, afirmă Ionuţ Andrieş. Şi, foarte important, renunţaţi la vicii precum fumatul şi consumul de alcool ca să poată laptele să-şi facă efectul!
În fermele care au făbricuţe de procesare, laptele de măgăriţă este uşor pasteurizat pentru a-i creşte perioada de păstrare. Rezistă 10-12 zile la temperatura de păstrare de 2-4 grade, dar după deschidere trebuie băut în cel mai scurt timp.
CE BENEFICII ARE LAPTELE?
• stimulează sistemul imunitar prin conţinutul ridicat de imunoglobuline;
• dilatează vasele de sânge;
• are acţiune antiinflamatoare şi antihistaminică;
• are un puternic efect antioxidant;
• reduce riscul de infertilitate;
• favorizează vindecarea leziunilor intestinale şi elimină microorganismele patogene prin acţiunea lizozimului;
• ajută la fortificarea muşchilor;
• încetineşte procesul de îmbătrânire;
• în stare naturală sau în produse cosmetice, reduce ridurile şi tonifiază pielea;
• favorizează detoxifierea ficatului.
Consumul zilnic recomandat de lapte de măgăriţă, în funcţie de vârstă, este de 30-100 ml. Se bea dimineaţa, înainte de masă.
LEACUL CUNOSCUT DE MII DE ANI
Efectele benefice ale laptelui de măgăriţă pentru sănătatea oamenilor şi pentru îngrijirea frumuseţii sunt cunoscute de mii de ani. Se ştie de Cleopatra, regina Egiptului, că avea o turmă de vreo 700 de măgari şi făcea zilnic baie în lapte de măgăriţă, pentru a-şi păstra frumuseţea. Hipocrate, părintele medicinei, cunoştea bine efectele miraculoase ale acestui lapte şi îl folosea în tratarea unor afecţiuni ale aparatului respirator sau ale pielii.
Statul nu ajută cu nimic această specie. Nu avem sprijin la paşaport, la microcip… Suntem pe cont propriu! Doar dacă reuşim finanţare prin proiecte. Suntem pe cale de dispariţie cu asinii. Înainte se făcea transhumanţă, erau măgari în fiecare stână, dar acum stăm pe loc…
IONUŢ ANDRIEŞ
Crescător Mănăştur, jud. Arad
Asinii sunt animale pe cât de îndărătnice, de li s-a dus vestea, pe atât de blânde. Mai mult, măgarul e considerat un animal sfânt. „Iisus a intrat în Ierusalim călare pe mânzul asinei, iar Iosif cu Maica Domnului tot pe mânzul asinei au fugit şi de aici vine şi semnul Crucii pe care îl are pe spate. Indiferent cât ar fi de închis părul măgarului la culoare, tot se vede Sfânta Cruce!”, spune Ionuţ Andrieş.
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR