Hrănirea la iesle cu remorcile Tatoma - Revista Ferma
5 minute de citit

Hrănirea la iesle cu remorcile Tatoma

În funcţie de numărul de animale care trebuie hrănite şi de cantitatea zilnică de furaj, se poate alege mărimea necesară. Remorcile tehnologice sunt, în general, dotate cu sistem de cântărire, care permite obţinerea cantităţilor şi compoziţiei de furaj în funcţie de reţeta stabilită, cu computer pentru stabilirea şi controlul reţetelor şi cu sistem de distribuire la iesle a furajului, tocat şi amestecat, prin faţă, spate, pe o parte sau pe ambele părţi.

 

REMORCILE TEHNOLOGICE TATOMA

Tatoma este un grup spaniol care produce o paletă largă de astfel de utilaje pentru uşurarea muncii în fermele zootehnice. Acestea sunt distribuite în România de peste 15 ani de către NHR Agropartners. Remorcile pentru amestecare de la Tatoma sunt apreciate pentru design, calitate și fiabilitate, precum și pentru soluții și opțiuni care permit adaptarea la nevoile fiecărei ferme şi la tractorul cu care vor fi utilizate, de la cel mai mic proiect, până la cel mai complex, cu capacitate de la 4 la 45 mc.

 Remorci Tatoma 5_b


4 MODELE DE ”MIXERE”

 

Remorcile amestecătoare (pe scurt “mixerele”) tractate, atât cu melc vertical, cât și orizontal, reprezintă cea mai economică soluție pentru amestecarea și distribuirea furajelor pentru animale în fermă.

Numărul de vite, care determină cantitatea necesară de furaj, caracteristicile adăpostului (dimensiuni, înălţimea uşilor, fluxul, lăţimea căilor de acces etc) și puterea tractorului, printre altele, sunt elemente de luat în considerare când se alege modelul de mixer potrivit.

1. Mixerele cu melc vertical se folosesc special pentru amestecarea unei cantităţi mari de fibre (baloţi). Mixerele Tatoma cu un melc vertical au capacitatea cuprinsă între 4 mc și 16 mc. Cutia de viteze are două trepte, folosindu-se viteza redusă pentru amestecare şi viteza mare pentru distribuţie, pentru a putea folosi tractoare cu puteri reduse.

Cuva mixerului cu melc vertical are o formă cvasi-tronconică, iar melcul conic permite mărunţirea şi amestecarea oricărui produs. Amestecarea se realizează prin efectul unor lame zimțate montate pe spira melcului, care taie produsul în timp ce acesta se deplasează în sus și apoi cade datorită gravitației. Geometria cuvei, cât și a melcului asigură o amestecare rapidă și eficientă şi cu un consum de putere redus.

Acest tip de remorcă tehnologică are mai multe posibilități de descărcare, fie cu uşa pe o parte, acţionată hidraulic, sau cu bandă transportoare montată în faţă sau în spate, cu descărcare pe stânga, pe dreapta, sau pe ambele părţi, ceea ce reprezintă unul dintre marile sale avantaje, deoarece poate fi utilizată pentru hrănirea animalelor în orice adăpost.

În plus, acest model de mixer poate fi echipat cu proţap cu poziţie reglabilă, cu picior de sprijin acţionat mecanic sau hidraulic şi cu scară şi platformă pentru verificare şi alimentare.

Foto 1 Mixerele cu melc vertical_b

Mixerele cu melc vertical

2. Mixerele cu doi melci verticali (Duplo) sunt realizate pe o axă, pentru capacităţi cuprinse între 14 mc și 22 mc, și pe două axe, între 24 și 30 mc. Ele au avantajul unor volume mari de furaj, pregătite într-o remorcă cu înălţime relativ mică, ce permite accesul în adăposturile şi pe uşile cu înălţime redusă. Opţional, pentru creşterea manevrabilităţii, puntea faţă poate fi directoare.

 

3. Mixere cu trei melci verticali (Triplo). Pentru capacități mai mari, înălțimea mixerelor cu unul sau doi melci verticali ar fi excesivă și nu ar fi potrivită în multe grajduri. Utilizarea construcției cu trei melci permite utilizarea unei mașini cu o capacitate mai mare, cu înălţime mai mică, cu aceleași avantaje de amestecare ca și mașinile cu un singur melc.

Acestea sunt realizate pe 2 axe, pentru capacităţi de 30 si 35 mc, şi pe 3 axe, pentru 40 și 45 mc.

Ca şi la celelalte modele, multiplele posibilități de descărcare ale acestui tip de malaxor reprezintă unul dintre marile sale avantaje, deoarece poate fi adaptat oricăror nevoi.

Foto 2 MIXERE CU TREI MELCI VERTICALI (TRIPLO)_b

Mixere cu trei melci verticali (triplo)

Alte avantaje: capacitatea mare la înălțimi mai mici, manevrabilitatea mare datorită punţii directoare etc.

4. Mixerele tractate cu melc orizontal sunt în general destinate pentru amestecarea furajului uscat şi a ingredientelor cu dimensiuni mai mari (cartofi, sfeclă de zahăr), realizând o omogenitate bună a amestecului. Ele au un sistem de amestecare și tocare performant, care a evoluat de-a lungul anilor. Au un ax central, pe care sunt montate două spire stânga-dreapta, care deplasează materialul de la capete spre centru. Acest sistem de amestecare asigură mișcarea produsului atât pe lungime, cât și transversal, evitând în același timp comprimarea excesivă a ingredientelor, obținând un amestec pufos și omogen.

În interiorul cuvei, pe pereţii ei, sunt montate nişte cuţite care efectuează o mișcare circulară, asigurând un flux mai bun al produsului, omogenitate mai mare a amestecului, o tocare mai regulată și un timp de amestecare redus. Melcul este acţionat prin transmisie directă de la tractor.

Alte avantaje: înălţime şi lăţime reduse, amestec omogen cu orice cantitate de produs, fără un nivel minim de umplere, durată lungă de viaţă, concept simplu de lucru, înălțime redusă, necesar minim de putere, costuri reduse de întreținere.

Acest sistem asigură încărcarea rapidă şi o omogenitate mai mare a amestecului, o tocare mai regulată și un timp de amestecare redus.

 Foto 3 MIXERE CU MELC ORIZONTAL_b

Mixere cu melc orizontal


Alegeți remorca tehnologică de care aveţi nevoie!

După cum observaţi, există o mulţime de modele, configuraţii şi opţiuni, iar specialisţii noştri sunt gata să vă prezinte şi să configureze împreună cu Dvs. remorca tehnologică de care aveţi nevoie, în funcţie de condiţiile şi cerinţele concrete ale fermei dumneavoastră.

 

un articol de

FLORIN NEACŞU

NHR Agropartners SRL

mai multe pe această temă www.nhr.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →