Laptele sintetic agită spiritele în rândul producătorilor, consumatorilor, dar și al celor care aplică știința pentru a descoperi alternative la laptele de vacă.
Start-up-urile din domeniul tehnologiei alimentare folosesc deja tehnologii de fermentație de precizie pentru a obține noi proteine, însă viitorul acestui segment rămâne incert, deoarece consumatorii conservatori nu vor adopta rapid produsele sintetice, scrie Dairy Global.
O INDUSTRIE AFLATĂ LA ÎNCEPUT
În timp ce carnea fabricată în laborator există deja pe piață, despre lactatele produse în laborator dezbaterile sunt abia la început.
„Laptele sintetic este încă o industrie oarecum emergentă, cu multe start-up-uri în faza lor de cercetare și dezvoltare. Cu toate acestea, unele companii au deja produse plasate pe piață”, comentează Milena Bojovic, doctorand la Universitatea Macquarie, Australia. Ea a indicat compania Perfect Day din SUA drept unul dintre exemplele unui start-up care lucrează în acest domeniu.
„Schimbăm procesul, nu mâncarea” – acesta este sloganul Perfect Day, care reflectă caracteristica cheie a tehnologiilor din fermentația de precizie. Ei spun că, în final, laptele ”din laborator” va avea același gust, aspect și valoare nutritivă ca și cel de vacă, notează www.dairyglobal.net
”Laptele obținut prin fermentația de precizie, denumit „lapte sintetic”, este ecologic. Deoarece această formă nouă de proteină poate fi produsă fără a fi nevoie de o vacă, există oportunitatea semnificativă de a reduce emisiile de metan și carbon, poluarea apei, utilizarea terenurilor și preocupările privind bunăstarea animalelor”, explică Milena Bojovic.
FERMIERII SE OPUN! ACEST PRODUS NU POATE FI NUMIT LAPTE!
În iunie 2023, Federația Națională a Producătorilor de Lapte a cerut Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente să reprime segmentul în curs de dezvoltare, interzicând start-up-urilor precum Perfect Day să folosească termenul de „lapte” pentru a-și denumi produsele.
Fermierii americani au insistat că denumirea în acest mod a produselor obținute prin fermentarea de precizie a laptelui este incorectă din punct de vedere tehnic. Deși astfel de produse ar putea conține proteine din lapte, ele nu îndeplinesc standardele naționale de identitate pentru „lapte”.
Companiile de lactate din SUA doresc ca noile produse ”în laborator” să fie etichetate într-un mod care să demonstreze natura lor sintetică. Printre denumirile propuse se numără „băutura din zer sintetic”.
Problema modului în care aceste noi proteine sunt etichetate, comercializate și utilizate în produsele finale va fi o provocare pentru sector în următorii ani!
CONSERVATORISMUL PERSISTĂ!
În noiembrie 2023, guvernul italian a interzis vânzarea cărnii produsă în laborator, un semnal clar că produsele derivate din anumite procese de producție nu sunt dorite în țară.
„Italia este prima țară din lume ferită de riscurile sociale și economice ale alimentelor sintetice”, a declarat Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii din Italia.
Societatea italiană rămâne sceptică cu privire la carnea și lactatele sintetice, iar politicienii din alte țări europene, inclusiv Ungaria și Polonia, au cerut să se ia în considerare luarea de măsuri împotriva alimentelor cultivate în laborator.
Conservatorismul consumatorilor va împiedica, de asemenea, perspectivele laptelui sintetic pe piețele din afara UE.
Consumatorii ruși rămân atenți la trecerea către produsele alternative, a comentat Maria Zhebit, director al departamentului de comunicare al Uniunii Ruse a Producătorilor de Lactate Soyuzmoloko. Prețul rămâne un factor determinant pentru clienți atunci când aleg alimente, spune Zhebit, referindu-se la faptul că produsele din lapte sintetic rămân substanțial mai scumpe în comparație cu laptele de vacă.
Cererea de pe piața mondială a produselor lactate este de așteptat să crească cu 2-3% și, potrivit lui Zhebit, nu poate fi anticipată nici o reducere a producției de lapte de vacă în viitorul apropiat!
VIITORUL ACESTOR PRODUSE SINTETICE ESTE INEVITABIL!
Dezvoltarea produselor rezultate din fermentația de precizie ar putea pune presiune asupra industriei convenționale a laptelui. Cu toate acestea, problemele de reglementare pot doar să întârzie, dar este puțin probabil să împiedice extinderea segmentului de lapte sintetic.
„Dacă laptele sintetic nu face compromisuri cu dorința consumatorilor pentru un preț corect, gust și textură similare celui de vacă, atunci cred că se va potrivi cu ușurință în sistemele alimentare actuale”, spune Milena Bojovic.
Deși perspectivele pe termen scurt și mediu ale laptelui sintetic nu sunt încă clare, analiștii își exprimă încrederea că produsele obținute printr-o fermentație de precizie vor avea loc pe piață în viitor.
Concomitent cu presiunea tot mai mare pentru reducerea emisiilor de carbon, costurile mai mici ale producției de lapte sintetic ar putea revoluționa industria mondială a produselor lactate.
Pe măsură ce tehnologiile de fermentație de precizie devin din ce în ce mai avansate, se așteaptă ca laptele sintetic să devină mai accesibil în timp. Una dintre start-up-uri, All G Foods, cu sediul în Australia, investește în noi tehnologii pentru a-și face laptele sintetic mai ieftin decât laptele de vacă.