Horsch Field Days: demonstrație de forță în Bărăgan - Revista Ferma
7 minute de citit

Horsch Field Days: demonstrație de forță în Bărăgan

Foto 4 HORSCH DAYS drona Horsch Field Days: demonstrație de forță în Bărăgan

România a găzduit în premieră Horsch Field Days, unul dintre cele mai complexe programe de instruire, dedicat noilor sisteme de cultivare a solului. De ce a ales compania germană țara noastră și ce i-a impresionat pe fermierii participanți?

Când vorbim de tehnologii agricole alternative, precum minimum-tillage sau no-tillage, Horsch este, cu siguranță, unul dintre numele de referință care ne va veni în minte.

Inovativ în atelierul de proiectare, în centrele de testare și în practica curentă din câmp, Horsch își dezvoltă mașinile și utilajele agricole în directă colaborare cu fermierii, printr-o serie de schimburi de experiență și programe intensive de formare, centrate în mod special pe situațiile concrete din teren. Denumite Horsch Field Days (Zilele Câmpului Horsch), aceste evenimente păreau, până acum, un privilegiu al unor state precum Germania, Franța, Cehia sau SUA, însă, începând cu luna iunie, România s-a alăturat acestui grup de elită.

Marius Botea Director tehnic Holde Agri scaled Horsch Field Days: demonstrație de forță în Bărăgan
Marius Botea

”Eu sunt adeptul lucrărilor minime ale solului și am venit la acest eveniment pentru a vedea noile tehnologii. Pot spune că utilajul de împrăștiat îngrășăminte solide, Horsch Leeb Xeric, m-a impresionat cel mai mult, mai ales prin precizia pe care o are în aplicare.” – MARIUS BOTEA, Director tehnic Holde Agri Invest

O provocare pentru Michael Horsch

Timp de patru săptămâni, exploatația Agro Fondinvest din localitatea Valea Argovei, a găzduit grupuri de fermieri provenind din 17 țări ale Uniunii Europene (începând cu Germania și terminând cu Țările Baltice), și s-a transformat într-un adevărat centru de studii agro-tehnologice aplicate, destinat agriculturii conservative. Este pentru prima dată când cei de la Horsch organizează un eveniment de asemenea anvergură în estul continentului, însă atât țara noastră, cât și ferma gazdă nu au fost alese deloc întâmplător.

În septembrie anul trecut, în plină secetă, Michael Horsch vizita, împreună cu soția sa, pentru prima dată România, iar ceea ce a văzut l-a impresionat. După cum arătam în paginile revistei noastre de atunci, pentru inventatorul care a fondat compania germană, nu reușitele de pe terenuri facile sunt cele care contează cu adevărat, ci provocările tehnologice și determinarea fermierilor care depun eforturi pentru a avea producții chiar și în condiții vitrege.

fermier Vasile Tarziu jud Timis Horsch Field Days: demonstrație de forță în Bărăgan
Vasile Târziu

”Am venit din Timiș pentru a vedea cum funcționează efectiv o serie de utilaje de la firma Horsch. Ceea ce am vrut să văd azi a fost tehnologia strip-till practicată în această fermă, iar rapița semănată astfel, cu semănătoarea Focus, are o dezvoltare excepțională.” – VASILE TÂRZIU, Fermier din Cenad, jud. Timiș

Agricultura în condiții extreme de climă

De altfel, tema ediției 2023 a Horsch Field Days a fost „Agricultura în condiții extreme de climă”, iar ferma administrată de Ionel și Doru Gheorghe poate fi considerată unul dintre cele mai bune exemple de implementare a practicilor agricole cu lucrări minime în condiții de mediu dificile. Trebuie spus că, prin climă extremă, specialiștii Horsch definesc nu doar situații punctuale, ci și evoluțiile multianuale ale fenomenelor de distribuție neuniformă a precipitațiilor (seceta prelungită, urmată de episoade scurte de precipitații excedentare sub formă de furtuni sau grindină), cu care fermierii din regiunea Bărăganului, și nu numai, se confruntă din ce în ce mai des.

Foto Doru Gheorghe Horsch Field Days: demonstrație de forță în Bărăgan
Doru Gheorghe (stânga) și Joseph Stangl (dreapta), consultant Horsch

Un adevărat tur de forță

Astfel, obiectivul pe care și l-a asumat Michael Horsch și echipa sa a fost acela de a găsi soluții eficiente inclusiv pentru condițiile de mediu amintite anterior. O miză mare pentru Horsch Field Days, din care a rezultat un adevărat tur de forță, în care nici un element tehnic sau tehnologic nu a fost omis. Vorbim de profilul solului, de lucrările derulate, de utilajele folosite, de distanța între rânduri, de densitatea la semănat, de distribuirea fazială a îngrășămintelor, dar și de elemente specifice agriculturii conservative, precum alegerea celor mai bune combinații între covoarele vegetale și plantele de cultură (de exemplu Latir-Rapiță) sau utilizarea tocătoarelor de resturi vegetale pentru redistribuirea paielor în cadrul sistemului no-till.

Trei culturi, trei sisteme tehnologice diferite

„Am adus în fața fermierilor utilaje pentru trei sisteme tehnologice diferite: sistemul clasic (care presupune prelucrarea solului și semănatul), sistemul strip-till (bazat pe prelucrarea în benzi) și sistemul no-till cu semănare directă. Prezentăm toată gama noastră de produse, pentru că nu putem să considerăm un sistem mai bun decât altul”, a declarat reprezentantul Horsch, Constantin Curcă.

Totodată, pentru a înțelege evoluția culturilor, au fost stabilite trei puncte de reper: o solă de rapiță, una de grâu și una de floarea-soarelui, la care s-au adăugat un profil vertical de sol de circa 2,5 metri adâncime și o parcelă pentru demonstrații acoperită cu un covor vegetal.

Constantin Curca reprezentant Horsch Romania Horsch Field Days: demonstrație de forță în Bărăgan
Constantin Curcă

”Este important să alegem cu atenție modul în care prelucrăm solul, deoarece uneori nu este suficient să facem doar lucrări minime pentru a avea mai multă apă în sol. Trebuie să avem și permeabilitate, respectiv un grad redus de tasare, pentru a capta apa în sol.” – CONSTANTIN CURCĂ , Reprezentantul Horsch în România

Lățime de lucru de 3 km pentru Tiger!

Din zona demonstrațiilor practice nu au lipsit utilajele care fac deja istorie în fermele din țara noastră, precum: semănătorile Focus, Maestro și Pronto, tocătoarele Cultro sau sistemele de prelucrare a solului Joker și Tiger, ultimul introdus pe piață în 2012, ca alternativă la plug, pentru păstrarea apei în sol. De altfel, dacă am pune unele lângă celelalte toate utilajele Tiger existente în România, am avea astăzi o lățime de lucru de peste 3.000 de metri liniari.

masina de erbicidat Horsch Leeb Xeric scaled Horsch Field Days: demonstrație de forță în Bărăgan

AVANPREMIERĂ LA AGRITECHNICA

În ceea ce privește noutățile tehnologice, merită menționat utilajul Fortis 6AS (ce permite o prelucrare a solului în intervalul de adâncime 5-30 cm, în funcție de organele cu care este dotat) și sprayerul purtat Leeb CS (cu o capacitate de aproximativ 4000 de litri în combinație cu un buncăr frontal) care preia majoritatea elementelor tehnologice ale autopropulsatelor.

Însă, cel care a atras atenția tuturor fermierilor a fost Horsch Leeb Xeric 14 FS, primul utilaj de împrăștiat îngrășăminte solide dotat cu rampă de distribuție, din portofoliul companiei.

„Avem un sistem nou prin care se poate împrăștia uniform și precis orice tip de îngrășământ solid existent pe piață, atât cele cu granulație foarte bună, cât și cele cu granulație mai slabă. Practic, cu ajutorul sistemului GPS și a celui de control digital, se pot ajusta doza, brațele rampei și aria de distribuire. Este un produs destinat marilor exploatații agricole, pentru că are o capacitate totală de 14.000 de litri și o lățime de lucru de până la 48 m, și care va fi lansat oficial abia în toamnă la Hanovra”, ne-a explicat Constantin Curcă.

fermieri in lan de grau la Horsch Field Days Horsch Field Days: demonstrație de forță în Bărăgan

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →