HIDROPOLITICA de... stat - DOUĂ MILIOANE de HECTARE la irigat până în 2020 - Revista Ferma
9 minute de citit

HIDROPOLITICA de… stat – DOUĂ MILIOANE de HECTARE la irigat până în 2020

Seceta, inundaţiile şi alte probleme legate de schimbările climatice au un impact semnificativ asupra stabilităţii producţiei şi a securităţii alimentare naţionale, iar lipsa unei infrastructuri adecvate contribuie la limitarea oportunităţilor de dezvoltare economică, în pofida existenţei potenţialului din agricultură.
De aceea, Ministerul Agriculturii a elaborat Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România, aprobat de Guvern, ce vizează adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra recoltelor, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei, prin reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii existente.
Tehnic vorbind, valoarea investiţiei este de 1,015 miliarde de euro şi va cuprinde reabilitatea unor obiective corespunzătoare unei suprafeţe de 2.006.941 ha, din 86 de amenajări de irigaţii viabile, care includ următoarele obiective: 110 staţii de pompare de bază, 137 staţii de repompare, 2.525 m conducte de refulare, 1.997.481 m canale de aducţiune, 2.885.073 m canale de distribuţie şi 4.995 construcţii hidrotehnice.

Hidropolitica de... stat

Daea: “România trebuie să irige 1.000.000 ha de porumb!”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a ezitat să-şi facă timp să viziteze câteva şantiere ale ANIF în perioada februarie-martie a.c., interesându-se de graficul lucrărilor şi de stadiul de execuţie a obiectivelor. „Am făcut un calcul care trebuie să rămână în mintea tuturor, a decidenţilor, a celor care se ocupă de acest domeniu şi care prin decizia lor dau viteza unui domeniu atât de necesar, al agriculturii: România trebuie să ajungă să irige efectiv un milion de hectare de porumb, obţinându-se o producţie de 16 milioane de tone, ştiindu-se că România cultivă 2,5 milioane hectare de porumb; pe celelalte suprafeţe neirigate să obţină 4-5 tone la hectar în condiţii grele de climă, realizează peste 23 de milioane de tone de porumb, astfel nu va părăsi niciodată locul I în Uniunea Europeană, îl ocupă de doi ani şi trebuie să-şi păstreze acest loc, pentru că are condiţii, are posibilităţi şi voinţa este la ea acasă, fermierii s-au dotat şi pot face faţă unor situaţii mai critice”, a spus Daea, la jumătatea lunii martie, aflat pe unul dintre şantierele doljene ale ANIF.

În Bărăgan, muncă alertă pe şantierele de investiţii
În zona Bărăganului, Ministrul Agriculturii a analizat stadiul lucrărilor de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din Amenajarea Terasa Ialomiţa-Călmăţui, o investiţie de 40.918.382 lei, ce deserveşte o suprafaţă de 137.000 ha, aferentă judeţelor Brăila şi Ialomiţa. Oficialul a fost însoţit de Florin Barbu, directorul general ANIF, de autorităţile locale şi de fermieri brăileni. În cadrul obiectivului de investiţii se execută repunerea în funcţiune a trei staţii de repompare şi a reţelei de canale în lungime de 6 km.
Oficialii au urmărit şi analizat ritmul de muncă pe şantierul de investiţii din Amenajarea Terasa Brăilei (67.441 ha). Aceasta, prin intermediul a două staţii plutitoare de bază, preia apă din Dunăre şi, cu ajutorul a 5 staţii de repompare şi a unei reţele de 395 km de canale de aducţiune şi distribuţie, va asigura irigarea culturilor agricole prin 65 de staţii de punere sub presiune. De asemenea, pentru a doua oară în trei săptămâni, ministrul Agriculturii a vizitat staţia de pompare din zona comunei Albina şi canalul de aducţiune aferent.

Hidropolitica de... stat_b

În 2020, Brăila va fi primul judeţ cu toată suprafaţa la irigat?!
Cu acest prilej, Petre Daea a reafirmat că refacerea sistemului naţional de irigaţii este o prioritate a guvernării actuale şi că judeţul Brăila beneficiază de investiţii masive în acest domeniu, lucrările fiind foarte avansate aici. “Avem ca obiectiv să repunem în funcţiune sistemul de irigaţii la nivelul la care a fost în anul 1989, pe întreaga suprafaţă, care însumează 360 mii de hectare. Brăila va fi primul judeţ al României care în 2020 va avea întreaga suprafaţă de irigaţii reabilitată, pentru a nu mai sta sub semnul incertitudinii privind producţia agricolă. Avem un program bine stabilit, care este urmărit la agrafă. Programul de guvernare al PSD pe agricultură îl am cu mine, în geantă. Îl urmăresc minut cu minut, lucrez pentru el şi nu este nici o restanţă în acest domeniu şi nici nu va fi, în respect pentru cuvântul dat şi pentru misiunea pe care o avem”, a declarat Daea.
În judeţul Brăila, Programul Naţional vizează reabilitarea celor două staţii de pompare de bază, a 11 staţii de repompare, a 68,4 km canale de aducţiune şi a unui număr de 65 canale de distribuţie, în lungime totală de 328 km. Din cele 28 OUAI-uri înfiinţate, 11 au accesat subMăsura 125 a „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii” (proiecte pentru „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare” şi „Infrastructura agricolă de acces”).

Hidropolitica de... stat_b

MADR va prelua Canalul Siret Bărăgan de la Ministerul Mediului
Şi în judeţul Iaşi se desfăşoară ample lucrări de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, aflate în atenţia conducerii MADR. Astfel, la sfârşitul lunii martie, şeful Agriculturii a fost prezent pe şantierul amenajării de irigaţii Tabăra Trifeşti Sculeni (Sud Soloneţ), o investiţie în valoare de 28.738.488 lei ce deserveşte o suprafaţă de 4.243 ha.
”La anumite obiective de investiţii lucrările sunt avansate, termenele de punere în funcţiune vor fi respectate, iar în unele cazuri vor fi încheiate lucrările, sau chiar mai devreme. Pentru această lucrare se prefigurează ca termenul de punere în funcţiune să fie respectat, vorbim în acest caz de 1 ianuarie 2020. Este un lucru formidabil şi la nivelul ţării suntem peste tot în acţiune. Guvernul României a aprobat în urmă cu două săptămâni un act normativ prin care vom prelua Canalul Siret Bărăgan de la Ministerul Apelor şi Pădurilor. Va fi introdus în reproiectare, pentru că sunt necesare unele modificări faţă de gândirea tehnică iniţială, în aşa fel încât anul acesta să putem face toate documentaţiile, iar de anul viitor să ne apucăm efectiv de lucrări la canalul acesta magistral, extraordinar de important”, a declarat Petre Daea.
La staţia de bază SPA Soloneţ se vor înlocui agregatele de pompare, conductele, echipamentele şi instalaţiile hidromecanice, electrice sau auxiliare. Lucrări asemănătoare vor fi executate şi la staţia de repompare SRP1 din aceeaşi amenajare.

Hidropolitica de... stat_b

Ritm alert la reabilitarea infrastructurii de irigaţii
De asemenea, ministrul Petre Daea s-a aflat preţ de câteva ceasuri la amenajarea hidroameliorativă Terasa Ialomiţa – Călmăţui din sud-estul ţării, pentru a analiza stadiul lucrărilor de la SRPA Bucşa. Aceasta, pusă în funcţiune în 1979, are o suprafaţă amenajată de 78.796 ha, din care se supun reabilitării 23.626 ha, între localităţile Gura Ialomiţei, M. Kogălniceanu, Ograda, Bucu, Valea Ciorii şi }ăndărei.
În zonă sunt constituite 4 OUAI-uri care administrează 18.244 ha, cel din comuna Ograda (8.214 ha) accesând subMăsura 125 a) Irigaţii, din PNDR.

Fermierii să-şi realizeze sistemele de irigaţii proprii
Paşii ministrului Agriculturii l-au dus şi în judeţul Dolj, la obiectivul de investiţii ”Reabilitarea amenajării de irigaţii Nedeia-Măceşu”, în valoare de 21.764.052,55 lei. Aici, principalele categorii de lucrări constau în: refacerea pereelor degradate pentru 7 canale de irigaţii, reabilitarea a 4 staţii de repompare, precum şi punerea în funcţiune a altor obiective.
Cu acest prilej, Petre Daea a afirmat că în vederea asigurării unor producţii stabile, România trebuie să mărească suprafaţa amenajată la irigaţii. ”Mărim acest program. România trebuie să mărească suprafaţa amenajată la irigaţii, irigaţiile nu se opresc în 2020, România trebuie să fie irigată pentru a avea stabilitate de producţie”, a subliniat ministrul. Apoi a continuat, referindu-se la infrastructura secundară a sistemului de irigaţii: ”Paralel cu executarea lucrărilor de investiţii, noi suntem interesaţi şi acţionăm în această direcţie, pentru a realiza organizaţii ale utilizatorilor de apă, în aşa fel încât să se folosească apa. Fermierii trebuie să se organizeze şi să-şi realizeze sistemele de irigaţii proprii, pe baza proiectelor pe care le pot lansa prin AFIR, în aşa fel încât să poată folosi toţi banii de la UE. România dispune de o sumă de 435 milioane de euro destinată executării acestor lucrări foarte importante pentru ţară”.

SUNT DESCHISE 40 DE ŞANTIERE. ALTELE 30 VOR URMA!
Petre Daea a spus că până în anul 2020 vor fi amenajate pentru a fi irigate două milioane de hectare, conform Programului de Guvernare. Cert este că în prezent sunt deschise 40 de şantiere de amenajare a sistemelor de irigaţii, dar şeful Agriculturii a plusat, adăugând că doreşte să mai înfiinţeze alte 30! ”Vom ajunge la 70 de şantiere în sistemul de irigaţii în toată ţara, acolo unde au fost sisteme de irigaţii, iar acum sunt într-o anumită stare de degradare şi nu mai au posibilitatea folosirii cu randament convenabil. Dăm şi apa gratuit, în aşa fel încât să putem ajunge cu acest factor de vegetaţie la rădăcina plantelor şi să obţinem producţii pe care România le speră!”

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →