7 minute de citit

Hibrizii KWS creează stabilitate şi prosperitate

La întâlnirea de la Galaţi au fost prezenţi circa o sută de producători agricoli, majoritatea cultivatori ai geneticii performante din portofoliul cunoscutului producător de seminţe.
Specialistul KWS, Ion Voinea, director de produs, a trecut în revistă oferta comercială de sămânţă hibridă, subliniind calităţile hibrizilor de porumb ClimaControl3, cu toleranţă ridicată la secetă şi la arşiţă, creaţi, testaţi şi selectaţi în România, alături de noua generaţie de hibrizi din grupa Plus4Grain pentru performanţe superioare în condiţii de practici agricole avansate.

Hibrizii KWS creează stabilitate şi prosperitate

Hibrizi de porumb creaţi, testaţi şi selectaţi în România
Lucru ştiut de fermierii din partea de est a ţării, portofoliul comercial al KWS e îmbogăţit an de an cu noi produşi tot mai performanţi. În acest sens, recunoaştem lansarea pe piaţa seminţelor a ClimaControl3, grupa hibrizilor de porumb cu toleranţă ridicată la secetă şi la arşiţă: KWS 2370 (FAO 290), KWS 4484 (FAO 380), Kamparis (FAO 390), Kapitolis (FAO 410), Balasco (FAO 420), Konfites (FAO 460), împreună cu noul hibrid poziţionat în acest an în oferta comercială – KWS Bellavista (FAO 330).
Din acest sezon de producţie a fost introdusă în portofoliu sămânţa hibridă din Grupa de Performanţă ce conţine hibrizi cu rezultate excelente în cazul practicilor agricole avansate. Este vorba despre trei noi hibrizi creaţi în România: Karpatis, KWS Smaragd şi KWS Kashmir. Aceştia urmează celorlalte creaţii realizate în ţara noastră: Kamparis – primul hibrid de porumb obţinut de o multinaţională în România, Konfirmas (FAO 360), Kapitolis şi KWS 4484. Genetica firmei KWS are un potenţial de producţie excelent şi adaptabilitate foarte bună la condiţiile pedoclimatice specifice ţării noastre, fiind testaţi în ferme din toate zonele de cultură din România.
De asemenea, compania KWS a creat grupa de hibrizi Plus4Grain (Krabas – FAO 330, Karpatis – FAO 340, KWS Smaragd – FAO 350, Konfirmas – FAO 360, KWS Kashmir – FAO 370), care în condiţii foarte grele de climă şi de sol au un comportament rezonabil, astfel încât să nu creeze mari probleme în fermă. În plus, în condiţii bune şi foarte bune de cultivare, aceştia oferă satisfacţie agricultorilor prin producţiile lor foarte mari.

Sămânţa trebuie pusă în valoare în ferme
„A fost un eveniment de popularizare a portofoliului KWS şi a activităţilor companiei, pentru că portofoliul nu-i suficient, aşa cum le-am spus şi fermierilor. Până la urmă, toată existenţa noastră este o poveste despre colaborare, noi cu dânşii! Nu le dăm doar seminţe, noi căutăm să interacţionăm, să fim în aceeaşi tabără. În expozeul meu am mers mai mult pe tehnologie, pe tehnică agricolă, decât pe produsele în sine. Produsele sunt uşor de recunoscut, le-am spus şi fermierilor că ele trebuie puse în valoare. Din experienţa mea, între cele mai bune produse din piaţă de la diferite companii producătoare pot fi diferenţe de trei, maxim cinci la sută, ca potenţial de producţie. Dar un hibrid cu un potenţial mai mic în condiţii de tehnologie adaptată lui poate să performeze mai bine decât unul cu potenţial mai mare, dar care nu-i pus în valoare de fermier”, ne-a declarat Ion Voinea, cel care a prezentat genetica pentru campania de primăvară.

Performanţa presupune asumarea riscului
De asemenea, în expunerea sa, directorul de produs al KWS a arătat că există două categorii de fermieri: cei care caută stabilitate, siguranţă şi cei care vor performanţă în producţii şi sunt dispuşi să îşi asume unele riscuri, atrăgând atenţia asupra unor paşi tehnologici care trebuie respectaţi. „Tehnologia de cultivare a porumbului, în special, are foarte multe specificităţi şi aş cădea în derizoriu să vin şi să-i spun eu unui fermier care-şi cunoaşte sola nu ştiu de câţi zeci de ani ce să facă acolo! Dânsul cunoaşte starea de fertilitate, de curăţenie fitosanitară, dacă are boli, dacă are buruieni, dacă are dăunători pe suprafaţa respectivă, el este în măsură să ia cele mai bune măsuri. {i departe de noi gândul că fermierii nu ar avea suficientă expertiză; din contră, sunt foarte buni specialişti în ferme. Ceea ce facem noi e să atragem atenţia să nu uite vreuna dintre verigile tehnologice care pot aduce performanţă”, a precizat Ion Voinea.

Judeţul Galaţi a devenit atractiv pentru producătorii de sămânţă
L-am întrebat pe Ion Voinea de ce compania KWS a ales judeţul de la Dunăre între alte zone ale ţării. Iată ce răspuns am primit: „Eu am lucrat vreo 20 de ani în cercetare şi din 2006 lucrez în multinaţionale, întâi în Monsanto şi apoi, din 2010, în KWS. La nivel de 2006, judeţul Galaţi aproape nu era semnificativ pentru industria seminţelor din România. {tim cu toţii că solurile nu-s cele mai bune din România, iar climatul nu e nici pe departe cel mai adecvat. S-a petrecut această transformare datorită oamenilor, adică au început să apară tehnologii cât mai adaptate şi să se obţină performanţă. Pe măsură ce se obţine performanţă într-o zonă, zona respectivă clar devine atractivă pentru cei care vor să colaboreze şi să facă la rândul lor performanţă. Asta se întâmplă cu Galaţiul, care acum este una dintre cele mai atractive zone pentru producătorii de sămânţă”, a precizat Ion Voinea.
KWS Seminţe este singura companie multinaţională din România care desfăşoară un program complet de ameliorare la porumb, aceasta însemnând, pe de-o parte, dezvoltarea liniilor consangvinizate, forme parentale ale viitorilor hibrizi comerciali şi, pe de altă parte, procesul de creare de hibrizi comerciali pentru piaţa de seminţe din România, dar şi pentru cea din sud-estul Europei.

ATENŢIE LA ERBICIDELE HORMONALE!
Ion Voinea atrage atenţia asupra riscurilor pe care le aduc erbicidele hormonale în agricultura românească. „Eu fac teste la KWS încă din 2010. Fac teste cu densităţi de cultivare, cu epoci de semănat, fac teste de toleranţă la erbicidele hormonale care sunt o pacoste în agricultura românească. Sunt produse extrem de perfide, pentru că par mai ieftine şi o parte dintre fermieri se bucură că a cumpărat unul mai ieftin, după care efectele lor pe teren sunt uneori dezastruoase. De aceea, noi le dăm toate aceste elemente agricultorilor, astfel încât dumnealor să fie cei care iau măsurile de rigoare! Treaba noastră este să-i avertizăm!”, a concluzionat specialistul KWS.

Ion Voinea_b
Ion Voinea: „Avem hibrizi din grupa Clima Control3 foarte stabili, cu toleranţă foarte bună la secetă şi la arşiţă, dar şi hibrizi intensivi din grupa Plus4Grain. Le prezentăm fermierilor specificităţile fiecărei grupe de hibrizi, după care şi particularităţile fiecărui hibrid în parte. Unii dintre hibrizi preferă soluri afânate, astfel încât să le favorizeze pătrunderea rădăcinilor în adâncime. Dacă sunt soluri grele, trebuie căutaţi alţii care să răspundă condiţiilor de sol. Fiecare hibrid, fiind un organism viu, are una sau mai multe specificităţi. Cu cât le dăm detalii mai multe fermierilor, cu atât vor fi în măsură să găsească cele mai bune soluţii tehnologice pentru a le pune în valoare”.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)


Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →