6 minute de citit

Hederul Oros Cornado pentru recoltat porumb la 50 cm

Stelian Fuia manager general Soytek alaturi de headerul OROS cornado Hederul Oros Cornado pentru recoltat porumb la 50 cm

Pentru a crește productivitatea în cazul culturii de porumb, trebuie schimbată tehnologia, iar singura metodă care, statistic, a dat rezultate este creșterea densității plantelor pe hectar, spune Stelian Fuia.

Soytek, compania pe care acesta o conduce în prezent, este reprezentant exclusiv în 11 țări din Europa al geneticii Stine, cea mai mare companie de ameliorare genetică pentru porumb și soia din lume. În ultimii 20 de ani, Stine a investit în dezvoltarea de hibrizi de porumb de talie mai mică și care suportă densități mai mari pe unitatea de suprafață, comercializați cu denumirea HP (high population).

DENSITATE MAI MARE LA HECTAR

”Singura explicație pentru care porumbul se seamănă la 70, 75 sau chiar 80 de centimetri distanță între rânduri este pentru că, inițial, porumbul s-a lucrat cu calul. Nu există altă logică. Porumbul își duce rădăcinile pe un cerc cu diametrul de 36 cm, deci cu o rază de 18 cm. Dacă semănăm la 70 cm distanță între rânduri, ne rămân 34 cm nefolosiți între rânduri, unde îngrășămintele și apa nu sunt utilizate. Tehnologia pe care noi o promovăm vine cu porumb semănat la 50 cm între rânduri, deci ne rămân doar 14 cm nefolosiți între rânduri. Cu genetica Stine, putem merge cu 110.000-112.000 plante la hectar, fără să aglomerăm plantele pe rând. Astfel, o să avem mai mulți știuleți pe hectar”, explică Stelian Fuia, manager general Soytek.

Acesta afirmă că anul trecut, un hibrid de porumb semănat la 50 cm distanță între rânduri a dat peste 19 tone/ha la STAS, cu 2,7 tone/ha peste un hibrid concurent. ”Chiar și numai o tonă dacă obținem mai mult pe hectar, tot e un câștig”, adaugă Fuia.

Demo recoltare porumb organizat de oros romania si stine soytek3 Hederul Oros Cornado pentru recoltat porumb la 50 cm

”CU CE RECOLTEZ?”

Patru hibrizi de porumb cu tehnologia HP din portofoliul Soytek au fost comercializați deja în România anul acesta, iar alți trei hibrizi sunt în curs de omologare. ”Problema nu este să semeni porumbul la 50 cm distanță între rânduri, căci semănătorile pot fi adaptate, problema este să-l recoltezi. Prima întrebare a clienților noștri este ”cu ce recoltez?” Ca fermierul să poată să schimbe tehnologia în fermă, trebuie să vadă un beneficiu în sporul de producție. Mulți dintre fermierii care au luat hibrizii noștri anul acesta îi testează pe 20, 50 sau 100 de hectare. Dacă pui 100 sau 200 de hectare de porumb la 50 cm între rânduri și obții în plus peste o tonă de porumb la hectar, îți permiți să cumperi un heder nou. Unii dintre clienții noștri au deja hedere cu care pot recolta porumbul la 50 de centimetri. Pentru alții, noi ne-am angajat că le semănăm și le recoltăm porumbul și ni s-a părut că oferta Oros este foarte bună, raportul preț calitate este unul corect, de aceea avem un echipament pentru recoltat porumbul Oros Cornado pe 8 rânduri”, spune Stelian Fuia.

HEDERELE OROS PENTRU RECOLTAT PORUMB

Grupul canadian Linamar, producătorul hederelor Oros, are 50 de fabrici și 27.000 de angajați în toată lumea și este numărul doi în lume la producția de piese de schimb pentru industria auto. ”Acesta este un aspect important, care subliniază că, la noi, reductoarele și cutiile de viteze sunt realizate la nivel de calitate auto”, precizează Florian Constantinescu, brand manager Oros în România.

header oros pentru recoltat porumb Hederul Oros Cornado pentru recoltat porumb la 50 cm

Oros, divizia de agricultură a grupului Linamar, produce două tipuri de hedere pentru recoltat porumb: Oros clasic, pentru recoltat la 70 cm sau la 75 cm între rânduri, și Oros Cornado, echipamentul premium, fix sau rabatabil, pe 6, 8, 12 sau 16 rânduri. Pentru SUA, producătorul lucrează în prezent și la varianta de 24 de rânduri.

Echipamentele pentru recoltat porumbul Oros Cornado sunt disponibile în variante pentru recoltat la distanță între rânduri de 50,2 cm (20 inch), 70 cm, 76,2 cm (30 inch), de 80 cm, distanța care se cere în Franța, și de 90 cm, distanța care se cere în Africa de Sud și în Australia.

ECHIPAMENT PREMIUM PENTRU RECOLTAT PORUMB LA 50 CM

”Și noi considerăm că porumbul semănat la 50 cm între rânduri reprezintă viitorul acestei culturi, din cauza schimbărilor climatice. Suntem în pas cu această optimizare a tehnologiei și producem de câțiva ani buni hedere pentru recoltarea porumbului la distanța de 50 de centimetri între rânduri. Am început să producem acest tip de hedere pentru Brazilia și SUA, apoi am avut cereri și din Franța și acum avem tot mai multe solicitări și din România și din Bulgaria, ba chiar și din Republica Moldova”, mai spune reprezentantul în România al grupului Linamar, producătorul echipamentelor de recoltat Oros.

Acesta afirmă că anul acesta au fost vândute deja cinci astfel de hedere în România și există chiar mai multe cereri. Important de precizat că prețul unui echipament Oros Cornado pentru recoltat la 50 cm nu este mai mare decât pentru un heder pentru recoltat la 70 cm.

Demo recoltare porumb organizat de oros romania si stine soytek1 Hederul Oros Cornado pentru recoltat porumb la 50 cm
De la stg. la dr.: Bogdan Ionescu, manager Agro Conex Trading, Stelian Fuia, manager general Soytek, Florian Constantinescu, manager produs Oros, Marian Radu, inginer agronom în cadrul Soytek

PACHET TEHNOLOGIC: GENETICĂ+ECHIPAMENT DE RECOLTAT

Compania Agro Conex Trading, din Constanța, vinde echipamente Oros pentru recoltat porumb și pentru recoltat floarea soarelui pe piața din România de cel puțin opt ani. Compania acoperă județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. ”În afară de piesele de uzură, cererea pentru piese de schimb este foarte mică”, afirmă Bogdan Ionescu, manager Agro Conex Trading. ”Avem un client care, recent, ne-a cerut piese pentru un heder Oros fabricat în 1986 și pe care încă îl folosește în fermă”, adaugă Florian Constantinescu.

Împreună cu Soytek, Agro Conex Trading va oferi pentru fermierii din România un pachet tehnologic ce include genetică și tehnică agricolă pentru recoltat.

Demo recoltare porumb organizat de oros romania si stine soytek2 Hederul Oros Cornado pentru recoltat porumb la 50 cm
Stelian Fuia (mijloc-stânga) și Florian Constantinescu (mijloc-dreapta)

PUNCTELE FORTE ale hederului Oros Cornado

”Punctele forte ale hederelor Oros Cornado sunt, în primul rând, cel mai bun raport calitate-preț care există pe piață, tocarea excelentă, valțurile de tragere dotate cu opt cuțite, dintre care patru cuțite profilate și patru cuțite placate cu cap de wolfram și, de asemenea, tocătorul poziționat către înainte. Oros a fost primul producător care a promovat tocătorul în poziția spre în față. Avantajul este că, astfel, cuțitul prinde tulpina de porumb și începe să o toace foarte devreme, ceea ce oferă timp să facă o tocare foarte bună și uniformă”, explică Florian Constantinescu.

Un articol de Violeta Mâț

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →