HARPUN® EC - Luptă câștigată cu cei mai importanți dăunători - Revista Ferma
5 minute de citit

HARPUN® EC – Luptă câștigată cu cei mai importanți dăunători

Din cauza ploilor abundente, culturile se dezvoltă puternic, foliajul este bogat, ceea ce înseamnă zone ascunse, numai bune să adăpostească generații de insecte. Atât la pomi, cât și la legume, insectele înseamnă distrugeri în masă și afectarea producției.

HARPUN® EC - Luptă câștigată cu cei mai importanți dăunători (1) (1)_b


Acționează în forță cu Harpun® EC!

De aceea, pentru acțiune în forță, vă recomandăm să utilizați insecticidul Harpun® EC, pe bază de piriproxifen 100g/l, cu un spectru larg de acțiune, în care sunt incluse musculița albă a serelor (Trialeurodes vaporariorum), viermele mărului (Cydia pomonella) și păduchele melifer al părului (Cacopsylla pyricola). Modul său eficient de acțiune reprezintă un pas sigur spre eliminarea din culturile dumneavoastră a acestor insecte distrugătoare.

 

HARPUN®EC – larvele nu se transformă în adulți. Și nu doar atât

Harpun®EC este un insecticid pe bază de piriproxifen 100 g/l, cu acțiune de contact și translaminară. Substanța activă imită hormonul juvenil, afectând hormonal dăunătorii. Harpun®EC acționează în toate fazele de dezvoltare ale insectelor:

1. Produsul cauzează sterilitate la adulți, ceea înseamnă oprirea reproducerii.

2. În cazul larvelor, acestea nu se mai transformă în adult, metamorfoza fiind perturbată.

3. De asemenea, produsul are efect ovicid.

Harpun®EC este un insecticid avantajos pentru fermieri: necesită un interval scurt de pauză până la recoltare și prezintă un profil ecotoxicologic excelent. Nu are efect asupra acarienilor prădători, ce vin în sprijinul fermierilor prin eliminarea unor insecte dăunătoare. De asemenea, Harpun®EC prezintă toxicitate scăzută asupra albinelor și a altor polinizatori.


HARPUN® EC. Luptă câștigată cu cei mai importanți dăunători

1. Trialeurodes vaporariorum (musculița albă de seră)

Musculița albă de seră este unul dintre cei mai importanți dăunători din punct de vedere economic pentru plantele cultivate în spații protejate. Printre culturile-țintă se numără tomatele, ardeii, vinetele, castraveții, plantele ornamentale.

Larvele se găsesc pe partea inferioară a frunzelor tinere, iar adulții în partea superioară a plantelor sau sub frunzele tinere, loc prielnic pentru depunerea ouălor.

Principalele daune sunt produse de larve. Acestea se hrănesc cu sevă, consumând cantități însemnate, lasând în urmă excremente. În cazul atacurilor intense, consumul de sevă dezechilibrează planta, încetinindu-i creșterea. În urma acțiunii acestor insecte, se poate observa căderea frunzelor, ce va afecta dezvoltarea fructelor, cu reducerea producției.

Excrementele depuse pe fructe și frunze reprezintă teren favorabil pentru apariția virusurilor și mucegaiurilor, ceea ce înseamnă calitate comercială mai slabă pentru fructe, precum și perturbarea proceselor de transpirație și fotosinteză în cazul frunzelor.

HARPUN® EC - Luptă câștigată cu cei mai importanți dăunători (2)_b

2. Cydia pomonella (viermele mărului)

Cine mușcă dintr-un măr, se poate întâlni cu Cydia pomonella. Dacă livada nu a fost tratată cu Harpun® EC, desigur. Pentru că acest dăunător este pe cât de întâlnit, pe atât de periculos. Atacul se recunoaște prin galeriile săpate în fructe și prin ouăle vizibile pe frunze și fructe. Femelele de Cydia pomonella depun 50-100 de ouă fiecare, iar larvele sunt albe sau roz, de până la 20 de mm lungime.

Pagubele sunt produse de larve: acestea pot intra fie în merele tinere, unde se hrănesc cu semințe, oprind dezvoltarea fructelor și provocându-le căderea. De asemenea, pot ataca atunci când fructele sunt pârguite sau coapte, afectându-le calitatea. Atacate în această etapă, merele putrezesc mai ușor și au o calitate mai scăzută.

HARPUN® EC - Luptă câștigată cu cei mai importanți dăunători (3)_b

3. Cacopsylla pyricola (păduchele melifer al părului)

Adulții sunt de mici dimensiuni, 2,5-3 cm, de culoare roșiatic-maronie. Larvele sunt acoperite în picături de „rouă de miere”, rezultată din hrănirea cu seva extrasă din frunzele, florile și lăstarii atacați. Semnele prezenței acestui dăunător sunt lăstarii deformați și materia produsă de larve.

HARPUN® EC - Luptă câștigată cu cei mai importanți dăunători (4)_b


Pagubele produse de Cacopsylla pyricola pot fi grave:

  • „Roua de miere” se acoperă cu ciuperci și mucegaiuri, care afectează aspectul și valoarea comercială a fructelor;
  • Fructele sunt de dimensiuni reduse. Uneori, se poate observa căderea acestora.
  • Frunzele sunt deformate. Uneori, se poate ajunge la defolierea pomilor, cu consecințe asupra producției.
  • Cacopsylla pyricola afectează maturarea lemnului și toleranța la frig.
  • Atacurile intense afectează vigoarea și productivitatea pomilor. Uneori, pomii au nevoie de ani de zile pentru a-și reveni după atacurile puternice.

 

Doze și mod de aplicare pentru insecticidul HARPUN® EC

Legume: 75 ml/100l apă. Se aplică foliar, de la apariția inflorescenței și până la coacere. Se recomandă 2 aplicări/ sezon. Intervalul între aplicări este 10-14 zile

Măr: 1 l/ha. Se aplică atunci când fructele au 1-4 cm. Se recomandă 2 aplicări/ sezon, intervalul între două tratamente este 7-10 zile. Soluție: 600-1000 l apă/ha.

Păr: 1 l/ha. Se aplică de la îmbobocire până când fructele ajung la jumătate din mărimea finală. Se recomandă 2 tratamente/sezon. Soluție: 600-1000 l apă/ha.

 

un articol de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →