Haos pe piaţa agricolă. Ucraina vrea să exporte chiar şi fără Rusia - Revista Ferma
3 minute de citit

Haos pe piaţa agricolă. Ucraina vrea să exporte chiar şi fără Rusia

Acordul privind exportul cerealelor a ajuns la final. Cu toate acestea, Ucraina vrea să continue să exporte. În acelaşi timp, Rusia spune că exporturile pot continua dacă sunt îndeplinite condiţiile sale.

Moscova a subliniat în repetate rânduri că cea mai mare parte a cerealelor ucrainene destinate livrării către ţările cele mai sărace a fost de fapt trimisă către ţările occidentale şi China.

Pe pieţele de cereale domneşte incertitudinea cu privire la consecinţele prăbuşirii acordului privind cerealele. Situaţia a provocat iniţial o creştere bruscă a preţurilor la cereale, dar apoi acestea s-au relaxat în mod surprinzător în cursul tranzacţiilor. Secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este pregătită să reia acordul, dar numai după ce partea sa privind obligaţiile faţă de Moscova va fi îndeplinită.

Ucraina vrea să exporte chiar şi fără Rusia

Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelensky a anunţat că ţara sa lucrează pentru a continua exporturile chiar şi fără aprobarea Rusiei. „Chiar şi fără Rusia, este necesar să nu precupeţim niciun efort pentru a putea folosi acest coridor al Mării Negre”, a declarat el într-un interviu cu jurnaliştii africani, pe care purtătorul său de cuvânt Serghei Nikiforov l-a publicat apoi parţial pe Facebook.  „Am instruit ministerul nostru de externe, după comunicarea oficială a Rusiei, să pregătească mesajele noastre oficiale către Naţiunile Unite şi Turcia pentru a mă anunţa, dacă sunt gata să continue iniţiativa noastră”, a adăugat el, citează agrarheute.de.

Şi Rusia vrea să îşi aprovizioneze clienţii de cereale

„Moscova îşi va îndeplini obligaţiile de a livra cereale clienţilor ei”, a declarat Dmitri Polianski, prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, comentând rezilierea acordului de export de cereale, relatează TASS, potrivit agrarheute.de. „În ceea ce ne priveşte, ne angajăm să ne îndeplinim toate obligaţiile contractuale de a livra cereale ruseşti clienţilor şi să continuăm să oferim asistenţă în ţările în curs de dezvoltare, în ciuda tuturor obstacolelor”, a subliniat el.

Secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este pregătită să reactiveze acordul, dar numai după ce va fi îndeplinită partea referitoare la angajamentele faţă de Moscova.

 

Sursa: agrarheute.de

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →