3 minute de citit

Gulaşul şi ciolanul, vedete de Dorobanţi!

S-a născut în Dorobanţi, dar după absolvirea liceului, în 1996, a plecat în Ungaria pentru a face şcoala de bucătari. A rămas să lucreze peste graniţă până în 2012, când a revenit în ţară şi s-a angajat la o tavernă renumită, în Pecica.

 

Vis împlinit în urmă cu doi ani

Un imobil lăsat moştenire de socri, în comuna natală, a fost schimbarea de macaz pentru bucătarul de la Dorobanţi. Veche de peste o sută de ani, casa a fost renovată pentru a corespunde cerinţelor unui restaurant iar inaugurarea a avut loc în 2019.

misik 1 (1)_b

„Am păstrat rusticitatea casei şi specificul zonei”, spune Misik Endre. Şi adevărul e că aici, la restaurantul Miska, la fiecare pas şi la fiecare îmbucătură simţi tradiţiile locale. Spaţiul interior şi exterior este plin cu obiecte vechi, din gospodăriile localnicilor, o bună parte dintre ele fiind donaţii. O casă ţărănească transformată într-un restaurant rustic şi un vis împlinit!

 

Gulaş unguresc şi ciolan românesc

Meniul este o combinaţie reuşită de reţete româneşti şi ungureşti, adică pe placul tuturor mesenilor. Specialitatea casei este ciorba de peşte „ca la Szeged”. Pentru cine nu ştie, în oraşul din Ungaria, aproape de graniţa cu ţara noastră există un restaurant cu specific pescăresc frecventat des de români, în special pentru ciorba de peşte. Misik a adus reţeta la Dorobanţi şi i s-a dus repede vestea.

miska 8 (1)_b

Însă cine ajunge la Miska va gusta cu siguranţă şi din friptura ţigănească, şi din ciolanul cu fasole, dar nu va da la o parte nici ciorba de burtă sau gulaşul unguresc cu găluşte sau cartofi şi carne de vită sau de porc. Platourile tradiţionale fac şi ele deliciul clienţilor care vin de la zeci de kilometri pentru o masă pe cinste!

 

Totul proaspăt, totul local!

„În bucătăria mea totul trebuie să fie proaspăt. La felurile cu peşte folosesc somn, pe care îl cumpăr de la pescăria de la Iratoşu, de lângă Dorobanţi”, spune cheful de la Miska.

Ingredientele sunt procurate local, ceea ce face ca tradiţiile să se regăsească inclusiv în gustul mâncărurilor servite aici. Să vă mai spun că renumita pită de Pecica se găseşte la doi paşi de Dorobanţi?

misik 2 (1)_b

În restaurantul cu 40 de locuri, din care 15 în interior, lucrează trei oameni, inclusiv chef Misik. Este o afacere de familie şi aşa va rămâne, spune bucătarul din comuna de la hotar.

 

Omul gospodar

 

După doi ani în propria bucătărie, din care unul cu restricţii cauzate de pandemia de Covid, Misik Endre se declară mulţumit şi spune că n-ar mai pleca de aici, nici chiar pentru un job foarte bine plătit.

gulas vedeta_b

Şi îi dau dreptate. De cum păşeşti în comuna arădeană Dorobanţi vezi peste tot urmele omului gospodar: grija faţă de comunitate, case şi spaţii verzi îngrijite, investiţii în clădirile comunitare, respect între şi faţă de semeni, indiferent de naţionalitatea lor, tradiţii păstrate şi promovate, dar şi gastronomie locală.

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →