Grupul agricol Maïsadour a anunțat joi lansarea unui program ambițios de decarbonizare pe termen scurt, în urma obținerii rezultatelor pozitive obținute în sezonul 2022/23 (+ 6 milioane de euro), ca și în exercițiul financiar precedent, scrie AFP.
Structura cooperatistă franceză reunește peste 5.000 de fermieri din sud-vestul țării și dorește să-și reducă emisiile de CO2 cu 25% până în 2030, cu obiectivul neutralității carbonului în 2045.
Panouri fotovoltaice și reducerea îngrășămintelor azotoase
Pentru a realiza acest lucru, grupul mizează, în următorii doi ani, pe o instalare masivă de panouri fotovoltaice pe toate „santierele și fabricile” sale și pe toate „clădirile de animale în construcție” ale membrilor săi, precum și pe reducerea cu 30 % a îngrășămintelor cu azot prin dezvoltarea a 100.000 de hectare de „agricultura regenerativă”, concept bazat pe refacerea ecosistemului solului.
„Maïsadour trebuie să devină un grup de pionier, o referință de mediu, un grup solid și durabil din punct de vedere economic și ecologic”, a argumentat directorul general, Christophe Bonno, la o conferință de presă.
Grupul Maïsadour a redevenit profitabil
Grupul a revenit anul trecut la echilibru financiar după ani marcați de crize repetate, precum focarele de gripă aviară. Prin măsurile luate, au fost generate profituri de șase milioane de euro pentru exercițiul financiar 2022/2023, (după + 0,04 milioane de euro în 2021-2022) și 70 de milioane de euro în pierderi cumulate în trei sezoane anterioare).
Rezultatele bune ale sectoarelor de semințe și avicol au permis creșterea cifrei de afaceri (+4%) la 1,475 miliarde de euro, în timp ce seceta din vara anului 2022 a făcut ca recolta de porumb să scadă cu 25%, ceea ce reprezintă o parte semnificativă a activității grupului, potrivit AFP.
Cu 4.300 de angajați, Maïsadour pretinde că este cel mai mare angajator din departamentul Landes.