III. GRUPA FACTORILOR AGROCHIMICI
12. pH-ul solului obținut în urma cartării agrochimice ne indică ce plante putem cultiva și ce îngrășăminte să aplicăm în parcela respectivă. Pe solurile cu pH-ul acid se aplică (NH4)2SO4 iar pe solul cu ph-ul alcalin se aplică CaNO3. Solul cu ph-ul optim este 6,5-7,2.
13. Capacitatea de absorbție este determinată de coloizii cu sarcini negative care atrag și fixează în complex ionii pozitivi, care la rândul lor, pot fi schimbați cu alți catoni.
14. Capacitatea de reținere sau de schimb cationic are loc asupra Ca, Mg, Na, K, H. Are valori de 5-50 me (miliechivalenți)/100 g sol. Favorabilă este atunci când depășește 40 me/100 g sol. În acest domeniu acționează 2 legi:
• legea echivalenței, adică schimbul are loc în proporții echivalente;
• legea reversibilității, adică ionii din complex trec în soluția solului pentru a fi folosiți de plante, dar și din soluția solului sunt absorbiți în complex, evitând levigarea.
15. Gradul de saturație în baze cel mai favorabil este de 40-75%.
16. Conținutul în elemente nutritive: în condiții normale este de 0,170% azot, 0,200-0,250% P2O5 și 1,21-1,60% K2O.
IV. GRUPA FACTORILOR AGROBIOLOGICI
17. Conținutul solului în humus pe stratul 0-60 cm trebuie să fie de 4-8%. El se regenerează din materia organică (necesar 10 t/ha/an) și din humusul nou format 2/3 se mineralizează și rezultă elemente nutritive iar 1/3 intră în rezerva solului.
18. Activitatea biologică din sol este realizată de așa-numitul edafon format din 40% bacterii, 40% ciuperci,12% râme și 8% macro și microfaună.
19. Respirația solului este foarte importantă pentru creșterea plantelor. Solul trebuie să aibă un grad de afânare care să permită accesul aerului (oxigenului) și eliminarea CO2.
• Oxigenul este necesar în procesul de oxidare din rădăcini prin care se produce energia necesară creșterii rădăcinilor și procesului de absorbție a apei și nutrienților.
• CO2 trebuie eliminat deoarece devine toxic în concentrație mare și el este necesar în fotosinteză.
20. Starea fitosanitară a solului: prezența agenților fitopatogeni, a dăunătorilor și a buruienilor. Prin aplicarea tehnologiilor corecte de cultivare a plantelor se poate reduce gradul de atac al acestora folosind măsuri integrate, cu mai puține chimicale și cu evitarea poluării.
De pe 1 ha se elimină 60 kg CO2 provenit din respirația radăcinilor și 75 kg CO2 provenit din activitatea microorganismelor.
Vezi AICI GRUPA FACTORILOR HIDROFIZI şi GRUPA FACTORILOR AGROFIZICI!
un articol de
VASILE POPESCU