Într-un incident fără precedent, o oaie din Marea Britanie a fost testată pozitiv pentru virusul gripei aviare. De asemenea, păsările din aceeaşi fermă au fost confirmate cu virusul H5N1.
Cazul s-a înregistrat săptămâna aceasta la o exploataţie din comitatul Yorkshire, situat în nordul Angliei, unde atât oaia cât şi un efectiv de păsări domestice au fost depistate cu virusul gripei aviare. Potrivit Departamentului pentru Agricultură şi Alimentaţie din Marea Britanie, acesta este primul caz confirmat de gripă aviară la o oaie.
Măsuri de biosecuritate şi vigilenţă maximă
Virusul a fost descoperit în timpul monitorizării de rutină a animalelor. Suspiciunea de gripă aviară fusese deja confirmată la păsările din fermă înainte de testarea efectuată asupra ovinelor. Oaia infectată a fost eutanasiată iar restul efectivului a rămas sub examinarea atentă a veterinarilor. Până acum, nu au fost confirmate alte cazuri de gripă aviară în rândul oilor.
Autorităţile veterinare din Marea Britanie le recomandă fermierilor să rămână vigilenţi şi să respecte măsurile de biosecuritate. Acestea vor continua să fie ajustate în funcţie de evoluţia situaţiei. Incidentul a fost imediat raportat Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care au confirmat că acesta este primul caz oficial din lume de gripă aviară la o oaie.
Risc scăzut pentru sănătatea publică!
Experţii în sănătate publică monitorizează îndeaproape evoluţia virusului H5N1, având în vedere capacitatea sa de a infecta diverse specii de mamifere şi potenţialul de adaptare care ar putea facilita transmiterea între oameni. Cu toate acestea, riscul actual pentru sănătatea publică este considerat scăzut.
Este important de menţionat că, deşi acesta este primul caz confirmat de gripă aviară la ovine, virusul H5N1 a fost detectat anterior la alte specii de mamifere, inclusiv la bovine şi feline, ceea ce subliniază necesitatea unei monitorizări continue şi a implementării măsurilor adecvate de prevenţie.
Lucrătorii din fermele zootehnice, cei mai expuşi
Apariţia H5N1 la vaci a fost un şoc pentru oamenii de ştiinţă, având în vedere că anterior se credea că astfel de animale nu ar putea fi uşor infectate cu acest virus. De asemenea, H5N1 a fost găsit şi la oameni, astfel de cazuri fiind descoperite în mare parte la lucrători din fermele de creştere a bovinelor şi păsărilor de curte. Cel mai recent caz din Marea Britanie a fost raportat în ianuarie, la un muncitor agricol despre care se ştie că a avut contact cu un număr mare de păsări infectate.