2 minute de citit

Greșeală majoră la irigat

Greseala majora la irigat_b

Irigarea cu tamburi este cea mai ieftină, mai accesibilă, dar și cea mai puțin eficientă, din cauza consumului mare de energie. Sistemul cu tamburi este, totuși, preferat de mulți fermieri. Când vrei să irigi, vrei să scoți o anumită plusvaloare, dar dacă nu o faci cum trebuie, o faci degeaba.

De pildă, un fermier ne spunea că a irigat porumbul ”de și-a rupt oasele”, cu apă multă din Mureș. A obținut 2,5 t/ha la neirigat și doar 3,5 t/ha de pe terenul irigat.

 

Fiecare utilaj are limita lui

 

Cu un singur tambur nu poți acoperi toată suprafață dorită. În plus, contează și câtă apă oferi. Cei din Insula Mare a Brăilei au avut anul trecut o rată de udare la porumb de 400 l/mp, pe când fermierul nostru a mers cu 150 l/mp.

Cine utilizează sisteme de irigații trebuie să se concentreze pe cerințele plantei, nu pe ambiția de a acoperi toată suprafața. Dacă planta are nevoie de multă apă, însă tu cu un singur echipament uzi o suprafață de 150 ha, atunci nu îi oferi plantei necesarul de apă. Pentru a asigura atât cerințele plantei, cât și nevoia fermierului de a iriga o suprafață cât mai mare, trebuie mai multe echipamente de irigat. Un singur tambur nu poate uda 100 ha, ci doar 20 ha!

 

un articol de

 DĂNUȚ ANDREI, Specialist sisteme irigații, MEWI

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →