Grâul viitorului cu peste 90% germoplasmă din România! - Revista Ferma
6 minute de citit

Grâul viitorului cu peste 90% germoplasmă din România!

graul viitorului 01 Grâul viitorului cu peste 90% germoplasmă din România! Sub genericul „Ziua biodiversității grâului”, specialiști din cadrul Facultății de Agricultură a USV Iași au prezentat 387 de probe de grâu care cuprind material biologic cu o diversitate genetică mare.

Probele au fost semănate pe câmpul de cercetare științifică al disciplinelor de Ameliorarea plantelor și de Genetică, de la Ferma Didactică Ezăreni, județul Iași.
Evenimentul din 7 iulie a fost organizat în contextul parcurgerii unei noi etape în cadrul cercetărilor științifice inițiate de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iași cu scopul de a îmbunătăți germoplasma din România, spre a răspunde cerințelor actuale privind creșterea toleranței culturii de grâu la factorii limitativi în producție, precum secetă, boli, buruieni, dăunători etc.

AMELIORAREA DE PRECIZIE A RESURSELOR VEGETALE

Printre genotipurile selectate s-au numărat linii din populații locale, genotipuri ameliorate și forme sălbatice, după încadrarea taxonomică fiind vorba despre Triticum aestivum ssp. Aestivum (grâu comun), Triticum aestivum ssp. Spelta (spelta), Triticum turgidum și Triticum monoccocum (alac).
Anul agricol 2022-2023 a reprezentat cel de-al treilea sezon consecutiv de cercetări științifice și analize, primul care a beneficiat finanțare internă din partea UȘV Iași, după ce timp de două sezoane activitățile au fost finanțate prin UEFISCDI 2020-2022, în cadrul proiectului “Ameliorarea de precizie a cultivarelor de grâu cu importanță agronomică ridicată”.
Obiectivul principal al proiectului inițial, demarat în anul 2020, a fost acela de a realiza caracterizarea genetică și fenotipică a resurselor genetice vegetale disponibile în baza de date a partenerului, Banca de Resurse Genetice Vegetale din Suceava (BRGV) și evaluarea genotipurilor valoroase în câmpuri experimentale.

graul viitorului 02 Grâul viitorului cu peste 90% germoplasmă din România!

90% DIN GERMOPLASMĂ PROVINE DIN ROMÂNIA

Studiile s-au desfășurat în câmpuri experimentale din trei locații diferite, respectiv la Ferma didactică a UȘV Iași din localitatea Ezăreni-Iași, la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă, Secuieni, Neamț și la BRGV Suceava, în anii agricoli 2020/2021, 2021/2022 și 2022/2023.
“Cea mai ridicată proporție din germoplasma selectată provine din România (peste 90%) iar restul din țări precum SUA, Germania, Cehia, Ungaria, Israel și China. Acest lucru ne permite să investigăm germoplasma românească și să o comparăm în mod direct cu linii performate din alte regiuni ale lumii. Genotipurile selectate sunt reprezentative pentru ultimii 35 de ani de ameliorare din România, conținând linii comerciale din anul 1987 până în prezent. Sperăm ca în următorii ani să reușim să punem pe piață soluții genetice bune pentru zonele în care fermierii români cultivă grâul”, arăta Iulian Gabor, cadru didactic la Facultatea de Agricultură a UȘV Iași și la Justus Liebig University, Giessen, Germania.

REZULTATE ÎNTR-UN TIMP SCURT

În câmpul de cercetare de la Ezăreni au fost realizate 10 blocuri lățime cu 45 de platouri pe rând și 5 perdele. Rândurile au avut dimensiuni de 3 m lungime și 2,2 m lățime.
„Ca martor zonat, am avut soiul Glosa, atât de cunoscutul soi românesc de grâu de toamnă, timpuriu, rezistent la secetă și care poate înlocui cu succes multe alte soiuri, indiferent că vorbim despre condiții cu irigare sau fără irigare. Avem posibilitatea de a aprecia diferențele dintre caracterele și însușirile fiecărei forme în parte, cu privire la rezistența la cădere, rezistența la scuturare etc.
Deocamdată, am evaluat vizual indicii productivi și urmează să analizăm indicii de calitate, scopul practic al amplasării acestui câmp fiind acela de a încerca să găsim eventualele forme care să conducă la obținerea unor cultivare și, în viitor, soiuri sau poate hibrizi de grâu. Prin metodele și instrumentele pe care le utilizăm, sperăm să ajungem la rezultatele vizate într-un timp relativ scurt pentru ameliorare, respectiv 5-10 ani”, arăta Dănuț-Petru Simioniuc, reputat cercetător științific, creator de soiuri (îndeosebi, lupin) și cadru didactic la UȘV Iași.

CEA MAI SIMPLĂ TEHNOLOGIE

În mod intenționat, loturile de grâu de la Ferma Didactică Ezăreni au fost amplasate în condiții care pot evidenția și eventualele provocări ce pot apărea pe parcursul anului agricol, respectiv schimbări climatice, politice, economice și, uneori, schimbări de mentalitate.
„Tot câmpul de cercetare științifică este amplasat în condițiile unei tehnologii extrem de simple, cea mai simplă posibil, adică semănat și recoltat, fără fertilizare, fără tratamente, fără absolut nimic. Deci potențialele soiuri care sperăm că vor rezulta din activitatea noastră ar trebui să fie pretabile inclusiv pentru agricultura biologică și la o tehnologie minimală, cu costuri mici de producție. Ideea este să identificăm un soi, poate, cu potențial ceva mai mic de producție, dar care să exploateze la maxim condițiile locale și să fie mai profitabil decât un soi super intensiv”, menționa Tiberiu Sârbu, cercetător științific și doctorand în cadrul UȘV Iași.

TEHNICI MOLECULARE PENTRU ANALIZELE GENOTIPICE

Etapa ulterioară recoltării este aceea a analizelor genotipice ale materialului, până în momentul evenimentului din luna iulie 2023 fiind aproape de finalizare setul de date din sezonul de producție 2021-2022.
La Iași, pentru evaluarea empirică a germoplasmei folosită în programele de ameliorare se utilizează instrumente moderne care pot oferi rezultate de mare precizie și care reduc timpul necesar obținerii datelor științifice vizate, respectiv tehnicile moleculare (selecție genomică).
„Utilizarea sporită a abordărilor de secvențiere de generație următoare a subliniat necesitatea unei extracții rapide a ADN-ului care să nu compromită calitatea acestuia. Pentru cele 387 de tipuri de grâu, am colectat material vegetal, am extras ADN genomic la Universitatea Justus Liebig din Germania și am analizat probele de grâu folosind markeri moleculari de mare precizie. Analizele moleculare le-am efectuat la Universitatea Victoria din Melbourne, Australia folosind 40K wheat SNP chip array de la Illumina Infinium™ dezvoltat de Consorțiul internațional de secvențiere a genomului de grâu (IWGSC).

Iulian Gabor 1 ok Grâul viitorului cu peste 90% germoplasmă din România!

Am identificat deja câteva forme biologice care au potențial ridicat și ar putea să fie folosite ca forme parentale pentru viitoarele soiuri sau chiar hibrizi, sperăm noi și de porumb. – IULIAN GABOR, Facultatea de Agricultură, USV Iași

ANALIZE LA BANCA DE GENE VEGETALE

Încă din anul 2020, identificarea germoplasmei valoroase s-a efectuat prin analiza celor două baze de date pe care le are Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Suceava, respectiv datele de pașaport ale BRGV Suceava și datele de pașaport din Inventarul Naţional al Resurselor Genetice Vegetale.
În total, au fost investigate peste 1905 genotipuri de Triticum, dintre care au fost selectate 387 de probe de grâu ce cuprind material biologic cu o diversitate genetică mare.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →