Grâul tratat = pâine de calitate superioară - Revista Ferma
3 minute de citit

Grâul tratat = pâine de calitate superioară

paine dropia m Grâul tratat = pâine de calitate superioară

În SUA, prin cultivarea grâului în condiţii de irigare, a sporit recolta cu 895 kg/ha, în urma aplicării erbicidelor pe bază de dicamba + 2,4-D, dar în acelaşi timp s-a constatat şi creşterea conţinutului de proteine.


Rezultate obţinute în România

Şi în România s-a studiat influenţa erbicidelor asupra calităţii grâului. Rezultatele obţinute la staţiunea Şimnic arată că cele mai mari producţii de grâu, de 4300 kg/ha, s-au obţinut la varianta tratată cu erbicidul Icedin Forte, în doză de 2 litri/ha. Tot la această variantă s-a realizat şi cel mai mare spor de producţie, de 1030 kg/ha, reprezentând în procente 131%. Ambele erbicide, SDMA şi Icedin Forte, au sporit conţinutul boabelor de grâu în proteine.

La martorul netratat cu erbicide, conţinutul în proteine a fost de 10%, iar la erbicidele SDMA şi Icedin Forte, conţinutul în proteine a fost de 12%, respectiv 14%. Erbicidele respective au ameliorat şi însuşirile de panificaţie. La grâul netratat cu erbicide nota farinografică a fost de 50, în timp ce la grâul tratat cu erbicide nota farinografică a fost, în mod evident, mai mare, de 52, respectiv 53.

La Institutul de Cereale şi Plante Tehnice de la Fundulea s-au urmărit mai mulţi indici de panificaţie. În urma aplicării de Icedin Super la cele patru epoci, de la faza de înfrăţire şi până la faza de “burduf”, toţi indicii de panificaţie au fost mai mari. Astfel, la unele soiuri, ca Iulia şi Fundulea 29, a crescut conţinutul de proteine în boabele de grâu cu 2-3 procente. De asemenea, a crescut şi conţinutul în gluten umed şi uscat din făina de grâu.

În mod evident, la grâul tratat cu erbicidul Icedin Super, au crescut şi alţi indici de calitate ai făinii de grâu şi ai pâinii, cum ar fi nota farinografică, volumul pâinii şi greutatea pâinii, faţă de grâul netratat cu erbicide.

La Staţiunea Lovrin s-a studiat şi erbicidul Glean 75 DE, care se aplică numai 20 g/ha. S-a constatat că erbicidul Glean 75 DF a mărit conţinutul de gluten umed şi uscat cu 2-4% faţă de grâul netratat cu erbicide. Şi erbicidele Icedin şi SDMA au sporit conţinutul în gluten umed şi uscat din făina de grâu.

De asemenea, toate cele trei erbicide au mărit nota farinografică, volumul şi greutatea pâinii.
Extrem de interesante sunt datele de la Secuieni şi Brăila, la care s-au făcut analizele chimice şi de panificaţie. L-a ambele staţiuni s-a mărit conţinutul de proteine din boabele de grâu cu 2-4 procente, la toate cele şapte erbicide aplicate: Oltisan Extra, SDMA, Starane, Optica, Buctril, Sansac şi Grodyl.

Conţinutul de gluten umed din făina din grâu tratat cu cele şapte erbicide, a crescut cu 4 până la 6 procente faţă de grâul netrat cu erbicide. Diferenţe pozitive au fost şi în ceea ce priveşte valorile indicelui de deformare şi indicele glutenic din aluatul de făină, la grâul provenit de la variantele tratate cu erbicide.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →