Grâul şi nevoia de frig - Revista Ferma
5 minute de citit

Grâul şi nevoia de frig

Apreciem aceasta prin prisma faptului că am fost întrebaţi ce se întâmplă cu grâul nerăsărit sau dacă se mai poate semăna grâu.

Foto 1 - Soiurile semănate în 26 noiembrie au răsărit în luna martie

Procesul de vernalizare şi formarea producţiei
Alături de alte specii de plante cultivate, pentru a diferenţia organe florale, majoritatea (nu toate) soiurilor de grâu de pe piaţa internă au nevoie de temperaturi scăzute. Procesul poartă numele vernalizare sau iarovizare. Temperaturile nu trebuie să fie neapărat negative. Pot fi şi de 1-2 grade peste 0, însă durata perioadei cu astfel de temperaturi trebuie să fie mai lungă.
Ipoteza din manuale este că numai la temperaturi reduse plantele de grâu sintetizează un hormon, vernalină (încă nedetectat), în prezenţa căruia are loc inducţia primordiilor florale în planta de grâu. Cărţile mai spun că acest hormon poate fi sintetizat de plante imediat după răsărire. Însă din cele constatate de noi emitem ipoteza că este posibil ca acest hormon (dacă există) să fie prezent în bob încă de la recoltare. Sau alta este cauza care determină inducţia florală.
Dincolo de orice speculaţii, realitatea este că majoritatea soiurilor de grâu din piaţă au nevoie de frig pentru a da producţie. Din punct de vedere al nevoii de frig, soiurile se pot grupa în:
– soiuri tipice de toamnă, la care nevoia de frig este mai mare. În general, aceste soiuri au potenţial mare de producţie şi potenţial mediu de calitate. Se seamănă la începutul epocii optime;
– soiuri de toamnă-iarnă – se seamănă la mijlocul şi la finalul epocii optime;
– soiuri de iarnă – pot fi semănate la depăşirea epocii optime;
– soiuri tipice de primăvară, la care nevoia de frig este foarte redusă. În general, aceste soiuri au potenţial mediu de producţie şi potenţial mare de calitate. Se seamănă la desprimăvărare;
– soiuri umblătoare, la care nevoia de frig este, de asemenea, redusă. Pot fi semănate şi toamna, şi la desprimăvărare.

Cum ştim cu certitudine cum se comportă soiul pe care dorim să-l semănăm?
Ei, aici e problema, că nu prea ştim din informaţiile disponibile. În toamna anului 2016 semănatul în câmpul de experienţă al Şcolii de Soiuri l-am făcut la 26 noiembrie, în condiţii foarte dificile. Nu am putut semăna toate soiurile colectate. Solul a fost mereu rece şi umed, astfel că plantele au răsărit la începutul lunii martie (foto 1). În sol sămânţa nu a fost nici măcar germinată. Totuşi, toate soiurile au înspicat şi au dat producţie.
Rămânând sămânţă nesemănată, la data de 23 februarie 2017 am mai semănat 28 de soiuri de grâu, direct în arătură (foto 1a). Acum lucrurile s-au schimbat, soiurile având reacţii individuale diferite. În colajul de imagini exemplificăm prin câteva situaţii, însoţite de unele concluzii în cele ce urmează.
În foto 2 şi foto 2a, în situaţia semănării la desprimăvărare diferenţierea de spice a fost moderată, dar legarea de boabe a fost redusă. Producţia a fost 35% din cea obţinută la semănatul în toamnă. Coacerea a fost mult decalată.
În foto 3 şi foto 3a, în cazul semănării la desprimăvărare diferenţierea de spice a avut loc bine. Producţia a fost 72% din cea obţinută la semănatul în toamnă. Coacerea a fost decalată.
În situaţia din foto 4 şi foto 4a, în cazul semănării la desprimăvărare diferenţierea de spice a avut loc bine. Producţia a fost 74% din cea obţinută la semănatul în toamnă. Coacerea a fost aproape simultană – soi de grâu umblător.
În cazul prezentat în foto 5 şi 5a, la semănatul la desprimăvărare diferenţierea de spice a fost redusă. Producţia a fost 27% din cea obţinută la semănatul în toamnă. Coacerea a fost decalată.
În foto 6 şi 6a, în cazul semănării la desprimăvărare diferenţierea de spice a fost aproape inexistentă, iar spicele formate nu au legat boabe. Producţia – 0.
În situaţia din foto 7 şi foto 7a, în cazul semănării la desprimăvărare diferenţierea de spice nu a avut loc. Producţia a fost 0.

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217

CÂTEVA CONCLUZII
• Reacţia soiurilor este individuală. Riscul este mai mare la soiurile tardive, dar nu este eliminat nici la soiurile timpurii sau semitimpurii;
• La semănatul din toamnă, chiar cu răsărire la desprimăvărare, toate soiurile au fructificat şi au dat producţii bune;
• Dacă aveţi posibilitatea, semănaţi grâul din toamnă, chiar dacă este secetă şi va răsări în cursul iernii sau la desprimăvărare.
Vă dorim vreme şi vremuri bune!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →