Un astfel de prilej şi de lecţie de agricultură „pe viu” a fost și Ziua Grâului din Bărăgan, desfășurată la Ferma Telehuz, din Mărculești.
ZIUA GRÂULUI ÎN BĂRĂGAN
Manifestarea a devenit de-acum tradițională. Organizatorul, Asociația Producătorilor de Porumb din România, împreună cu principalul partener Corteva și cu gazdele au reușit să se întreacă pe sine în ceea ce privește condițiile în care s-a desfășurat evenimentul.
Participarea celor mai importanți producători de semințe, în număr mare, a făcut ca vizitatorii, fermieri din Bărăgan, să nu aibă de ce regreta că au bătut drumul.
GENETICĂ DIN TOATE ZĂRILE
Pe platformă au fost cultivate atât soiuri tradiționale, autohtone, cât și soiuri noi, creație a cercetătorilor români sau străini. De asemenea, a fost prezentată și genetică din alte țări, precum Cehia, Croația, Slovenia, Germania etc.
Specialiștii firmelor ofertante au răspuns tuturor întrebărilor celor care au dorit să afle mai multe decât se vedea cu ochiul liber, în câmp. Iar fermierii au ascultat, au reținut, au schimbat între ei păreri și au clasat informațiile, pentru la toamnă.
SOIURI DIFERITE, TEHNOLOGIE UNICĂ
Și pentru ca întrecerea să fie una cinstită – căci până la urmă este vorba despre o competiție a soiurilor de grâu – tehnologia aplicată în loturi a fost aceeași pentru toate semințele.
• În primul rând, semințele au fost tratate la semănat cu fertilizantul Ympact, care conține acizi fulvici, acizi humici, micro și macroelemente.
• Postemergent, în toamnă, s-a erbicidat cu Bison, un erbicid care combate foarte eficient buruienile dicotiledonate, acționând atât la nivelul solului, prin formarea peliculei, cât și la nivel foliar.
• În primăvară, în T1 s-a utilizat fungicidul Verben și ca erbicid pachetul Pixaro Super.
• În T2/T3 s-au folosit insecticidul Transform și fungicidul Evolus.
Rezultatele au fost vizibile pentru toată lumea. Grâul arăta impecabil, în ciuda diferențelor de talie sau a celor date de specificitatea fiecărui soi.
TEHNOLOGII DIGITALE PREZENTE ŞI ÎN LUMEA CEREALELOR
Pe lângă producătorii de semințe de grâu, la eveniment au participat și distribuitorii de mașini și echipamente agricole. Pe lângă utilajele clasice, cei interesați au putut să vadă și să afle informații despre drone sau despre sisteme de automatizare noi, dar foarte utile și eficiente.
De asemenea, nu au pierdut ocazia de a-și prezenta oferta și creatorii aplicațiilor informatice complexe pentru managementul fermelor. Ei au demonstrat cum, prin intermediul unei tablete sau al unui telefon inteligent se pot controla, simultan: situația și starea culturilor, activitatea utilajelor, precum și elementele financiar-contabile.
UN EVENIMENT LA SUPERLATIV
Se poate spune că la Mărculești lucrurile s-au desfășurat la superlativ. Chiar și timpul a ținut cu organizatorii, vremea fiind ideală pentru acest gen de eveniment. Iar câștigul este în primul rând al fermierilor, care au putut să vadă oferta generoasă de soiuri și, mai mult ca sigur, vizitarea loturilor demonstrative le va face mult mai uşoară alegerea pentru planul de culturi din următorul sezon agricol!
EVENIMENT ANIVERSAR LA ASAS
În data de 31 mai a.c. a avut loc sesiunea aniversară a Academiei de Stiințe Agricole și Silvice “Gh. Ionescu-Şișești” consacrată împlinirii a 95 de ani de la înfiinţarea Institutului de Cercetări Agronomice din România.
Au participat a eveniment membri ai ASAS, cercetători din institutele și stațiunile de cercetări agricole din țară și numeroși invitați.
În sesiune au fost prezentate 18 referate cu teme din toate ramurile agriculturii, axate pe aspecte importante din cercetarea agricolă autohtonă care au reflectare în practica agricolă. VASILE POPESCU
TINERII CARE ADUC DRONELE ÎN FERMELE ROMÂNEŞTI
Raul Guşeilă şi Mădălina Şerban şi-au făcut propria afacere de consultanţă şi prestări de servicii în domeniul protecţiei plantelor cu ajutorul dronelor. Beneficiile sunt enorme. Ce costuri există? Click AICI şi află detaliile din Revista Ferma!
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV