Grâu transgenic tolerant la secetă - Revista Ferma
3 minute de citit

Grâu transgenic tolerant la secetă

un articol de
LIVIU GORDEA

„Nu trebuie să facem ceea ce au făcut deja alte ţări. Trebuie să facem ceea ce nici o altă ţară nu a făcut”, spunea în urmă cu doi ani Federico Trucco, directorul general executiv (CEO) al companiei de biotehnologii agricole Bioceres, când a prezentat pentru prima dată în câmp grâul HB4, un soi transgenic cu trăsătură de toleranţă la secetă.

Între timp, guvernul de la Buenos Aires a autorizat comercializarea acestuia în scop comercial, însă succesul său depinde acum de gradul de acceptare al consumatorilor. Pentru că grâul modificat genetic, spre deosebire de porumb şi soia, ar urma să fie destinat în principal alimentaţiei umane.

 

Destinaţie de export: Brazilia

 

În prezent, se fac eforturi pentru ca această varietate transgenică să fie aprobată ca eligibilă la export în Brazilia, ţară care achiziţionează cantităţi mari de grâu din Argentina. Circa 45% din totalul exporturilor de grâu argentinian, respectiv 11,3 milioane de tone, a avut ca destinaţie, anul trecut, Brazilia. Aceasta din urmă, o mare producătoare de porumb şi de soia modificate genetic, cultivă suprafeţe mici cu grâu şi este dependentă aproape în totalitate de producţia vecinilor din sud. Preşedintele Asociaţiilor industriei grâului din Brazilia, Rubens Barbosa, a declarat pentru Reuters că grupul urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei.

Grâul HB4 tolerant la secetă este o tehnologie a seminţelor brevetată de Trigall Genetics, asocierea dintre Bioceres şi Florimond Desprez, lider global în genetica grâului. Gena HB4 care conferă seminţelor de floarea soarelui toleranţă la secetă a fost identificată la mijlocul anilor 90 iar ulterior a fost transferată şi la alte culturi, precum soia şi porumb.

grau transgenic 1_b 

 

3 MARI AVANTAJE

 

„Tehnologia HB4 oferă seminţe care sunt mai rezistente la secetă, diminuând pierderile de producţie şi oferind o mai mare predictibilitate cu privire la randamente”, a fost reacţia imediată a Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei din Argentina.
În studiile pe teren efectuate în ultimii zece ani, soiul HB4 s-a remarcat prin:

  1. O creştere a randamentelor în medie cu 20%;
  2. În plus faţă de atenuarea pierderilor de producţie în condiţii de secetă, HB4 facilitează recoltarea dublă, într-o rotaţie sezonieră de soia şi grâu, sistem agricol considerat prietenos cu mediul, care altfel ar fi limitat de disponibilitatea apei;
  3. Atunci când este combinat cu practici de agricultură regenerativă, cum ar fi cultivarea fără prelucrare a solului (aşa-numitul no-till), grâul HB4 are avantajul de a capta mai mult carbon decât în cazul tehnologiei de cultivare convenţională, susţin creatorii săi.

 grau transgenic 2_b

DE CE NU APROBĂ UE OMG-URILE?

 

Legislaţia europeană este destul de restrictivă în ceea ce priveşte culturile biotehnologice şi nici măcar nu există un consens în rândul statelor membre UE când este adus în discuţie subiectul organismelor modificate genetic. În prezent, doar porumbul MON 810, dezvoltat de compania americană Monsanto, este autorizat pentru cultivarea în scop comercial pe teritoriul Uniunii.
OMG este un subiect controversat, dar prea puţin investigat! Click AICI şi vezi ce sunt organismele modificate genetic şi ce riscuri prezintă pentru mediu şi sănătate!

Federico Trucco_b

Foto 2: Federico Trucco, directorul general executiv Bioceres, Sursa: www.perfil.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →